IslamRO

Bine aţi re-venit !
Toate femeile sunt binevenite !
Pentru a accesa partea privată a forumului nostru, vă rugăm să vă
conectaţi dacă sunteţi deja membră sau să vă alăturaţi comunitaţii noastre
Vă dorim şedere plăcută pe forum !


Acest forum este dedicat în totalitate femeilor !
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare
Bine aţi venit pe forumul İslamRO ! Ne bucurăm că aţi ales forumul nostru ! Acest forum este dedicat în totalitate femeilor ! Vă reamintim că puteţi accesa partea privată a forumului numai după ce vă veţi înregistra sau conecta ! Vă mulţumim şi vă dorim şedere plăcută !
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automata: 
:: Mi-am uitat parola

statistics counter
Ultimele subiecte
Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

Recordul de utilizatori conectati a fost de 64, Dum Mar 21, 2010 10:58 pm
Subiectele cele mai active
Joaca Fazanul
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
SPANZURATOAREA
Cine gaseşte rima ?
Fara DA sau NU
DUA PENTRU FIECARE ZI DIN LUNA RAMADAN
A SALAM ALEYKUM
cum ma pot converti
İDEE BUNA-İDEE REA
VRAJİ
Top postatori
Noor İslam (1689)
 
betti (349)
 
cristina mihaela (232)
 
ionela (212)
 
DANA H (206)
 
ilayda (145)
 
Noor Aala Noor (130)
 
Noor Zaynab Sameer (128)
 
Selma Nuran (127)
 
Aisha (82)
 
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Noor İslam
 
ilayda
 
Noor Zaynab Sameer
 
betti
 
Mariana (Maryam)
 
Selma Nuran
 
cristina mihaela
 
Amira3
 
floryna
 
Aisha
 
Subiectele cele mai vizionate
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
Propozitii cu cuvinte care incep cu aceeasi litera!
İMPORTANT: REGULAMENTUL FORUMULUİ
Joaca Fazanul
Copiii sai
SPANZURATOAREA
VRAJİ
Cine gaseşte rima ?
A SALAM ALEYKUM
Fara DA sau NU

Distribuiţi | 
 

 6.surat al-'an'am

In jos 
AutorMesaj
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:49 am

SURAT AL-'AN'AM(1)

(Mekkanã [55]; 165 versete)


În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurãtor


1. Laudã lui Allah care a creat cerurile si pãmântul si a rânduit întunericurile si lumina (2)! Cu toate acestea, cei care nu cred Îi fac egali Domnului lor.
2. El este Acela care v-a creat din lut. Apoi a hotãrât un termen (3) si la el se aflã un [alt] termen (4) hotãrât. Dar cu toate acestea, voi vã îndoiti! (5)
3. Si El, Allah, este în ceruri si pre pãmânt (6). El stie ceea ce voi tãinuiti si ceea ce voi rostiti (7), dupã cum stie si ceea ce agonisiti voi (8).
4. Si nu le vine lor nici un semn dintre semnele Domnului lor, fãrã ca ei sã se întoarcã de la ele (9) .
5. Si au socotit drept minciunã Adevãrul,(10) atunci când le-a venit. Însã le vor veni lor vesti despre acelea pe care le-au luat în derâdere (11).
6. Oare n-au vãzut ei câte dintre neamuri am nimicit Noi înaintea lor? Pe aceia îi întãriserãm Noi pe pãmânt cum nu v-am întãrit pe voi! Si le-am trimis Noi lor cerul îmbelsugat (12) si am fãcut Noi sã curgã râuri pe sub picioarele lor. Însã i-am nimicit Noi pentru pãcatele lor si am creat, dupã ei, alte neamuri.
7. Si de ti-am fi pogorât Noi tie, [Muhammed], o Carte scrisã pe foi, [coborâtã din cer] si ar fi atins-o cu mâinile lor, ar fi zis cei care nu cred: “Aceasta nu este decât vrãjitorie învederatã (13) ”.
8. “De ce nu a fost pogorât asupra lui [Muhammed] un înger?” (14) Însã de-am fi trimis Noi cu el un înger, treaba ar fi fost terminatã, cãci dupã aceea nu li s-ar mai fi dat lor nici un rãgaz!
9. De l-am fi fãcut Noi un înger [pe Profet], l-am fi fãcut Noi cu chip de om si s-ar fi aflat în aceeasi încurcãturã în care sunt ei.
10. Însã au fost batjocoriti trimisi si înainte de tine, darã pe aceia care i-au batjocorit i-a cuprins tocmai aceia de care ei si-au bãtut joc. (15)
11. Spune: "Umblati prin lume si vedeti care este urmarea pentru aceia care socotesc adevãrul minciunã!"
12. Spune: "Ale cui sunt cele din ceruri si de pre pãmânt?!" Spune: "Ale lui Allah!" Si-a prescris Lui însusi îndurarea. Si vã va aduna în Ziua Învierii, asupra cãreia nu este nici o îndoialã. Si aceia îsi vor pierde sufletele lor, cei care nu cred.
13. Ale Lui sunt [toate] cele care sãlãsluiesc noaptea si ziua (16) si El este Cel care Aude Totul [si e] Bine Stiutor [Sami', 'Alim].
14. Spune: (17) “Oare sã-mi iau eu alt aliat (18) decât Allah, Creatorul cerurilor si al pãmântului?! El este Cel care îi hrãneste [pe toti] si cãruia nu I se dã hranã”. Spune: “Mi s-a poruncit mie sã fiu primul care primeste Islamul!” si sã nu fii printre politeisti!
15. Spune: “Mi-e fricã - de nu mã voi supune Domnului meu - de chinul unei Zile Mari!”
16. Cel de la care va fi îndepãrtatã [pedeapsa] în Ziua Aceea, (19) pe acela l-a iertat. Si aceasta este izbândã limpede!


1) În traducere "Vitele" , prin care se înteleg exclusiv ovinele,caprinele, bovinele si cãmilele. Titlul surei provine de la cuvântul 'an-'am (vite), care apare în versetele 136, 138, 139 si 142.
2) Ziua si noaptea.
3) Pentru moartea voastrã.
4) Pentru învierea voastrã.
5) În privinta învierii.
6) El este adorat atât în cer, cât si pe pãmânt.
7) Atât intentiile, cât si faptele voastre.
8) Faptele bune si rele pe care le sãvârsiti.
9) Socotindu-le mincinoase si luându-le în derâdere.
10) Coranul.
11) Vor fi amenintati de cele pe care le-au luat în derâdere.
12) Ploaie îmbelsugatã din cer.
13) Se relateazã cã politeistii de la Mekka au zis: O, Muhammed! Jurãm pe Allah cã nu te credem pânã ce nu vei veni cu o Carte de la Allah, însotit de patru îngeri care sã facã mãrturie cã ea este de la Allah si cã tu esti Trimisul Sãu. Atunci Allah a revelat acest verset.
14) Pentru a-l însoti si a ne spune cã el este Profetul.
15) Pedeapsa aceluia de care si-au bãtut joc.
16) Toate fãpturile.
17) Necredinciosilor de la Mekka.
18) Divinitate, Dumnezeu.
19) Ziua Învierii.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:49 am

17. De te va atinge Allah cu vreun rãu, nimeni în afarã de El nu-l va putea îndepãrta. Iar de te va atinge cu ceva bun, El este peste toate cu putere.
18. El este Stãpânul Suprem [Al-Qahir] peste robii Lui si El este Înţeleptul [si] Bine Stiutorul [Al-Hakim, Al-Khabir].
19. Spune: “Cine este cu cea mai mare mãrturie?” Spune: “Allah! El este Martor între mine si între voi si mie mi-a fost revelat acest Coran, pentru ca sã vã previn cu el pe voi(20) si pe aceia la care va ajunge”. Si oare voi mãrturisiţi cã alãturi de Allah mai sunt si alţi dumnezei?! Spune: “Nu mãrturisesc!” Spune: “Numai El [este un singur Dumnezeu] si eu nu recunosc asociaţii pe care îi faceţi voi [lui Allah](21)!”.
20. Cei cãrora le-am dãruit Cartea îl cunosc [pe Muhammed], întocmai cum îi cunosc pe copiii lor, însã aceia care si-au pierdut sufletele [sunt] aceia care nu cred.
21. Si cine este mai nelegiuit decât acela care nãscoceste minciuni pe seama lui Allah sau socoteste mincinoase versetele Lui? Iar cei nelegiuiţi nu vor izbândi!
22. Si în Ziua când Noi îi vom aduna pe toţi, atunci le vom zice acelora care au fãcut asociaţi: "Unde sunt asociaţii vostri pe care i-aţi pretins?".
23. Atunci nu vor avea alt rãspuns decât sã zicã: “[Jurãm] pe Allah, Stãpânul nostru, Noi nu am fãcut niciodatã asociaţi!”.
24. Priveste cum se mint pre ei însisi (22) si cum pãrãsesc ei ceea ce au nãscocit!
25. Printre ei sunt unii care ascultã la tine, însã Noi am pus acoperãminte peste inimile lor, pentru ca ei sã nu-l (23) priceapã, si surzenie în urechile lor, cãci chiar si dacã ei vãd fiecare semn, ei tot nu cred în el. Iar dacã vin la tine ca sã discute cu tine, (24) zic cei necredinciosi: "Acestea nu sunt decât povesti ale celor de demult!".
26. Si ei îi opresc [pe oameni] de la aceasta(25) si se îndepãrteazã si ei însisi de la aceasta. Dar ei nu se fac sã piarã decât pe ei însisi, fãrã ca sã-si dea seama.
27. Si de i-ai vedea stând la marginea Focului (26), zicând: “O, de ne-am întoarce noi [la viaţã], n-am mai socoti semnele Domnului nostru mincinoase si am fi în rândul celor credinciosi!”.
28. Dar nu! Iatã cã li se aratã ceea ce au ascuns mai înainte. Si dacã s-ar întoarce [la viaţa pãmânteascã], ar reveni neîndoielnic la cele ce le-au fost oprite, cãci ei sunt mincinosi.
29. Si ei zic: "Nu existã [altã viaţã] decât viaţa noastrã pãmânteascã si noi nu vom fi înviaţi!" (27)
30. Dar dacã i-ai vedea când vor sta dinaintea Domnului lor si El le va zice: “Nu este acest lucru adevãrat?” (28) Vor rãspunde ei: “Ba da, pe Domnul nostru!”. Iar El le va spune atunci: “Gustaţi chinul pentru cã nu aţi crezut!”.
31. Vor pierde cei care tãgãduiesc întâlnirea cu Allah. Iar când Ceasul le va veni deodatã, vor zice ei: "Vai de noi, pentru ceea ce am nesocotit în ea!"(29) Si vor purta poverile [pentru pãcatele] lor în spinãrile lor. Si ce poveri [grele] vor purta ei!
32. Aceastã viaţã lumeascã nu este decât joacã si glumã, iar Lumea de Apoi va fi mai bunã pentru cei cu fricã. Oare voi nu pricepeţi!?
33. Stim cã te mâhneste ceea ce spun ei, (30) însã ei nu te socotesc pe tine mincinos, ci nelegiuiţii tãgãduiesc versetele lui Allah (31).


