IslamRO

Bine aţi re-venit !
Toate femeile sunt binevenite !
Pentru a accesa partea privată a forumului nostru, vă rugăm să vă
conectaţi dacă sunteţi deja membră sau să vă alăturaţi comunitaţii noastre
Vă dorim şedere plăcută pe forum !


Acest forum este dedicat în totalitate femeilor !
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare
Bine aţi venit pe forumul İslamRO ! Ne bucurăm că aţi ales forumul nostru ! Acest forum este dedicat în totalitate femeilor ! Vă reamintim că puteţi accesa partea privată a forumului numai după ce vă veţi înregistra sau conecta ! Vă mulţumim şi vă dorim şedere plăcută !
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automata: 
:: Mi-am uitat parola

statistics counter
Ultimele subiecte
Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

Recordul de utilizatori conectati a fost de 64, Dum Mar 21, 2010 10:58 pm
Subiectele cele mai active
Joaca Fazanul
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
SPANZURATOAREA
Cine gaseşte rima ?
Fara DA sau NU
DUA PENTRU FIECARE ZI DIN LUNA RAMADAN
A SALAM ALEYKUM
cum ma pot converti
İDEE BUNA-İDEE REA
VRAJİ
Top postatori
Noor İslam (1689)
 
betti (349)
 
cristina mihaela (232)
 
ionela (212)
 
DANA H (206)
 
ilayda (145)
 
Noor Aala Noor (130)
 
Noor Zaynab Sameer (128)
 
Selma Nuran (127)
 
Aisha (82)
 
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Noor İslam
 
ilayda
 
Noor Zaynab Sameer
 
betti
 
Mariana (Maryam)
 
Selma Nuran
 
cristina mihaela
 
Amira3
 
floryna
 
Aisha
 
Subiectele cele mai vizionate
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
Propozitii cu cuvinte care incep cu aceeasi litera!
İMPORTANT: REGULAMENTUL FORUMULUİ
Joaca Fazanul
Copiii sai
SPANZURATOAREA
VRAJİ
Cine gaseşte rima ?
A SALAM ALEYKUM
Fara DA sau NU

Distribuiţi | 
 

 5. Surat Al-Ma'ida

In jos 
AutorMesaj
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:32 pm

SURAT AL-MA'IDA(1)

(Medinitã [112]; 120 versete)


În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurãtor

1. O, voi cei care credeţi! Tineţi-vã cu statornicie învoielile! Vã este îngãduit vouã [sã mâncaţi carne de] vitã, în afarã de ceea ce vi s-a prescris(2). Nu vã este îngãduit vânatul pe timpul Pelerinajului [ihram]!(3) Allah orânduieste ceea ce El voieste.
2. O, voi cei care credeţi! Nu pângãriţi rânduielile lui Allah, nici luna sfântã(4), nici animalele de jertfã, nici zgãrzile, nici pe cei care se îndreaptã spre Casa Sfântã,(5) cãutând har si mulţumire la Domnul lor! Dacã aţi terminat Pelerinajul(6), atunci puteţi vâna. Sã nu vã întãrâte ura împotriva unui neam care v-a împiedicat în drumul spre Moscheea Sacrã sã[-i] atacaţi. Întrajutoraţi-vã în plinirea faptelor bune si în evlavie, dar nu vã ajutaţi la pãcat si la nedreptate! Si fiţi cu fricã de Allah, cãci Allah este aspru la pedeapsã!
3. Vã sunt oprite mortãciunea, sângele [scurs], carnea de porc, animalele cele asupra cãrora a fost pomenit numele altcuiva decât al lui Allah [la junghierea lor], ce a pierit înãbusit, lovit, în urma cãderii sau împuns cu coarnele [de altã vitã], ce a fost sfâsiat de fiare – doar dacã aţi junghiat [aceste vietãţi înainte de a muri] - ca si vitele junghiate pe pietrele înãlţate [ale idolilor](7) si cele pe care le împãrţiţi, prin tragere la sorţi, cu sãgeţi(8). Acestea sunt pentru voi pãcat. Aceia care nu cred sunt astãzi deznãdãjduiţi [cã ar mai putea] sã vã îndepãrteze de la religia voastrã. Deci, nu vã mai temeţi de ei, ci temeţi-vã de Mine! În ziua aceasta, am desãvârsit religia voastrã si am împlinit harul Meu asupra voastrã si am încuviinţat Islamul ca religie pentru voi!(9) Si dacã cineva este silit de foame [sã mãnânce din cele oprite], fãrã pornire spre pãcat(10), [sã stie cã] Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].
4. Ei te întreabã ce le este îngãduit [sã mãnânce]. Spune: “Vã sunt îngãduite vouã cele bune si cele pe care le învãţaţi pe animalele si pãsãrile de vânãtoare [sã vi le prindã], dresându-le ca pe câini. Învãţaţi-le [sã vâneze] din ceea ce va învãţat Allah pe voi. Si mâncaţi din cele pe care ele le prind pentru voi rostind asupra lor [a animalelor dresate] numele lui Allah! Si fiţi cu fricã de Allah,(11) cãci Allah socoteste degrabã!


1) În traducere "Sura Mesei întinse sau servite", dupã versetul 112. Este una din ultimele sure revelate Profetului.
2) Vezi versetul 3 în aceastã surã.
3) Când sunteţi în starea de sacralizare ('ihram) pentru Pelerinajul mare (Hajj) si Pelerinajul mic ('Umra), nu vã este îngãduit sã vânaţi animale sãlbatice. De asemenea, nu este îngãduit vânatul în incinta locurilor sacre.
4) Nu vã este îngãduit rãzboiul în cele patru luni oprite: Dhu al-Qa'da, Dhu alHijja, Muharram si Rajab. Vezi si 2:217.
5) "Nici animalele de jertfã, nici zgãrzile": Nu ucideţi animalele pe care oamenii le-au adus pentru a fi sacrificate în timpul Pelerinajului, nici zgãrzile, adicã animalele însemnate prin punerea unor zgãrzi la gât pentru ca oamenii sã le cunoascã. "Nici pe cei care se îndreaptã spre Casa Sfântã": Nu vã este îngãduit sã luptaţi împotriva celor care se îndreaptã spre Mekka pentru Pelerinaj.“Casa Sfântã”: Templul Ka'aba de la Mekka.
6) Dacã v-aţi desacralizat.
7) Pãgânii obisnuiau sã sacrifice animalele pe pietre socotite sacre, pe idoli sau pe altare, îndeosebi în jurul Ka'abei, aducându-le ofrandã.
8) Pe sãgeţile folosite pentru tragerea la sorţi erau înscrise cuvinte ca "Fã!" si "Nu face!" sau altele de acest fel. Ele erau consultate în anumite probleme prin tragerea la sorţi. Allah a interzis acest obicei.
9) Acest segment al versetului ar fi fost - în opinia celor mai mulţi comentatori - versetul care a încheiat revelaţia Profetului Muhammed. El ar fi fost revelat în anul 10 h., în timpul ultimului sãu Pelerinaj la Mekka, cu trei luni înainte de a se sãvârsi din viaţã.
10) Cel care este constrâns sã mãnânce ceva din aceste lucruri oprite, din pricina foamei ucigãtoare, fãrã intenţia de a încãlca lucrurile interzise de Allah, poate mânca doar atât cât sã se salveze de la moarte, dar nu mai mult.
11) Sã nu mâncaţi altceva, care nu întruneste condiţiile menţionate.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:37 pm