20) Locuitori ai Mekkãi.
21) Se relateazã cã mai-marii de la Mekka au zis: O, Muhammed! noi nu vedem pe nimeni care sã creadã în mesajul despre care vorbesti tu! Aratã-ne pe cineva care sã facã mãrturie cã tu esti Trimis, asa cum pretinzi! Atunci Allah a revelat acest verset.
22) Tãgãduind idolatria lor în faţa Stiutorului celor nevãzute.
23) Coranul.
24) Despre adevãr si neadevãr.
25) Îi împiedicã pe oameni sã asculte, de teamã ca inimile lor sã nu se influenţeze.
26) Si vãzând chinurile lui.
27) Dupã moarte.
28) Întoarcerea.
29) În aceastã lume.
30) Cum cã tu ai fi mincinos, vrãjitor, poet sau nebun.
31) Se relateazã cã Al-Akhmas ben Surayq s-a întâlnit cu Abu Jahl ben Hisam si i-a zis lui: O, Abu al-Hakam, spune-mi si mie, Muhammed grãieste adevãr sau este un mincinos? Iar Abu Jahl i-a rãspuns: Pe Allah, Muhammed grãieste adevãr si nu a minţit niciodatã! Dar dacã fiii lui Qusayy se duc cu drapelul si cu furnizarea apei pentru pelerini si cu pãzirea si cu profeţia, atunci ce mai rãmâne celorlalţi din tribul Qurays? Atunci a revelat Allah acest verset.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:50 am

34. Într-adevãr, au fost socotiţi mincinosi [si alţi] trimisi de dinaintea ta, [Muhammed]! (32) Însã ei au îndurat sã fie socotiţi mincinosi si sã fie oropsiţi, pânã când le-a venit biruinţa Noastrã. Si nu poate nimeni sã schimbe vorbele (33) lui Allah si ţi-a venit deja o parte din povestea trimisilor (34).
35. Dacã nepãsarea lor ţi se pare greu de suportat si de-ai putea cãuta un tunel în pãmânt sau o scarã cãtre cer ca sã le aduci o minune (35), [fã-o]! Iar dacã Allah ar voi, i-ar aduna pe calea cea dreaptã! Deci nu fi dintre cei nestiutori (36)!
36. Ci vor rãspunde (37) aceia care aud (38). Si pe morţi (39) îi va învia Allah (40). Apoi la El vor fi întorsi (41).
37. Ei zic: (42) “Numai de i s-ar trimite lui [Muhammed] o minune de la Domnul Sãu!” (43) Spune: “Allah poate sã trimitã o minune, dar cei mai mulţi dintre ei nu stiu!”
38. Nu este vietate pe pãmânt, nici pasãre care zboarã cu aripile ei, decât în neamuri, ca si voi. Nu am lãsat nimic nepomenit în Carte (44). Apoi, la Domnul lor vor fi adunaţi. (45)
39. Iar aceia care socotesc mincinoase versetele Noastre sunt surzi si muţi, în întunericuri. Allah pe cine voieste îl duce în rãtãcire si pe cine voieste îl duce pe drum drept.
40. Spune: “Spuneţi-mi mie! Atunci când va veni la voi chinul lui Allah (46) sau va veni la voi Ceasul (47), veţi chema pe altcineva decât pe Allah, (48) dacã voi spuneţi adevãrul?”
41. Nu, ci numai pe El îl veţi chema, iar El va risipi pricina rugii voastre (49), dacã El va voi, iar voi veţi uita ceea ce Îi asociaţi [Lui].
42. Noi am trimis [profeţi] la neamuri, înainte de tine, si le-am cercat cu nenorociri si suferinţe - nãdãjduind sã se roage [de îndurare]!
43. Si de s-ar fi rugat ei, când i-a ajuns asprimea Noastrã! Însã inimile lor s-au împietrit si Seitan le-a împodobit ceea ce fãceau ei.
44. Când au uitat ei ceea ce li s-a amintit (50) , Noi le-am deschis lor porţile tuturor lucrurilor. Iar când se bucurau ei de ceea ce li s-a dat, i-am apucat Noi deodatã si iatã-i pe ei deznãdãjduiţi.
45. Deci a fost stârpit neamul celor care au fost nelegiuiţi. Laudã lui Allah, Domnul lumilor!
46. Spune: “Spuneţi-mi! Dacã Allah v-ar lua auzul vostru si vãzul vostru si v-ar pecetlui inimile (51) , care Domn în afara lui Allah vi le-ar putea da înapoi? Priveste cum tâlcuim Noi semnele (52) , iarã ei se întorc apoi [de la ele]!”.


32) Si ai în ei un model de rãbdare.
33) Termenele stabilite de Allah.
34) Din povestea referitoare la felul în care ei au rãbdat suferinţele la care i-au supus necredinciosii, pânã ce Allah i-a ajutat sã izbândeascã.
35) Unul dintre lucrurile pe care idolatrii i l-au cerut lui Muhammed.
36) Dacã îţi este grea depãrtarea lor de tine pentru cã nu le-ai adus minunea pe care ţi-au cerut-o, atunci sapã un tunel sub pãmânt sau urcã pe o scarã la cer pentru a le aduce minunea, în care ei sã creadã si care sã facã sã-ţi disparã mâhnirea. Însã tu nu esti în stare sã faci acest lucru, ci numai Allah este Atotputernic. Iar de-ar voi El, i-ar cãlãuzi - dar El lasã ca în acest lucru sã hotãrascã singuri. Nu fi, Muhammed, dintre cei nestiutori, ci ai rãbdare si persevereazã, cãci Allah îţi va aduce victoria!
37) Acceptând chemarea ta la credinţã.
38) Cei vii, care pricep ceea ce li se propovãduieste.
39) Adicã pe necredinciosii care nu aud si nu vin în întâmpinarea chemãrii, fiind ca si morţi.
40) În Ziua Învierii.
41) Pentru a fi rãsplãtiţi dupã faptele lor.
42) Idolatrii de la Mekka.
43) Politeistii mekkani i-au cerut lui Muhammed sã aducã o minune materialã, asa cum a fost toiagul lui Moise sau cãmila lui Salih.
44) Coranul.
45) Toate neamurile si comunitãţile.
46) Asa cum s-a întâmplat cu neamurile pãgâne dinaintea voastrã.
47) Al morţii.
48) Vã veţi ruga altcuiva?
49) Vã va ierta de pedeapsa hotãrâtã.
50) Nu au tras învãţãminte din nenorocirile care i-au lovit.
51) Fãcându-le sã nu mai judece si sã nu înţeleagã nimic.
52) Cum le prezentãm în variante diferite.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:50 am

47. Spune: “Ce credeţi voi? Dacã ar veni peste voi osânda lui Allah pe neasteptat(53) sau pe faţã(54), oare ar fi pierduţi [alţii] decât neamul celor nelegiuiţi?”
48. Noi nu-i trimitem pe trimisi decât ca vestitori de bine(55) si prevestitori(56) , iar aceia care cred si îndreaptã [faptele lor] nu au a se teme si nici nu vor fi mâhniţi.
49. Însã pe cei ce ţin drept mincinoase semnele Noastre îi va atinge chinul, pentru cã ei sãvârsesc nelegiuiri.
50. Spune [-le lor]: (57) "Eu nu vã spun cã la mine se aflã comorile lui Allah, nici cã eu as sti necunoscutul(58) si nici nu vã spun cã eu as fi înger, ci eu urmez doar ceea ce mi se dezvãluie mie(59)". Spune: "Oare sunt la fel orbul si cel care vede? Voi nu vã gândiţi [la aceasta]?"
51. Si sã-i previi cu el [Coranul](60) pe cei ce se tem, cã ei vor fi adunaţi la Domnul lor si cã ei nu au în afarã de El(61) nici ocrotitor, nici mijlocitor! Poate cã ei vor fi cu fricã!
52. Si nu-i alunga pe cei care Îl implorã pe Domnul lor, dimineaţa si seara, dorind Faţa Sa (62). Nu-ţi revine ţie sã le ţii socotealã de nimic si nu le revine lor sã-ţi ţinã socotealã de nimic. Iar de-i vei alunga, vei fi dintre cei nelegiuiţi(63).
53. Si astfel i-am încercat Noi [pe oameni], unii prin alţii, pentru ca ei sã zicã: "Acestia sunt cei pe care i-a binecuvântat Allah cu harul Sãu dintre noi?" Oare nu este Allah cel care-i cunoaste cel mai bine pe cei mulţumitori?
54. Si dacã vin la tine, [Muhammed,] aceia care cred în versetele Noastre(64), spune: “Pacea fie asupra voastrã!(65) Domnul vostru Si-a prescris Sie însusi îndurarea. Deci acela dintre voi care face un rãu din ignoranţã, iar apoi se cãieste si îndreaptã fapta, [sã stie cã] El este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].”
55. Astfel lãmurim Noi versetele(66) în amãnunţime, pentru ca sã se vadã limpede drumul pãcãtosilor.
56. Spune: "Mie îmi este oprit sã-i ador pe aceia cãrora voi vã rugaţi în afarã de Allah"(67). Spune: "Eu nu urmez poftele voastre(68), cãci eu as fi atunci rãtãcit si nu as mai fi printre cei bine cãlãuziţi".
57. Spune: "Eu mã bizui numai pe dovadã limpede de la Domnul meu si voi aţi ţinut aceasta de minciunã"(69). Nu stã în puterea mea ceea ce voiţi voi sã vinã mai degrabã(70). Hotãrârea [în privinţa aceasta] este numai la Allah. El spune adevãrul si El este Cel mai bun dintre judecãtori!".
58. Spune: "Dacã ar sta în puterea mea ceea ce voiţi voi sã se întâmple mai degrabã, ar fi hotãrâtã treaba între mine si voi"(71). Allah îi cunoaste mai bine pe cei nelegiuiţi.
59. Si la El sunt cheile necunoscutului si nu le stie decât numai El. Si El cunoaste ceea ce este pe uscat si ceea ce este pe mare. Si nu cade nici o frunzã fãrã ca El sã o stie. Si nu existã bob în întunericurile pãmântului, nimic proaspãt si nimic uscat, fãrã ca ele sã fie [însemnate] într-o Carte Limpede (72).


53) Interpretat si ca "în timpul nopţii".
54) Interpretat si ca "în plinã zi" sau "treptat".
55) Ai rãsplãţii pentru credinciosi si binefãcãtori.
56) Ai necredinciosilor, asupra pedepsei ce-i asteaptã.
57) Idolatrilor.
58) Ca sã mã întrebaţi despre Ziua de Apoi.
59) Ceea ce îmi este revelat de Allah.
60) Avertizeazã-i cu ceea ce ţi se reveleazã, adicã cu Coranul.
61) De Allah.
62) Mulţumirea lui Allah
63) Aristocraţii din tribul Qurays i-au cerut Trimisului lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - sã-i alunge pe musulmanii din pãturile defavorizate, pentru ca ei sã creadã în religia Lui, dar Allah Preaslãvitul i-a spus cã acest lucru nu este cu putinţã, întrucât nu se face nici o deosebire între oameni, decât în funcţie de mãsura credinţei lor în religia Sa si îndeplinirii ei, iar ei sunt mult mai buni decât aceia, fiindcã ei sunt dreptcredinciosi care-L implorã pe Allah dimineaţa si seara, sunt supusi Lui si rãspândesc religia Lui.
64) În Coran.
65) Rãspunde salutului lor si vesteste-le lor îndurarea lui Allah care-i cuprinde si pe ei.
66) Versetele Coranului.
67) Alte divinitãţi.
68) De a-i adora pe idoli si de a-i alunga pe cei defavorizaţi.
69) Revelaţia sau Coranul.
70) Pedeapsa anunţatã pentru cei care nu cred.
71) Prin pieirea voastrã ca urmare a grabei voastre.
72) Tabla pãstratã.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:51 am

60. El este Cel ce vã ia la Sine noaptea(73) si El stie ceea ce voi aţi dobândit peste zi(74). Apoi El vã readuce la viaţã în timpul ei, pânã se va împlini un termen hotãrât(75). Atunci la El va fi întoarcerea voastrã si apoi vã va vesti El ceea ce aţi fãcut.
61. El este Stãpânul Suprem [Al-Qahir] peste robii Sãi. Si El trimite asupra voastrã pãzitori. Iar când moartea ajunge la unul dintre voi, pe acela îl iau la sine trimisii Nostri, fãrã sã se neglijeze ceea ce li se porunceste.
62. Apoi sunt adusi înapoi la Allah, Stãpânul lor adevãrat, cãci la El este judecata(76) si El este Cel mai grabnic dintre cei care cer socotealã.
63. Spune: "Cine vã mântuieste de întunericurile(77) uscatului si ale mãrii când voi Îl invocaţi cu smerenie(78) si într-ascuns: "De ne va mântui de acestea(79), vom fi printre mulţumitori!"?
64. Spune: "Allah vã mântuieste de acestea si de orice primejdie si totusi voi Îi faceţi Lui asociaţi!"
65. Spune: “El este în stare sã trimitã împotriva voastrã chin, fie de deasupra voastrã, fie de sub picioarele voastre, sau sã vã amestece în secte si sã vã facã sã gustaţi vãtãmare unii de la alţii!” Priveste cum tâlcuim Noi versetele [Noastre]! Poate cã ei vor înţelege!
66. Însã neamul tãu îl socoteste mincinos, în vreme ce el este Adevãrul. Spune: "Eu nu voi fi ocrotitor al vostru(80)!
67. Fiecare profeţie are un timp al sãu si [în curând] le veţi cunoaste."
68. Si de-i vei vedea pe aceia care intrã în discuţii desarte asupra versetelor Noastre, îndepãrteazã-te de ei, pânã ce ei vor începe o altã discuţie! Iar dacã Seitan te va face sã uiţi [aceasta], nu mai rãmâne cu neamul de nelegiuiţi, dupã amintire!
69. Celor care se tem [de Allah] nu li se va cere socotealã pentru nimic din ceea ce fac [necredinciosii], ci numai sã le aducã lor aminte; poate cã ei vor rãmâne temãtori [de Allah](81).
70. Lasã-i pe aceia care socotesc religia lor joacã si zãbavã si pe care i-a ademenit viaţa lumeascã, dar aminteste[-le lor] prin acesta(82) cã un suflet care se expune la pierzanie prin ceea ce a dobândit, nu va avea în afara lui Allah sprijinitor si nici mijlocitor si orice rãscumpãrare ar încerca sã dea, nu i se va primi. Aceia care se expun pierzaniei prin ceea ce au dobândit vor avea parte de bãuturã din apa clocotitoare si de chin dureros, pentru cã nu au crezut.
71. Spune: “Voiţi sã invocãm noi în locul lui Allah ceva care nici nu ne foloseste, nici nu ne stricã? Si sã ne întoarcem pe cãlcâiele noastre(83), dupã ce Allah ne-a cãlãuzit, asemenea aceluia pe care seitanii l-au ademenit si rãtãceste pe pãmânt, descumpãnit(84), cu toate cã el are prieteni care-l cheamã la drumul cel drept, [zicându-i]: “Vino la noi!”? Spune: “Numai cãlãuzirea lui Allah este Cãlãuzire! Si ni s-a poruncit sã ne supunem Stãpânului lumilor!
72. Si împliniţi Rugãciunea [As-Salat] si fiţi cu fricã de El, cãci El este Cel la care vã veţi aduna!"
73. Si El este cel care a fãcut cerurile si pãmântul întru adevãr. Si în Ziua când El zice “Fii”, [orice lucru] va fi. Cuvântul Sãu este Adevãrul Si a Lui va fi împãrãţia în ziua când se va sufla în trâmbiţã(85). El este cunoscãtorul celor nevãzute si al celor vãzute! Si El este Înţeleptul [si] Bine Stiutorul [Al-Hakim, Al-Khabir]!