5. "Astãzi vã sunt îngãduite vouã cele bune(12). Mâncarea celor cãrora li s-a dãruit Scriptura vã este îngãduitã si vouã(13), iar mâncarea voastrã le este îngãduitã si lor. [Vã sunt îngãduite] femeile virtuoase, dreptcredincioase, dar si femeile virtuoase ale acelora cãrora le-a fost dãruitã Scriptura înaintea voastrã,(14) dacã le daţi zestrea,(15) cu contracte de cãsãtorie, fãrã sã preacurviţi si fãrã sã le luaţi de ţiitoare". Cel care se leapãdã de credinţã, faptele lui sunt în desert, iar în Lumea de Apoi se va afla printre cei pierduţi.
6. O, voi cei care credeţi! Atunci când vã gãtiţi pentru Rugãciune [AsSalat], spãlaţi-vã feţele voastre si mâinile voastre, pânã la coate, treceţi-vã mâinile voastre ude peste capetele voastre si [spãlaţi-vã] picioarele voastre pânã la glezne! Dacã sunteţi spurcaţi (junub)(16), atunci curãţaţi-vã [printr-o îmbãiere]! Dacã sunteţi bolnavi, sau în cãlãtorie, sau unul dintre voi vine de la locul unde si-a fãcut nevoile, sau aţi atins muierile si nu gãsiţi apã, atunci luaţi voi ţãrânã mãruntã si curatã si stergeţi-vã feţele si mâinile voastre cu ea!(17) Allah nu voieste sã vã facã vouã greutãţi, ci doreste sã vã curãţeascã si sã desãvârseascã binefacerea Sa. Poate cã voi veţi fi mulţumitori!
7. Si aduceţi-vã aminte de harul lui Allah asupra voastrã si de legãmântul pe care El l-a fãcut cu voi, atunci când aţi zis: "Am auzit si ne-am supus!"(18) Si fiţi cu fricã de Allah, cãci Allah este Binestiutor [‘Alim] al lãuntrului piepturilor voastre!
8. O, voi cei care credeţi! Fiţi statornici faţã de Allah si martori drepţi! Sã nu vã împingã ura împotriva unui neam sã nu fiţi drepţi! Fiţi drepţi, cãci aceasta este mai aproape de evlavie! Si fiţi cu fricã de Allah, cãci Allah este Bine Stiutor [Khabir] a ceea ce faceţi voi!
9. Allah le-a fãgãduit celor care cred si plinesc fapte bune iertare si rãsplatã nemãsuratã.
10. Cât despre cei care nu cred si ţin de minciunã semnele Noastre, aceia vor fi locuitori ai Iadului.
11. O, voi cei care credeţi! Aduceţi-vã aminte de binefacerile lui Allah asupra voastrã! În ziua când unii oameni au voit sã întindã mâinile lor spre voi [pentru a vã ataca](19), El a oprit mâinile lor de la voi. Fiţi cu fricã de Allah! În Allah trebuie sã se încreadã dreptcredinciosii (20)!
12. Allah a încheiat un legãmânt(21) cu fiii lui Israel. Noi am trimis dintre doisprezece alesi. Si Allah a zis: “Eu voi fi cu voi, dacã veţi împlini Rugãciunea [As-Salat], veţi achita Dania [Az-Zakat], veţi crede în trimisii Mei si îi veţi ajuta si veţi da lui Allah un bun împrumut (22). Atunci eu voi sterge faptele voastre rele si vã voi duce sã intraţi în Grãdini pe sub care curg râuri(23). Acela dintre voi care se va întoarce la necredinţã, dupã aceasta, rãtãceste de la drumul cel drept”.


12) Din vitele sacrificate si vânat.
13) Doar mâncãrurile permise de Islam dintre ele.
14) Vã sunt îngãduite ca soţii.
15) Vezi 2:236. Prin acest verset se permite musulmanilor sã se cãsãtoreascã cu femei crestine si iudaice, fãrã ca ele sã renunţe la religia lor, dar, în acest caz, nici ele nu-i pot mosteni, nici ei nu le pot mosteni, din cauza diferenţei de religie. O femeie musulmanã nu se poate, însã, cãsãtori cu un nemusulman, întrucât ea si-ar pierde statutul de musulmanã. Dar orice bãrbat sau femeie, indiferent de rasã sau religie, se poate cãsãtori cu o femeie, respectiv un bãrbat musulman, dacã acceptã Islamul.
16) Stare rezultatã dintr-un contact sexual sau o scurgere seminalã dupã care abluţiunea majorã (îmbãierea generalã) este obligatorie atât pentru bãrbat cât si pentru femeie.
17) Vezi 4:43.
18) Acceptând Islamul, voi aţi fãgãduit în faţa Profetului sã vã supuneţi poruncilor lui Allah.
19) Când tribul Qurays a trimis la Al-Hudaybiyya, o vale situatã cam la o postã de Mekka, cincizeci de bãrbaţi înarmaţi pentru a asedia tabãra musulmanilor si pentru a-i ucide în mod miselesc pe cei pe care îi vor putea prinde, si când musulmanii i-au fãcut pe toţi captivi. În urma confruntãrii care a avut loc aici în anul 628, s-a încheiat un tratat între Muhammed si mekkani, prin care acestia din urmã se angajau ca în anul urmãtor sã pãrãseascã orasul vreme de trei zile pentru a permite tinerei comunitãţi islamice, în frunte cu Profetul, sã facã Pelerinajul la locurile sfinte din acest oras.
20) Allah porunceste musulmanilor sã porneascã de la motivaţii, dar El le mai porunceste si sã se bizuie pe ajutorul lui Allah si pe spriijinul Lui pentru a-i cãlãuzi cãtre gãsirea celor mai bune mijloace în scopul obţinerii rezultatelor dorite. Profetul - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - spune cã dacã voi v-aţi bizui cu adevãrat pe Allah, El v-ar blagoslovi întocmai cum blagosloveste pãsãrile care vin flãmânde si pleacã cu gusa plinã.
21) Legãmântul de a accepta unicitatea lui Allah, care are drept corolar ascultarea si supunerea faţã de Allah si de trimisii Sãi.
22) Fãcând acte de milostenie.
23) Râuri de apã, lapte, vin si miere.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:37 pm