73) Vã adoarme si când dormiţi sunteţi ca si morţi, nu vã miscaţi si nu simţiţi nimic, ci rãmâneţi absenţi cu totul faţã de ceea ce se întâmplã în jurul vostru.
74) Ia cunostinţã de faptele pe care voi le sãvârsiţi în timpul zilei.
75) Pentru ca sã-si trãiascã fiecare dintre voi viaţa hotãrâtã.
76) În Ziua Învierii.
77) Aici cu sensul de "nenorociri".
78) Cucernici si în tainã. Dupã o altã interpretare, "cu glas tare".
79) Întunericurile cu sensul de "nenorociri".
80) Eu nu sunt însãrcinat decât cu transmiterea preceptelor Islamului, nu si cu oprirea voastrã de la necredinţã si cu constrângerea voastrã sã credeţi.
81) Dacã se aflã alãturi de cei care iau credinţa în derâdere, cei cu fricã de Allah nu trebuie sã se teamã, dar Allah le interzice sã stea în compania acestora pentru ca sufletele celor mai slabi dintre ei sã nu se lase influenţate.
82) Prin Coran.
83) Si revenim la idolatrie?
84) Când se multiplicã direcţiile rãtãcirii, toate chemându-l sã le urmeze, omul devine descumpãnit, iar descumpãnirea este cea mai importantã dintre consecinţele aplicãrii rânduielilor stabilite de oameni.
85) În Islam, cel care va sufla în trâmbiţã în Ziua Judecãţii de Apoi pentru a-i învia pe morţi va fi Israfil.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:51 am

74. [Adu-ţi aminte când] Avraam i-a zis lui 'Azar, tatãl sãu: "Tu iei idolii drept zei? Eu te vãd împreunã cu neamul tãu într-o rãtãcire limpede!"
75. Si asa i-am arãtat Noi lui Avraam împãrãţia cerurilor si a pãmântului, pentru ca el sã fie dintre aceia care cred cu convingere.
76. Când noaptea l-a acoperit, a vãzut el o planetã(86) si a zis: "Acesta este Domnul meu!" Si când ea a asfinţit, a zis el: "Eu nu-i iubesc pe cei care apun!"
77. Si când a vãzut el Luna rãsãrind, a zis(87): "Acesta este Domnul meu!". Dar când a apus, a zis el: "Dacã Domnul meu nu mã cãlãuzeste, voi fi din neamul celor rãtãciţi!"(88).
78. Si când a zãrit el Soarele rãsãrind, a zis: "Acesta este Domnul meu! Acesta este mai mare!" Apoi, când a asfinţit, a zis el: "O, neam al meu! Eu sunt nevinovat pentru tot ceea ce voi îi asociaţi [lui Allah]!
79. Ci eu îmi îndrept faţa cu credinţã doar cãtre Cel care a creat cerurile si pãmântul; si niciodatã nu voi mai fi dintre cei care-I fac Lui asociaţi!”
80. Si s-a certat neamul lui cu el, însã el(89) le-a zis: "Voiţi voi sã vã certaţi cu mine asupra lui Allah, când El m-a cãlãuzit? Eu nu mã tem de ceea ce-I alãturaţi voi, cãci numai ce voieste Domnul meu [se întâmplã]! Domnul meu cuprinde totul cu stiinţa [Sa]. Voi nu vã amintiţi?(90)
81. Si cum m-as teme eu de ceea ce voi I-aţi alãturat(91), când voi nu vã temeţi sã-I alãturaţi lui Allah [lucruri] pentru care El nu v-a trimis vouã nici o dovadã? Care dintre cele douã tabere este mai îndreptãţitã la siguranţã, dacã voi stiţi?(92)
82. Cei care cred si nu amestecã puritatea credinţei lor cu nedreptatea, aceia sunt în siguranţã si ei sunt bine cãlãuziţi.
83. Aceasta este dovada pe care am dat-o Noi lui Avraam împotriva neamului sãu. Noi îi ridicãm cu trepte pe cei pe care voim. Domnul Tãu este Înţelept, Atoatestiutor [Hakim, ‘Alim]."
84. Si Noi i-am dãruit lui(93) pe Isaac si pe Iacob(94) si pe amândoi i-am cãlãuzit - si pe Noe l-am cãlãuzit Noi încã si mai înainte - si printre urmasii sãi(95) sunt David, Solomon, Iov, Iosif, Moise si Aaron - si astfel îi rãsplãtim Noi pe cei care fac bine -;
85. Si Zaharia, Ioan, Isus si Elie(96) - toţi fiind printre cei cuviosi!
86. Si Ismail, Eliseu(97), Iona si Lot(98) - pe toţi i-am preaales Noi deasupra tuturor lumilor [seminţiilor]!
87. Si am ales Noi dintre pãrinţii lor si dintre urmasii lor si dintre fraţii lor si i-am cãlãuzit Noi pe un drum drept.
88. Aceasta este cãlãuzirea lui Allah, dupã care El îi îndrumã pe cei care voieste dintre robii Sãi. Dar dacã ei i-ar fi alãturat Lui asociaţi, ar fi fost în desert [tot] ceea ce ei au fãcut(99).
89. Acestia(100) sunt cei cãrora Noi le-am încredinţat scriptura(101), înţelepciunea si profeţia. Si dacã acestia(102) nu cred în ele, atunci le încredinţãm Noi unui neam(103) care nu le tãgãduieste.


86) Unii au zis cã ar fi vorba de planeta Venus, alţii cã ar fi vorba de planeta Jupiter.
87) Nu din convingere, ci pentru a fi de acord cu neamul lui, pregãtindu-se sã dovedeascã netemeinicia spuselor lui.
88) Aluzie la rãtãcirea neamului sãu care credea în astri.
89) Avraam.
90) Cã El a creat cerurile si pãmântul.
91) De zeii pe care-i adoraţi voi?
92) De ce trebuie sã vã temeţi cu adevãrat
93) Lui Avraam, dupã ce a pãrãsit neamul sãu.
94) Un fiu si un nepot.
95) Ai lui Noe sau ai lui Avraam.
96) Ilyas.
97) Alyasa'.
98) Allah enumerã în aceste versete numele a optsprezece profeţi, dar fãrã a-i plasa într-o anumitã ordine.
99) Dacã acesti profeţi i-ar fi fãcut asociaţi lui Allah, faptele lor ar fi fost în zadar, în ciuda poziţiei lor înalte, asa cã ne putem da seama ce li se poate întâmpla altora.
100) Adicã profeţii menţionaţi si adepţii lor.
101) Cãrţile sfinte.
102) Pãgânii mekkani din tribul Qurays.
103) Locuitorii Medinei si însoţitorii Profetului.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:51 am

90. Pe acestia(104) i-a cãlãuzit Allah. Asadar, urmeazã îndrumarea lor! Spune: "Eu nu vã cer pentru aceasta rãsplatã!"(105). Aceasta nu este decât un îndemn pentru toate lumile(106).
91. Ei nu-L preţuiesc pe Allah la mãsura Sa dreaptã, când zic: "Allah nu a pogorât asupra oamenilor nimic!". Spune: "Cine a pogorât Cartea pe care Moise a adus-o ca luminã si îndrumare [cãlãuzã] pentru oameni? Voi o faceţi foi, arãtându-le, dar si ascunzând multe [din ele](107). Aţi fost învãţaţi(108) ceea ce n-aţi stiut nici voi si n-au stiut nici pãrinţii vostri". Spune: "Allah [le-a trimis]!" Si apoi lasã-i sã se joace în rãtãcirea lor!
92. Aceastã Carte(109) binecuvântatã, pe care Noi am pogorât-o, întãreste ceea ce exista deja înaintea ei, pentru ca tu sã o previi pe Mama cetãţilor(110) si împrejurimile ei(111). Aceia care cred în Ziua de Apoi, vor crede si în ea [Carte](112) si vor pãzi stãruitor Rugãciunea lor(113).
93. Si cine este mai nelegiuit decât acela care nãscoceste minciuni si le pune pe seama lui Allah sau care zice: “Mi s-a revelat mie”, când lui nu i-a fost revelat nimic, sau decât acela care zice: “Voi pogorî si eu ceva asemãnãtor cu ceea ce a pogorât Allah”? Dar de i-ai vedea pe cei nelegiuiţi în chinurile morţii, în vreme ce îngerii întind mâinilelor(114), [zicând]: “Lãsaţi sã iasã sufletele voastre! Astãzi veţi primi ca rãsplatã, osândã de umilire, pentru ceea ce aţi spus despre Allah, în afara adevãrului, si pentru cã v-aţi semeţit [faţã] de versetele Lui!”
94. Si acum aţi venit la Noi(115), singuri(116), precum v-am creat pe voi la început(117), si aţi lãsat în urma voastrã tot ceea ce Noi v-am dãruit. Si nu-i vedem Noi, împreunã cu voi, pe mijlocitorii vostri, despre care aţi pretins cã ar fi asociaţi. Acum s-a tãiat orice legãturã între voi si v-au pãrãsit pe voi aceia despre care aţi pretins [cã ar fi mijlocitorii vostri].
95. Allah este Cel care face sã se crape seminţele si sâmburii. El dã viaţã la ceea ce este mort (118) si face sã moarã ceea ce este viu. Acesta este Allah! Cum, atunci, vã lãsaţi voi abãtuţi [de la El]?
96. El face sã se iveascã zorile si a statornicit noaptea pentru odihnã si Soarele si Luna pentru socotirea [timpului]. Aceasta este hotãrârea si rânduiala Celui Puternic [si] Atoatestiutor [Al 'Aziz, Al-'Alim].
97. El este Cel care v-a fãcut stelele, pentru ca sã vã cãlãuziţi dupã ele în întunericurile uscatului si ale mãrii. Noi am tâlcuit semnele pentru oamenii care stiu(119).
98. El este Cel care v-a creat dintr-un singur suflet(120) si v-a dat loc de odihnã si loc de repaus(121). Noi am tâlcuit semnele pentru oamenii care pricep.


104) Pe profeţii menţionaţi si pe adepţii lor.
105) Pentru Coran sau pentru transmiterea lui.
106) Adicã povaţã si îndreptare pentru ei, ca sã iasã din rãtãcire la calea cea dreaptã.
107) Voi scrieţi Tora în registre si unele dintre ele le arãtaţi, dar pe multe dintre ele le ascundeţi pentru cã în ele se aflã ceea ce este în discordanţã cu interesele voastre sau pentru cã ele susţin profeţia lui Muhammed.
108) De cãtre Muhammed.
109) Coranul.
110) Unul din numele vechi ale orasului Mekka.
111) Pe ceilalţi oameni de pe pãmânt.
112) În Coran.
113) Adicã vor respecta momentele Rugãciunii, care este socotitã cea mai nobilã îndatorire religioasã dupã mãrturisirea credinţei.
114) Pentru a-i lovi.
115) Pentru judecatã si rãsplatã.
116) Fãrã averi si fãrã copii, sau fãrã ajutoare si idoli, despre care aţi pretins cã vã vor fi mijlocitori.
117) Adicã goi si necircumcisi.
118) Referire la animalele care se nasc din spermã sau din ou si la plantele care se nasc din seminţe, socotite fãrã viaţã de cãtre vechii arabi.
119) Semnele puterii si înţelepciunii lui Allah.
120) Adam.
121) Pentru cele douã locuri s-au dat interpretãri diferite: "locul de odihnã" prin care am tradus cuvântul arab mustaqarr, înseamnã sederea fie în coapsele bãrbatului, fie pe pãmânt, fie în pântecele femeii, fie în mormânt, fie în Viaţa de Apoi; "locul de repaus", prin care am tradus cuvântul arab mustawda', înseamnã fie coapsele bãrbatului, fie uterul femeii, fie mormântul în care trupul este depus pânã la Ziua Învierii. Într-o întrebuinţare metaforicã, mustaqarr înseamnã "coapsele bãrbatului", iar mustawda' înseamnã "uterul femeii".
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:52 am

99. El este Acela care a fãcut sã coboare apã din cer(122). Apoi, prin ea, Noi am fãcut sã încolţeascã toate plantele, din care dupã aceea am fãcut sã iasã verdeaţã, din care scoatem grãunţe, unele petse altele(123), iar din curmali - din mlãdiţele lor - ciorchini desi si grãdini de struguri, mãslini si rodii, asemãnãtoare si diferite unele de altele(124). Priviţi la fructele lor când rodesc, crescând când se coc! În aceasta sunt semne pentru oamenii care cred.
100. Si au fãcut ca asociaţi ai lui Allah djinnii(125), în vreme ce El i-a creat pe ei(126). Si I-au nãscocit Lui fii si fiice(127) în nestiinţa [lor]. Mãrire Lui! El este deasupra tuturor celor cu care Îl înfãţiseazã!
101. Fãcãtorul desãvârsit [Badi'] al cerurilor si al pãmântului! Cum sã aibã El un fiu, de vreme ce El nu a avut o soaţã? El le-a creat pe toate si El pe toate le stie.
102. Acesta este Allah, Domnul vostru! Nu existã altã divinitate în afarã de El, Cel care le-a fãcut pe toate! Asadar, adoraţi-L pe El! Si El este peste toate ocrotitor!
103. Privirile nu-L ajung(128), însã El prinde toate privirile(129). El este Cel Blând [si] Bine Stiutor [Latif, Khabir]!
104. V-au venit vouã dovezi de la Domnul vostru. Cel ce le vede limpede o face pentru sufletul sãu, iar cel care rãmâne orb [la ele] o face împotriva lui [sufletului sãu], fiindcã eu nu sunt Pãzitor peste voi.
105. Astfel schimbãm Noi semnele(130). Ei n-au decât sã zicã: "Tu ai învãţat!"(131), dar Noi îl(132) vom tâlcui limpede pentru oamenii care stiu(133).
106. Urmeazã ceea ce ţi-a fost revelat de cãtre Domnul tãu. Nu existã altã divinitate în afara Lui! Si nu-i lua în seamã pe cei care-I fac asociaţi!
107. Dar dacã Allah ar voi, ei nu I-ar face asociaţi! Însã Noi nu te-am fãcut pãzitor peste ei si tu nu esti nici chezas pentru ei(134).
108. Nu-i ocãrâţi pe aceia care sunt invocaţi afarã de Allah(135), ca sã nu-L ocãrascã ei pe Allah, întru dusmãnie si nepricepere! Astfel am împodobit Noi [în ochii] fiecãrei comunitãţi fãptuirea sa. Apoi, la Domnul lor va fi întoarcerea(136) lor si El le va vesti despre ceea ce au fãptuit ei(137).
109. Ei jurã pe Allah cu toatã puterea jurãmintelor lor cã, dacã le va veni vreo minune(138), ei vor crede în ea [fãrã sovãire]. Spune: "Doarã minunile se aflã numai la Allah!(139)", însã ce vã face sã gândiţi cã ei vor crede, când va veni la ei [vreo minune]?
110. Noi le vom întoarce inimile si privirile lor, pentru cã ei nu au crezut prima oarã(140) si Noi îi vom lãsa sã rãtãceascã în nelegiuirea lor.


122) Adicã din nori.
123) Ca în spicele de grâu, orz etc.
124) Asemãnãtoare la vedere, dar diferite la gust.
125) Djinnii sunt fãpturi ale lui Allah create din flãcãrile focului. Ele nu sunt vizibile în mod obisnuit, dar pot lua orice înfãţisare voiesc (oameni, animale - mai ales sarpe si câine, insecte). Printre djinni existã comunitãţi musulmane si comunitãţi care au îmbrãţisat alte religii.
126) Au stiut cã Allah i-a creat pe djinni, ca si pe oameni. Atunci cum este cu putinţã sã facã din creaturile Lui asociaţi sau egali ai Sãi?
127) Asa cum afirmã oamenii Cãrţii (iudeii si crestinii) în Biblie, în legãturã cu Isus Christos si cu 'Uzair, despre care spun cã ar fi fiii lui Dumnezeu, si unii arabi în legãturã cu îngerii, despre care afirmã cã ar fi fiicele lui Allah.
128) Privirile oamenilor în aceastã lume.
129) Nu-i este ascunsã si nevãzutã privirea nici unei fiinţe.
130) Le dãm înfãţisãri felurite în diferite locuri, pentru ca argumentele si dovezile sã se completeze si sã se limpezeascã pentru cei care nu înţeleg.
131) Adicã "Ai citit si ai învãţat de la altcineva!" Aluzii la acuzaţia cã Muhammed ar fi învãţat lucrurile acestea din scripturi mai vechi se întâlnesc si în alte sure ale Coranului.
132) Coranul.
133) Stiu adevãrul si-l urmeazã si stiu neadevãrul si-l evitã.
134) Nu esti tu rãspunzãtor pentru credinţa lor.
135) Idolii pe care-i adorã pãgânii.
136) La Învierea ce va urma morţii.
137) În viaţã, si îi va pedepsi.
138) Dintre acelea pe care le-au cerut mai înainte.
139) În sensul cã numai Allah poate sã trimitã minuni si nu este în putinţa mea sã aduc vreo minune fãrã voia lui Allah.
140) Adicã înainte de a cere sã li se arate minuni.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:56 am

111. Si de-am fi pogorât Noi îngerii la ei, si de le-ar fi vorbit lor morţii si-am fi adunat Noi dinaintea lor toate cele, ei tot nu ar fi crezut, doar dacã ar fi voit Allah. Dar cei mai mulţi dintre ei sunt ne-stiutori.
112. Astfel am fãcut Noi pentru fiecare profet dusmani - seitani, dintre oameni si djinni, care sã se ispiteascã unii pe altii cu vorbe împodobite, în chip înselãtor(141). Însã dacã Domnul tãu ar fi voit, ei nu ar fi putut sã o facã. Deci pãrãseste-i pe ei laolaltã cu ceea ce nãscocesc ei!
113. Sã asculte la ele(142) inimile acelora care nu cred în Viaţa de Apoi, sã afle plãcere în ele si sã sãvârseascã(143) ceea ce ei sãvârsesc(144)!
114. [Voiţi voi] sã caut eu un alt judecãtor în afara lui Allah, când El este Cel care v-a trimis vouã Cartea lãmuritã?(145) Aceia cãrora le-am dat Noi Cartea(146) stiu cã ea este pogorâtã de la Domnul tãu cu Adevãrul. Nu fi, asadar, dintre aceia care se îndoiesc(147)!
115. Cuvântul Domnului tãu a fost plin de adevãr si dreptate. Nu este nimeni care sã schimbe cuvintele Sale(148), iar El este Cel care Aude Totul [si] Atoatestiutor [As-Sami', Al-Alim]!
116. De te-ai supune celor mai mulţi de pe pãmânt(149), ei te-ar abate de la calea lui Allah, cãci ei nu urmeazã decât bãnuielile(150) [lor] si ei nu fac decât sã nãscoceascã minciuni.
117. Cu adevãrat Domnul tãu îi cunoaste cel mai bine pe aceia care se abat de la calea Lui si El este Cel care-i cunoaste cel mai bine si pe aceia care urmeazã calea cea dreaptã.
118. Mâncaţi [numai] din cele peste care s-a pomenit numele luiAllah(151), dacã voi sunteţi încrezãtori în versetele Lui.
119. Ce aveţi voi ca sã nu mâncaţi din cele peste care s-a pomenit numele lui Allah?(152) El doarã v-a lãmurit vouã limpede ceea ce v-a oprit, afarã de cele la care sunteţi nevoiţi(153). Mulţi se amãgesc prin poftele lor, fãrã sã stie. Domnul tãu îi cunoaste cel mai bine pe cei nelegiuiţi.
120. Pãziţi-vã de pãcatul învederat, ca si de cel ascuns! Cei care dobândesc pãcatul vor primi rãsplata pentru ceea ce au sãvârsit.
121. Si nu mâncaţi din cel peste care nu s-a pomenit numele lui Allah, cãci aceasta este nelegiuire! Seitanii îi vor ispiti pe aliaţii lor sã se certe cu voi.(154) De le veţi da ascultare,(155) veţi fi si voi politeisti.(156)
122. Oare acela care a fost mort(157) si pe care Noi l-am readus la viaţã(158) si i-am dat lui luminã, dupã care se cãlãuzeste, si umblã printre oameni poate sã fie asemenea cu acela care se aflã în întunericuri, de unde nu poate iesi?(159) Asa li s-a împodobit celor necredinciosi ceea ce ei fãceau(160).