13. Apoi, din cauza încãlcãrii legãmântului lor, i-am blestemat Noi si le-am împietrit inimile, cãci ei au rãstãlmãcit cuvintele (24) si au uitat o parte din ceea ce li s-a reamintit.(25) Tu nu vei înceta sã descoperi înselãtoria lor, afarã de un mic numãr dintre ei.(26) Dar iartã-i pe ei si nu-i bãga în seamã! Allah îi iubeste pe cei care fac bine.
14. Si am încheiat Noi legãmânt(27) cu aceia care au zis: "Noi suntem crestini", dar au uitat ei o parte din ceea ce li s-a reamintit(28). Deci, am stârnit Noi urã si vrajbã între ei pânã la Ziua Învierii. Atunci le va vesti Allah ceea ce au fãcut ei.
15. O, oameni ai Scripturii!(29) A venit la voi Trimisul(30) Nostru ca sã vã arate multe lucruri din cele pe care voi le-aţi ascuns din Scripturã, trecând peste multe altele. V-au venit vouã o luminã(31) si o Carte limpede (32) de la Allah,
16. Prin ea Allah îi cãlãuzeste pe cãile pãcii si mântuirii pe aceia care cautã mulţumirea Lui. Si El îi scoate din întunericuri la luminã,(33) prin graţia Sa, si îi cãlãuzeste pe un drum drept. (34)
17. Necredinciosi(35) sunt aceia care zic: "Dumnezeu este Mesia, fiul Mariei". Spune: "Cine L-ar putea împiedica pe Allah, dacã ar voi sã-l facã sã piarã pe Mesia, fiul Mariei, ca si pe mama lui si pe toţi care se aflã pe pãmânt? Ale lui Allah sunt împãrãţia cerurilor si a pãmântului, precum si ceea ce se aflã între ele. El creeazã ce El voieste. Si Allah este cu putere peste toate! [Qadir]”
18. Si zis-au iudeii si crestinii: “Noi suntem fiii lui Allah(36) si cei dragi Lui”. Spune: “Si de ce vã osândeste pentru pãcatele voastre?” Nu, ci voi sunteţi fãpturi omenesti dintre acelea pe care El le-a creat. El îl iartã pe cel pe care El voieste si îl chinuieste pe cel pe care El voieste. Ale lui Allah sunt împãrãţia cerurilor si a pãmântului, precum si ceea ce se aflã între ele si la El este întoarcerea.
19. O, oameni ai Scripturii!(37) Trimisul nostru [Muhammed] a venit la voi ca sã vã arate vouã [rânduielile], la o vreme dupã [ceilalţi] trimisi, pentru ca voi sã nu ziceţi: “Nu ne-a venit nouã nici un vestitor si nici un prevenitor”. Acum v-a venit vouã vestitor si prevenitor. Si Allah este cu putere peste toate.
20. [Aduceţi-vã voi aminte] când Moise i-a zis neamului sãu: “O, popor al meu! Aduceţi-vã aminte de harul lui Allah asupra voastrã, cãci El a fãcut dintre voi profeţi si v-a fãcut pe voi suverani.(38) El v-a dat vouã ceea ce nu a dat nici uneia dintre lumile [de atunci]!
21. O, popor al meu! Intraţi în pãmântul sfânt, pe care Allah vi l-a hãrãzit si nu daţi înapoi, [refuzând lupta], cãci veţi fi cei care pierd!".
22. Au zis ei: "O, Moise, acolo este un neam de oameni puternici. Noi nu vom intra în el pânã ce ei nu vor iesi din el. Dacã vor iesi ei, atunci vom intra noi".
23. Au zis doi bãrbaţi dintre cei care se temeau de Allah si care fuseserã coplesiţi de harul Lui: "Intraţi peste ei pe poartã si, dacã veţi trece de ea, veţi fi învingãtori! Încredeţi-vã în Allah, dacã sunteţi credinciosi!"
24. Ei au rãspuns: "O, Moise, noi nu vom intra în nici un caz, câtã vreme ei sunt acolo! Du-te tu si Domnul tãu si luptaţi! Noi vom sedea aici!"
25. El a zis: "Doamne! Eu nu am putere decât asupra mea si a fratelui meu, deci desparte-ne pe noi de acest neam de nelegiuiţi!"
26. Allah i-a rãspuns: "[Tara] asta le va fi opritã vreme de patruzeci de ani, în care vor rãtãci prin lume. Nu-ţi face griji pentru neamul acesta de nelegiuiţi!"


24) Au schimbat sensurile cuvintelor lui Allah din Tora.
25) În Tora.
26) Adicã cei care au primit Islamul.
27) Legãmântul de a accepta unicitatea lui Allah.
28) În Evanghelie.
29) Evrei si crestini.
30) Muhammed.
31) Islamul sau Profetul Muhammed.
32) Coranul.
33) Din întunericul necredinţei la lumina credinţei.
34) Religia islamicã.
35) Pentru cã ei îl defãimeazã pe Creator, atunci când îl înfãţiseazã ca fiind o fiinţã umanã neputincioasã si cu puteri limitate.
36) Ca poziţie si ca demnitate.
37) Iudei si crestini.
38) V-a fãcut liberi, dupã ce aţi fost în robie la Faraon.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:38 pm

27. Istoriseste-le lor povestea celor doi fii ai lui Adam, asa cum a fost ea cu adevãrat(39)! Când au adus ei ofrandã, cea adusã de unul dintre ei a fost primitã, iar cea adusã de celãlalt nu a fost primitã. Si a zis [acesta din urmã]: "Voi sã te omor!". I-a rãspuns [primul]: "Darã Allah primeste jertfã numai de la cei cucernici!
28. De vei întinde tu mâna spre mine ca sã mã omori, eu nu voi întinde mâna spre tine ca sã te omor, cãci eu am fricã de Allah, Stãpânul lumilor.
29. Eu voiesc sã porţi pãcatul meu împreunã cu pãcatul tãu si sã ajungi printre oaspeţii Focului, cãci aceasta este rãsplata celor nelegiuiţi!".
30. Însã sufletul sãu i-a înlesnit calea sã-l omoare pe fratele lui si l-a omorât, intrând astfel în rândul celor pierduţi.
31. Si a trimis Allah apoi un corb, ca sã scurme pãmântul, pentru a-i arãta cum sã îngroape cadavrul fratelui sãu. Atunci el a zis: "Vai de mine! Oare sunt eu mai neputincios decât acest corb si nu sunt în stare sã îngrop cadavrul fratelui meu?" Si a ajuns el astfel sã se cãiascã (40).
32. De aceea am prescris Noi pentru fiii lui Israel cã cel care ucide un suflet nevinovat de uciderea altui suflet sau de o altã stricãciune pe pãmânt, este ca si când i-ar ucide pe toţi oamenii, iar cel care lasã în viaţã un suflet este ca si cum i-ar lãsa în viaţã pe toţi oamenii.(41) Trimisii Nostri au venit la ei (42) cu semne învederate si totusi iatã cã mulţi dintre ei sãvârsesc silnicii pe pãmânt si dupã aceasta [venirea trimisilor].
33. Iarã rãsplata acelora care luptã împotriva lui Allah si a Trimisului Sãu si cautã sã semene pe pãmânt stricãciune(43) este cã ei vor muri omorâţi sau rãstigniţi pe cruce sau li se vor tãia mâinile si picioarele crucis sau vor fi alungaţi din ţarã.(44) Aceasta va fi pentru ei rusine în lumea de acum, iar în Lumea de Apoi vor avea ei parte de chin mare (45)
34. Afarã de aceia care se cãiesc înainte de a-i prinde. Si sã stiţi cã Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].
35. O, voi cei care credeţi! Fiţi cu fricã de Allah, cãutaţi calea (46) pentru a vã apropia de El si luptaţi pe calea Lui. Poate cã voi o sã izbândiţi!
36. Cât despre cei care nu cred, de-ar avea ei tot ce se aflã pe pãmânt si încã o datã pe atât, pentru a se rãscumpãra cu aceasta de osânda din Ziua Învierii, tot nu li se va primi lor. Si vor avea ei parte de chin dureros.
37. Ei ar voi sã iasã din Foc, dar nu vor iesi din el, cãci chinul lor va fi vesnic.
38. Cât despre hoţ si hoaţã, tãiaţi-le lor mâinile, (47) ca rãsplatã pentru ceea ce au dobândit [prin furt] si ca pedeapsã de la Allah,(48) cãci Allah este Puternic [si] Înţelept ['Aziz, Hakim].
39. Dar pe acela care se cãieste în urma fãrãdelegilor lui si se îndreaptã, Allah îl va ierta, cãci Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].
40. Nu stii tu cã a lui Allah este împãrãţia cerurilor si a pãmântului? El osândeste pe cine voieste si iartã pe cine voieste El, cãci Allah este cu putere peste toate.
41. O, Trimisule! Sã nu te întristeze cei care se grãbesc spre necredinţã, dintre aceia care zic cu gurile lor: “Noi credem!”, fãrã ca inimile lor sã creadã, (49) si nici dintre aceia care s-au iudaizat(50) si care ascultã numai de minciunã si care ascultã de un alt neam, ce nu au venit niciodatã la tine (51) si care rãstãlmãcesc cuvintele (52) dupã ce ele au fost bine rânduite. Ei spun: “De vi s-a dat acest lucru (53), luaţi-l, iar de nu vi s-a dat, fiţi prevãzãtori [si feriţi-vã de el]!” Însã pentru acela pe care Allah voieste sã-l ispiteascã (54), tu nu-l vei putea apãra. Aceia ale cãror inimi Allah nu a voit sã le curãţeascã, vor avea parte, în aceastã lume, de rusine, iar în Lumea de Apoi, de chin nemãsurat.


39) Cain si Abel (Qabil si Habi).
40) Pentru cã nu a stiut cum sã-l îngroape.
41) Cel care ar putea ucide, dar nu o face.
42) La fiii lui Israel.
43) Se opun Lor si se revoltã împotriva poruncilor Lor.
44) Expulzaţi sau întemniţaţi, dupã unii comentatori.
45) Pedepsele Infernului.
46) Aceasta fiind evlavia si faptele bune.
47) De la încheietura pumnului.
48) Pedeapsa pentru furt, fiind hotãrâtã de Allah, nu poate fi anulatã prin iertarea datã de victima furtului.
49) Acestia sunt ipocriţii.
50) Acestia sunt evreii din tribul Quraydha, din Medina.
51) Probabil evreii din Khaybar, conform unor interpretãri.
52) Modificã prescripţiile din Tora.
53) Evreii voiau ca sentinţa lui Allah în ceea ce priveste adulterul sã fie flagelarea si nu lapidarea. De aceea ei au refuzat lapidarea pronunţatã de Profetul Muhammed, desi o astfel de pedeapsã este prescrisã si în Tora.
54) Lãsându-l sau împingându-l la rãtãcire.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:38 pm

42. Ei ascultã numai de minciunã si sunt lacomi dupã tot ceea ce este oprit. Dacã vor veni la tine,(55) atunci ori judecã între ei(56) ori îndepãrteazã-te de ei! Dacã te vei îndepãrta de ei, nu-ţi vor putea face ei un rãu, iar de vei judeca între ei, atunci judecã dupã dreptate, cãci Allah îi iubeste pe cei drepţi!
43. Dar cum îţi vor cere ei sã le fii judecãtor, cãci ei au Tora, în care se aflã judecata lui Allah? Iar dupã aceea vor întoarce ei spatele. Acestia nu sunt nicidecum credinciosi.(57)
44. Noi am pogorât Tora, în care este cãlãuzire dreaptã si luminã. Dupã ea judecã profeţii(58) cei supusi voinţei lui Allah, rabinii si învãţaţii, pentru cei care s-au iudaizat, cãci lor li s-a încredinţat spre pãstrare Scriptura lui Allah si ei sunt martori pentru ea(59). Ci nu vã temeţi de oameni, ci temeţi-vã de Mine. Si nu vindeţi Semnele Mele pentru un preţ de nimic. Iar aceia care nu judecã dupã ceea ce a pogorât Allah, aceia sunt necredinciosi.
45. Si Noi am prescris, pentru ei, în ea: suflet pentru suflet(60), ochi pentru ochi, nas pentru nas, ureche pentru ureche, dinte pentru dinte si rãnile dupã legea talionului.(61) Dacã, însã, cineva renunţã la aceasta în semn de milostenie,(62) ea va fi ispãsire pentru el. Iar aceia care nu judecã dupã ceea ce a pogorât Allah, aceia sunt nelegiuiţi.
46. Si l-am trimis Noi, dupã ei, pe Isus, fiul Mariei, întãrind [Tora] care se afla dinaintea lui si i-am dat lui Evanghelia, în care este cãlãuzire si luminã, întãrind Tora care se afla dinaintea lui, si drept cãlãuzire si îndemnare pentru cei cucernici.