141) S-au purtat cu ei asa cum se poartã si cu tine, Muhammed!
142) Sã încline spre vorbele înfrumuseţate, amãgitoare.
143) Sã dobândeascã.
144) Pãcatele pe care le sãvârsesc.
145) Coranul care lãmureste deosebirea (fasl) dintre adevãr si neadevãr, dintre ceea ce este permis si ceea ce este interzis.
146) Evreii si crestinii.
147) Politeistii din tribul Qurays i-au propus lui Muhammed sã numeascã un arbitru dintre iudei sau crestini care sã judece între ei si el. Atunci Allah a revelat acest verset.
148) Ceea ce porunceste Islamul reprezintã adevãrul absolut si dreptatea absolutã, iar tot ceea ce a interzis este neadevãr si ticãlosie, pentru cã el nu opreste decât de la stricãciune. Iar ceea ce prescrie el nu poate fi modificat sau redus, cãci reversul nu poate fi decât minciunã si nelegiuire (Ibn Kathir).
149) Dintre oameni.
150) Bãnuielile cã înaintasii lor au fost pe calea adevãrului.
151) Din carnea animalelor, la a cãror sacrificare a fost pomenit numele lui Allah, în semn de binecuvântare.
152) Ce vã opreste de la aceasta?
153) Afarã de situaţiile în care sunteţi constrânsi de împrejurãri sã mâncaţi din ceea ce vã este oprit. Vezi si 2:173 si 5:3.
154) În legãturã cu îngãduirea cãrnii de mortãciune.
155) În legãturã cu admiterea a ceea ce este interzis si interzicerea a ceea ce este îngãduit.
156) Supunerea faţã de o poruncã sau o rânduialã care contrazice sau schimbã poruncile lui Allah este ca si politeismul.
157) Aici în sens figurat, adicã rãtãcit. Se face aluzie la necredinciosii care au refuzat lumina Coranului.
158) Cãlãuzindu-l pe calea cea bunã.
159) Si rãmâne în permanenţã descumpãnit si rãtãcit.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:56 am

123. Si tot astfel am pus Noi în fiecare cetate pe marii ei fãcãtori de rele sã unelteascã(161), însã ei nu vor unelti decât împotriva lor însisi, fãrã ca ei sã-si dea seama.
124. Si dacã a venit la ei un semn(162), au zis ei: “Nu vom crede noi pânã nu ni se va da ceva asemãnãtor cu ceea ce a fost dat trimisilor luiAllah(163). Însã Allah stie mai bine cui trimite mesajul Sãu. Pe cei care au sãvârsit mari rãutãţi îi va lovi umilirea lui Allah si osândã asprã pentru ceea ce ei au uneltit.
125. De voieste Allah sã cãlãuzeascã pe cineva, atunci îi deschide pieptul pentru Islam(164), iar dacã voieste sã ducã pe cineva la rãtãcire, atunci îi face pieptul îngust si închis, ca si cum s-ar cãzni sã se urce în cer.(165) Astfel trimite Allah osânda asupra acelora care nu cred.
126. Acesta(166) este drumul drept al Domnului tãu. Noi am tâlcuit în amãnunţime semnele (167) pentru oamenii care îsi amintesc.
127. Ei vor avea Casa Pãcii(168) la Domnul lor. Si El este Ocrotitorul lor pentru ceea ce fac. (169)
128. În Ziua în care îi va aduna El pe toţi(170), [le va zice]: "O, obste a djinnilor!(171) Prea mult i-aţi silnicit pe oameni!"(172) Iar aliaţii lor din rândul oamenilor vor zice: "O, Doamne! Noi am avut folos unii de la alţii, dar noi am ajuns la sorocul pe care Tu ni l-ai hotãrât nouã!"(173) El va rãspunde: "Focul este sãlasul vostru si vesnic veţi rãmâne în el, numai dacã Allah va voi altfel(174), cãci Domnul tãu este Înţelept, Atoatestiutor [Hakim, 'Alim]!
129. Astfel îi vom pune noi pe unii nelegiuiţi(175) peste alţii(176), dupã cum si-au agonisit.
130. O, obste a djinnilor si a oamenilor! N-au venit, oare, la voi trimisi, alesi dintre voi, care sã vã vesteascã semnele Mele(177) si sã vã previnã asupra întâlnirii cu aceastã Zi a voastrã (178) ? Vor zice ei: "Noi facem mãrturie împotriva noastrã însine!"(179) Si i-a amãgit pe ei viaţa lumeascã(180); si ei au fãcut mãrturie împotriva lor însisi(181), cum cã ei au fost într-adevãr necredinciosi.
131. Aceasta pentru cã Domnul tãu nu a fost nimicitor al cetãţilor, cu nedreptate, dacã locuitorii lor nu au fost preveniţi.(182)
132. Pentru fiecare sunt trepte [deosebite] (183), dupã cele pe care le-a fãptuit, cãci Domnului tãu nu-I este necunoscut ceea ce ei fac.


160) Ibn Abbas a relatat cã Abu Jahl a spus vorbe urâte împotriva Trimisului lui Allah, când Hamza nu acceptase credinţa încã. Si când i s-a spus lui Hamza, care tocmai se întorcea de la vânãtoare si avea un arc în mânã, s-a îndreptat înfuriat cãtre Abu Jahl si l-a lovit cu arcul. Atunci i-a zis Abu Jahl : Nu vezi cã nea prostit minţile cu ce a venit, cã el ne ocãrãste zeii si încalcã rânduielile pãrinţilor nostri? Dar Hamza i-a rãspuns lui: Dar cine este mai prost decât voi? Veneraţi pietrele si nu credeţi în Allah? Mãrturisesc cã nu este un alt Dumnezeu afarã de Allah si cã Muhammed este robul Sãu si Trimisul Sãu. Si atunci a revelat Allah acest verset.
161) Chemând la rãtãcire prin vorbe si fapte împodobite.
162) O dovadã sau un argument convingãtor.
163) Adicã revelaţia si minunile care sã-l întãreascã.
164) A deschide pieptul: a-i deschide inima, a-l face sã înţeleagã Islamul.
165) Urcarea la cer este o pildã pentru lucrul care cere eforturi foarte mari si nu va putea fi realizat niciodatã. Descrierea stãrii de dispnee (nãduf), care se produce când omul se înalţã la altitudini mari, din pricina lipsei de oxigen si a presiunii atmosferice, este un mare semn pentru noi.
166) Claritatea Coranului.
167) Sau versetele.
168) Paradisul.
169) Pentru faptele bune pe care le sãvârsesc.
170) Adicã pe djinni si pe aliaţii lor din rândul oamenilor.
171) Aici si în accepţiunea de seitani.
172) Ducându-i în ispitã si în rãtãcire.
173) Adicã moartea.
174) Allah poate sã hotãrascã pedepse mai aspre decât acestea.
175) Dintre oameni.
176) Sau împotriva altora - dupã interpretarea lui Ibn Kathir - pentru ca sã se nimiceascã unii pe alţii.
177) Sã vã repete învãţãturile Mele si istoriile despre neamurile necredincioase?
178) Ziua adunãrii pentru Judecata de Apoi.
179) Recunoastem venirea trimisilor si a avertizãrilor lor, precum si faptul cã am socotit propovãduirea lor a fi mincinoasã.
180) Cu plãcerile ei.
181) În Ziua de Apoi.
182) Dacã nu le-a parvenit mesajul unui profet.
183) De rãsplãtire.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:57 am

33. Domnul tãu nu are nevoie [de nimeni si de nimic](184) si este cu îndurare. El dacã ar voi, v-ar putea face sã pieriţi si ar lãsa în urma voastrã ceea ce El ar voi, tot asa cum v-a creat si pe voi din urmasii unui alt neam(185).
134. Cele care vi se fãgãduiesc vor veni [neîndoielnic], iar voi nu le veţi putea împiedica.
135. Spune: "O, neam al meu! Pliniţi dupã putinţa voastrã si eu voi plini [dupã putinţa mea]! Si veţi afla voi cine va avea izbândã în Casã"(186). Este acesta [lucru] neîndoielnic: Cei nelegiuiţi nu vor izbândi [niciodatã]!
136. Ei (187) I-au hotãrât lui Allah o parte din recoltele si din dobitoacele(188) pe care El le-a izvodit si au zis: "Aceasta este pentru Allah - dupã pretenţia lor mincinoasã! - iar asta este pentru asociaţii (189) nostri!" Dar, ceea ce a fost pentru asociaţii lor, nu a ajuns la Allah, pe când ceea ce a fost pentru Allah a ajuns la asociaţii lor. Si cât de prost au judecat ei(190)!
137. Tot astfel i-au ademenit asociaţii lor pe mulţi dintre idolatri sã-si omoare copiii(191), ca sã-i piardã si pe ei si ca sã le întunece religia lor.(192) Si de-ar fi voit Allah, n-ar fi fãcut ei aceasta. Deci lasã-i pe ei laolaltã cu ceea ce nãscocesc!
138. Si au zis ei(193): “Acestea sunt vite si recolte oprite. Nu mãnâncã din ele decât aceia care voim noi!” (194), dupã pretenţia lor mincinoasã (195)! Sunt si vite ale cãror spinãri au fost oprite(196) si vite petse care nu rostesc ei numele lui Allah, nãscocind si punând pe seama Lui! El îi va rãsplãti pentru ceea ce ei au nãscocit!
139. Si au mai spus ei: "Ceea ce se aflã în pântecul acestor vite(197) este menit numai bãrbaţilor nostri si este oprit soaţelor noastre!" Dacã, însã, acesta [se naste] mort, atunci sunt ei pãrtasi. Însã Allah îi va rãsplãti pentru porunca lor cãci El este Înţelept, Atoatestiutor [Hakim, 'Alim].