47. Deci sã judece neamul Evangheliei dupã ceea ce Allah a trimis în ea! Iar aceia care nu judecã dupã ceea ce a pogorât Allah, aceia sunt netrebnici.
48. Iar ţie, [Muhammed], ţi-am trimis Cartea cu Adevãrul, întãrind Scriptura de dinaintea ei si întrecând-o pe ea(63). Deci fã judecatã între ei dupã ceea ce ţi-a trimis Allah si nu urma poftele lor, [îndepãrtându-te] de la Adevãrul ce ţi-a venit! Fiecãruia dintre voi Noi i-am dat o lege si o rânduialã. Dacã ar fi voit Allah, v-ar fi fãcut o singurã comunitate, dar El voieste sã vã încerce în ceea ce v-a dat. Deci întreceţi-vã în plinirea de fapte bune, cãci la Allah este întoarcerea voastrã, a tuturor, si El vã va înstiinţa despre cele asupra cãrora aţi avut pãreri deosebite!
49. Asadar, fã judecatã între ei dupã ceea ce ţi-a trimis Allah si nu urma poftele lor si fii cu bãgare de seamã, sã nu te ispiteascã pentru a te îndepãrta de ceva din ceea ce ţi-a trimis Allah! Iar dacã ei întorc spatele, [refuzând hotãrârea revelatã], atunci sã stii cã Allah voieste sã-i pedepseascã pentru o parte din pãcatele lor. Si mulţi dintre oameni sunt nelegiuiţi!
50. Si, oare, voiesc ei judecata din vremea pãgâniei?(64) Dar cine, oare, ar putea fi mai bun judecãtor decât Allah, pentru un neam care se crede statornic?
51. O, voi cei care credeţi! Nu-i luaţi pe iudei si pe crestini ca aliaţi! Ei sunt aliaţi unii cu alţii. Aceia dintre voi care vi-i faceţi aliaţi sunteţi ca si cum aţi face parte dintre ei. Allah nu cãlãuzeste pe calea cea bunã un neam de oameni nelegiuiţi.
52. Tu îi vei vedea pe cei cu boalã(65) în inimi, grãbindu-se spre ei (66) si zicând: "Ne e teamã cã o nenorocire se va abate asupra noastrã".(67) Dar s-ar putea ca Allah sã aducã biruinţa sau o altã orânduialã de la El si atunci se vor cãi ei pentru ce au ţinut ascuns în sufletele lor.


55) Evreii.
56) Dã-le lor sentinţa prescrisã de Allah în Tora.
57) În Tora, asa cum pretind.
58) Dintre fiii lui Israel.
59) Rãspunzãtori de aplicarea corectã a prescripţiilor Torei, apãrând-o de orice rãstãlmãcire.
60) Ucigasul va fi ucis.
61) Pentru legea talionului vezi si 2:178.
62) Iertându-l pe vinovat.
63) Arbitru si garant pentru scripturile anterioare. Ceea ce corespunde din ele cu prescripţiile Coranului este adevãrat, iar ceea ce nu se potriveste cu aceste prescripţii este fals. Coranul se aflã deasupra tuturor, el fiind cel mai deplin, cuprinzãtor si mãreţ.
64) Perioada anterioarã apariţiei Islamului, cunoscutã sub numele de Al-Jahiliyya.
65) Adicã ipocrizie si îndoialã.
66) Cãutând prietenia lor.
67) Si vom avea nevoie de ei.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:39 pm