184) Nu are nevoie de nici una din creaturile sale.
185) Dupã ce l-a nimicit pe el, pãstrându-vã pe voi din milã.
186) Cuvântul Ad-Dar "Casa" este aici o prescurtare a expresiei Dar-al-Fana' "Casa vieţii trecãtoare", adicã "lumea aceasta", sau a expresiei Dar-al-Baqa' "Casa vesniciei", adicã "Lumea de Apoi".
187) Politeistii.
188) Vite, precum ovinele si caprinele, bovinele si cãmilele.
189) Idolii în care credeau.
190) Politeistii mekkani destinau o parte din recolta lor lui Allah si o altã parte idolilor, fãrã sã se atingã de aceasta din urmã. Dacã vântul ducea ceea ce era destinat lui Allah în locul în care se afla ceea ce era destinat idolilor, ei nu se atingeau de aceasta, însã dacã ceva din ceea ce era destinat idolilor ajungea în locul unde se afla ceea ce era destinat lui Allah, aceastã parte era adusã la locul iniţial, sub pretextul cã Allah nu are nevoie de nimic, în vreme ce idolii au nevoie.
191) Aluzie la obiceiul pãgânilor de a-si ucide copiii, de teama foametei si a sãrãciei si de a le îngropa de vii pe fetele nou-nãscute, de teama necinstirii lor. Al-Qurtubi a arãtat în Comentariul sãu cã unul dintre însoţitorii Profetului - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - stãtea tot timpul abãtut dinaintea Trimisului lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! Si l-a întrebat Trimisul: De ce esti abãtut? Atunci el i-a rãspuns: O, Trimis al lui Allah! Eu am sãvârsit înainte de venirea Islamului (în al-Jahiliyya) un pãcat si mã tem cã Allah nu mã va ierta pentru el, chiar dacã am primit Islamul! L-a întrebat: Spune-mi despre ce pãcat este vorba? Atunci, i s-a mãrturisit el: O, Trimis al lui Allah! Eu am fost dintre aceia care si-au ucis fetele lor. Am avut parte de o fatã si muierea mea s-a rugat cu lacrimi în ochi sã o las în viaţã si am lãsat-o. Ea s-a fãcut mare si a devenit una dintre cele mai frumoase femei. Au cerut-o în cãsãtorie, dar pe mine m-a cuprins furia si inima mea nu a suportat nici sã o dau în cãsãtorie, nici sã o ţin în casã fãrã soţ. Atunci i-am zis nevestei: Vreau sã merg în vizitã la rude. Trimite-o si pe ea cu mine! Ea s-a bucurat si a împodobit-o cu giuvaeruri si vesminte de sãrbãtoare, a luat fãgãduinţã de la mine cã nu voi vicleni împotriva ei si am plecat împreunã cu ea. M-am oprit la gura unui puţ si m-am uitat în el. Fata a priceput cã vreau s-o arunc în el si s-a agãţat de mine si a pornit sã plângã. Atunci am fost îndurãtor cu ea. Dar m-am uitat în puţ si m-a cuprins furia si iarãsi Seitan a pus stãpânire pe mine. De data asta am aruncat-o în puţ cu capul în jos si am rãmas acolo pânã s-au oprit ţipetele ei si dupã aceea m-am întors. Trimisul lui Allah a plâns si asemenea au fãcut si însoţitorii lui si a zis el: Dacã mi s-ar porunci sã pedepsesc pe cineva pentru ceea ce a sãvârsit el în al-Jahiliyya, atunci te-as pedepsi!
192) Resturile din religia lui Avraam pe care le mai pãstrau.
193) În versetele care urmeazã sunt prezentate si respinse o serie de superstiţii din Arabia pãgânã.
194) Adicã slujitorii idolilor dintre bãrbaţi.
195) Pretinzând fãrã nici un fel de argumente cã Allah ar fi îngãduit aceste lucruri.
196) Vite a cãror cãlãrire si folosire pentru cãratul poverilor ar fi fost oprite, asa cum sunt Bahira, dar si Sa'iba si Ham (vezi 5:103 si notele corespunzãtoare).
197) A cãror cãlãrire este opritã. Iar prin ceea ce se aflã în pântecele lor, unii exegeţi înţeleg atât puii, cât si laptele.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:57 am

140. Au pierdut aceia care si-au omorât copiii, din neghiobie si nestiinţã(198), si care au oprit ceea ce Allah le-a dat pentru trai, nãscocind minciuni pe seama lui Allah! Ei sunt în rãtãcire si nu au fost bine cãlãuziţi.
141. El este Cel care face sã creascã grãdini cu spalieri(199) si fãrã spalieri(200); curmalii si culturile cu felurite roade, mãslinii si rodiile, asemãnãtoare si deosebite. Mâncaţi din roadele lor, când ele rodesc, si daţi dreptul din ele [dania] în ziua culesului si nu risipiţi, cãci El nu-i iubeste pe risipitori!
142. Si [El a creat] printre vite unele pentru purtat poveri si altele pentru întins [pe jos](201). Mâncaţi din ceea ce v-a menit Allah pentru trai(202) si nu urmaţi pasii lui Seitan (203), cãci el vã este dusman învederat!
143. [El a creat] opt suflete în perechi(204): douã ovine si douã caprine. Spune(205): “Pe cei doi bãrbãtusi i-a oprit El sau pe cele douã femeiuse, ori ce este cuprins în pântecele celor douã femeiuse? Spuneţi-Mi Mie, cu stiinţã, dacã voi aveţi dreptate cu adevãrat?”
144. Douã cãmile si douã bovine. Spune: "Cei doi bãrbãtusi i-a oprit El sau cele douã femeiuse, ori ce este cuprins în pântecele celor douã femeiuse? Sau aţi fost voi, cumva, martori când v-a poruncit Allah aceasta?!" Si cine este mai nelegiuit decât acela care nãscoceste minciuni si le pune pe seama lui Allah, pentru a-i rãtãci pe oameni, în necunostinţã? Allah nu-i cãlãuzeste pe oamenii nelegiuiţi!
145. Spune: "Eu nu gãsesc în ceea ce mi-a fost revelat mie ceva oprit de a fi mâncat de cãtre cel care mãnâncã(206), decât dacã este mortãciune sau sânge care s-a scurs(207) sau carne de porc(208) – aceasta fiind murdãrie - sau ceva pângãrit, peste care s-a rostit numele altcuiva decât al lui Allah". Iar dacã cineva a fost constrâns(209), fãrã plãcere si fãrã poftã,(210) Domnul tãu este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].
146. Iar acelora care s-au iudaizat le-am oprit Noi pe toate cele cu o unghie, iar de la bovine si ovine le-am oprit Noi lor grãsimile, în afarã de ceea ce poartã pe spatele lor sau este în mãruntaie sau se amestecã între oase(211). Astfel i-am pedepsit Noi pentru fãrãdelegea lor si Noi spunem numai Adevãrul.
147. Iar dacã te invinuiesc de minciunã, atunci spune-le: "Domnul vostru este cu nemãrginitã îndurare, însã nu se va putea întoarce asprimea sa de la neamul de nelegiuiţi".
148. Vor zice aceia care Îi fac asociaţi(212): "De ar fi voit Allah, nu I-am fi fãcut asociaţi nici noi, nici pãrinţii nostri si nici nu am fi oprit nimic"(213)! Tot astfel i-au învinuit si cei de dinaintea lor de minciunã [pe profeţi], pânã ce au gustat asprimea Noastrã (214). Spune: "Aveţi voi vreo stire(215) pe care sã ne-o arãtaţi? Voi nu urmaţi decât bãnuieli si voi nu faceţi decât sã minţiţi!".
149. Spune: "Numai la Allah se aflã dovada convingãtoare! Iar dacã El ar fi voit, v-ar fi cãlãuzit pe voi toţi".