53. Iar cei credinciosi vor zice atunci: "Acestia sunt cei care s-au legat de Allah prin jurãminte sfinte cã vor fi alãturi de voi?"(68) Iatã cã faptele lor sunt desarte, iar ei au devenit pierduţi!
54. O, voi cei care credeţi! Acela dintre voi care se leapãdã de religia sa [sã stie cã] Allah va aduce [în locul lui] un neam [de oameni] pe care-i iubeste si care-L iubesc pe El, blânzi faţã de dreptcredinciosi si aspri cu necredinciosii, care vor lupta pe calea lui Allah si nu se vor teme de clevetirea clevetitorilor. Acesta este harul lui Allah, pe care-l dãruieste cui voieste El, cãci Allah este Cel cu Har Nemãrginit [si] Atoatestiutor [Wasi', 'Alim].
55. Ci aliaţii vostri sunt numai Allah, Trimisul Lui si cei care cred, cei care plinesc Rugãciunea [As-Salat], aduc Dania [Az-Zakat] si se înclinã adânc [înaintea lui Allah].
56. Iar cei care-i iau drept aliaţi pe Allah, pe Trimisul Lui si pe cei care cred [vor izbândi, cãci aceasta este] tabãra lui Allah care va fi biruitoare!
57. O, voi cei care credeţi! Nu-i luaţi ca aliaţi pe aceia care au luat religia voastrã în derâdere si în bãtaie de joc, fie dintre cei cãrora le-a fost trimisã Cartea înaintea voastrã, fie dintre necredinciosi, si fiţi cu fricã de Allah, dacã sunteţi credinciosi!
58. Iar când voi chemaţi la Rugãciune [As-Salat], ei o iau în râs si în bãtaie de joc, si aceasta pentru cã ei sunt un neam care nu pricepe.
59. Spune: “O, voi oameni ai Scripturii! Ne urâţi voi pe noi pentru altceva decât pentru cã noi credem în Allah si în ceea ce ne-a fost trimis nouã si în ceea ce a trimis mai înainte (69) Dar cei mai mulţi dintre voi sunteţi nelegiuiţi!”.
60. Spune: "Sã vã vestesc eu despre ceva si mai rãu decât aceasta, ca rãsplatã de la Allah?(70) Aceia pe care i-a blestemat Allah si pe care s-a mâniat si i-a prefãcut pe unii dintre ei în maimuţe si în porci, ca si cei care l-au adorat pe Taghut(71), aceia au un loc si mai rãu si sunt mai departe de calea cea dreaptã!".
61. Si dacã ei vin la voi vã spun: "Credem!".(72) Însã ei intrã cu necredinţa si ies cu ea, iar Allah stie prea bine ce ascund ei.
62. Îi vei vedea pre mulţi dintre ei cum se grãbesc spre pãcat, spre nelegiuire si spre mâncarea celor oprite. Si cât de mare este rãul pe care ei îl fac!
63. Oare rabinii si învãţaţii lor nu-i opresc de la rostirea vorbelor pãcãtoase si de la mâncarea celor oprite? Ce mare rãu sãvârsesc!
64. Si zic iudeii: "Mâna lui Allah este închisã!"(73), însã mâinile lor sunt închise si blestemaţi au fost pentru ceea ce au spus. Dimpotrivã, mâinile Lui sunt larg deschise si El dãruieste dupã cum voieste. Însã ceea ce ţi s-a trimis de la Domnul tãu îi va face sã sporeascã si mai mult în fãrãdelege si necredinţã. Noi am aruncat între ei vrãjmãsie si urã pânã în Ziua Învierii. Ori de câte ori vor aprinde ei focul rãzboiului, Allah îl va stinge. Ei cautã sã semene pe pãmânt stricãciune, însã Allah nu-i iubeste pe cei care seamãnã stricãciune.
65. De-ar crede oamenii Scripturii (74) si de-ar fi cu fricã [de Allah], le-ar ierta faptele lor rele si i-ar duce în Grãdinile pline de tihnã si plãcere [An-Na’im].(75)
66. Dacã ei ar împlini Tora si Evanghelia si ceea ce li s-a pogorât de la Domnul lor(76), atunci ar mânca ei din cele care se aflã deasupra lor si din cele care se aflã sub picioarele lor(77). Printre ei se aflã un grup care purcede pe o cale de mijloc, însã mulţi dintre ei sãvârsesc numai rãutãţi.


68) Împotriva dreptcredinciosilor.
69) Adicã Tora si Evanghelia, al cãror rol este recunoscut în mesajul lui Muhammed.
70) Aici se adreseazã exclusiv iudeilor.
71) Vezi 2:256.
72) Cuvântul "a crede" înseamnã a avea încredere în ceea ce a spus Profetul Muhammed. "Dreptcredinciosul" este cel care crede în unicitatea lui Allah, în profeţia lui Muhammed, în existenţa îngerilor si în mesajele tuturor profeţilor anteriori lui Muhammed, în scripturile care le-au fost revelate, în Ziua de Apoi si în ceea ce a fost predestinat. “Dreptcredinciosul înseamnã un grad de