198) Nestiind cã Allah este Ar-Razzaq "Întreţinãtorul" (tuturor).
199) Care se ridicã pe spalierii înfipţi în pãmânt de cãtre oameni.
200) Care cresc sãlbatice pe câmpii si prin munţi fãrã sã fie plantate. Al-Galalayni interpreteazã expresia "cu spalieri" ca desemnând plantele ale cãror lujere se întind pe pãmânt, asa cum sunt pepenii, iar expresia "fãrã spalieri" ca desemnând pomii.
201) Întinse pe pãmânt, fie pentru a fi sacrificate, fie sub forma pieilor si lânii.
202) Din fructe, legume si carne.
203) Adicã poruncile lui în legãturã cu ceea ce este permis si ceea ce este oprit.
204) Alcãtuite din masculi si femele.
205) Allah se adreseazã aici pãgânilor, mustrându-i pentru nãscocirile lor.
206) Bãrbat sau femeie.
207) Sânge scurs, neincluzându-se în aceasta ficatul, splina si sângele rãmas în carne sau în vasele sanguine.
208) Pentru carnea de porc, vezi si 5:3 si nota.
209) Cine nu gãseste mâncare îngãduitã (halal) si este ameninţat de moarte.
210) Fãrã sã caute din plãcere ceea ce este interzis sau sã-l priveze pe altul aflat în aceeasi situaţie de sansa de a supravieţui si fãrã sã consume mai mult decât atât cât trebuie pentru a-si potoli foamea.
211) Cum este mãduva din oase sau grãsimea din coadã.
212) Politeistii din tribul Qurays si din alte triburi arabe.
213) Nu ar fi oprit vieţuitoarele la care s-a f ãcut aluzie în versetele anterioare.
214) Când am coborât pedeapsa asupra lor.
215) Vreo poruncã pe care sã o aduceţi ca argument?
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   Joi Ian 05, 2012 10:58 am

150. Spune: "Aduceţi-i pe martorii vostri care pot întãri cã Allah le-a oprit pe acestea!" Iar dacã ei fac mãrturie, tu sã nu mãrturisesti împreunã cu ei si sã nu urmezi poftele acelora care socotesc semnele noastre mincinoase si ale acelora care nu cred în Ziua de Apoi si fac egali Domnului lor.
151. Spune: "Veniţi sã vã citesc ceea ce Domnul vostru v-a oprit [cu adevãrat]: Sã nu-I asociaţi Lui nimic; sã fiţi buni cu pãrinţii(216); sã nu-i omorâţi pe copiii vostri de teama sãrãciei(217), cãci Noi vã vom da cele de trai atât vouã cât si lor; nu vã apropiaţi de cele rusinoase, nici cele care se vãd, nici cele care sunt ascunse(218); nu ucideţi sufletul pe care l-a oprit Allah, decât pe drept(219)!" Acestea vi le-a poruncit [Allah]; poate cã voi veţi pricepe!
152. Si sã nu vã apropiaţi de averea orfanului, decât cu ceea ce aţi putea s-o faceţi si mai bunã,(220) pânã când el nu ajunge la maturitate;(221) si împliniţi mãsurarea si cântãrirea cu dreptate!(222) cãci Noi nu impunem unui suflet decât atât cât poate el. Iar când spuneţi [ceva] (223), fiţi drepţi, chiar când este vorba de o rudã apropiatã si ţineţi-vã legãmântul faţã de Allah!" Acestea vi le-a poruncit [Allah], poate cã voi vã aduceţi aminte!
153. "Si acesta este drumul Meu drept! Deci urmaţi-l si nu urmaţi cãile care vã abat de la drumul Lui(224)!" Acestea vi le-a poruncit; poate cã voi veţi fi cu fricã!
154. Apoi, Noi i-am dat lui Moise Cartea(225), împlinind binecuvântarea, ca rãsplatã pentru acela care a fãcut bine, ca o înfãţisare amãnunţitã a tuturor lucrurilor, drept cãlãuzã si îndurare. Poate cã ei vor crede în întâlnirea cu Domnul lor!(226)
155. Iar aceasta(227) este o Carte binecuvântatã(228) pe care Noi am pogorât-o. Urmaţi-o si temeţi-vã!(229) Poate cã vi se va arãta îndurare!
156. Pentru ca voi sã nu spuneţi:(230) "Doarã Cartea(231) a fost pogorâtã pentru douã neamuri, înaintea noastrã, dar noi am rãmas nepãsãtori faţã de studiul lor"(232).
157. Sau sã spuneţi: "Dacã ne-ar fi fost trimisã nouã Cartea(233), noi am fi fost, neîndoielnic, mai bine cãlãuziţi decât ei!(234) Si iatã cã de la Domnul vostru v-a venit vouã dovadã limpede, cãlãuzire si îndurare. Si cine este mai nelegiuit decât acela care ia versetele lui Allah drept minciuni si se abate de la ele?(235) Însã Noi îi vom rãsplãti pe cei care se îndepãrteazã de la versetele Noastre cu grea pedeapsã, pentru cã ei abat [pe alţii de la ele](236).
158. Oare asteaptã ei altceva decât sã vinã îngerii la ei(237) sau sã vinã Domnul tãu(238) sau sã le vinã unele semne(239) de la Domnul tãu(240)? În ziua când vor veni unele semne de la Domnul tãu, nu-i va mai fi de folos nici unui suflet credinţa sa dacã el nu a crezut mai înainte sau dacã nu a dobândit nimic bun prin credinţa sa! Spune: "Asteptaţi!" Si Noi asteptãm!(241)
159. Tu nu esti rãspunzãtor cu nimic pentru aceia care si-au fãrâmiţat religia lor în secte(242). Soarta lor depinde numai de Allah. Si apoi El le va vesti ceea ce au fãcut.(243)
160. Acela care va veni(244) cu o faptã bunã va avea parte de zece asemenea ei, iar acela care va veni cu o faptã rea nu va fi rãsplãtit decât cu o faptã pe mãsura ei. Dar nu li se va face nici o nedreptate!
161. Spune: "Într-adevãr, Domnul meu m-a cãlãuzit pe un drum drept(245), o religie adevãratã - religia lui Avraam cel drept întru credinţã, care nu a fost printre cei care au fãcut asociaţi [lui Allah]!"
162. Spune: "Într-adevãr, Rugãciunea mea, actele mele de devo-ţiune, viaţa mea si moartea mea îi aparţin lui Allah, Stãpânul lumilor!
163. El nu are nici un asociat! Astfel mi s-a poruncit si eu sunt primul dintre musulmani!".(246)
164. Spune: "Sã caut eu un alt Domn în afarã de Allah,(247) când El este Stãpân peste toate? Nici un suflet nu va agonisi decât împotriva sa. Si nici un [suflet] purtãtor de poveri (248) nu va purta povara altuia!". Si apoi la Domnul vostru se aflã întoarcerea voastrã si El vã va vesti despre cele asupra cãrora aţi fost cu pãreri diferite.
165. El este acela care v-a fãcut pe voi urmasi pe pãmânt,(249) care v-a ridicat pe unii dintre voi deasupra altora, în trepte(250), pentru a vã cerca întru ceea ce v-a dat. Cu adevãrat Domnul tãu este repede la pedeapsã, însã El este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].


216) Cu mama si cu tatãl vostru.
217) Aluzie, în primul rând, la îngroparea fetelor nou-nãscute în Arabia pã-gânã.
218) Ascunse în inimã, ca invidia, intenţiile rele etc.
219) Decât în situaţiile bine stabilite de Allah.
220) Adicã sã o sporiţi.
221) Si atunci lãsaţi-l pe el sã si-o chiverniseascã.
222) Fiţi drepţi atât când primiţi , cât si când daţi ceva, iar greselile neintenţionate sunt iertate.
223) Atunci când judecaţi între oameni sau faceţi mãrturie.
224) Religia Islamului.
225) Tora.
226) În Ziua de Apoi.
227) Coranul.
228) Mai folositoare decât Tora.
229) Cu grijã sã nu o încãlcaţi.
230) În Ziua Judecãţii de Apoi.
231) Tora si Evanghelia.
232) Stiinţa cãrţilor anterioare, pentru cã ea nu a fost în limba noastrã.
233) Asa cum le-a fost trimisã lor.
234) Cãtre adevãr.
235) Îndepãrteazã si împiedicã pe alţi oameni de la ele.
236) Îi abat pe alţi oameni de la ele.
237) Îngerii morţii, pentru a le lua sufletele.
238) În Ziua Învierii.
239) Relatat de Abu Hurairah - Allah fie mulţumit de el! Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - a zis: ”Ceasul nu va veni pânã ce Soarele nu va rãsãri de la apus, iar când oamenii îl vor vedea, toţi cei de pe faţa pãmântului vor crede, iar acesta este momentul când nu le va mai fi de folos credinţa, dacã nu au crezut înainte.” (Sahih Al Bukhari, vol.6, hadis 159)
240) Înainte de sosirea Zilei Învierii, prevestind-o.
241) Pentru a vedea pedeapsa asprã de care veţi avea parte.
242) S-a relatat cã Profetul - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! – când a recitat acest verset a zis: ”Acesti oameni sunt cei care nãscocesc lucruri noi în religie, iar celor care îsi urmeazã poftele desarte, Allah nu le va primi cãinţa.”(Tafsir Al-Qutubi).
243) În Ziua Învierii.
244) La Judecata de Apoi.
245) Acesta fiind Islamul.
246) Adicã pentru cei care I se supun lui Allah si model de urmat pentru ei.
247) Si sã i-L fac asociat, adorându-l?
248) Cu sensul de "pãcate".
249) Locuitori ai pãmântului, care se succed unii dupã alţii.
250) Pentru a vã deosebi în privinţa averii, calitãţilor si defectelor, înfãţisãrii, culorii pielii etc
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: 6.surat al-'an'am   

Sus In jos
 
6.surat al-'an'am
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
IslamRO :: RELIGIA ISLAM :: SFÂNTUL CORAN-
Mergi direct la: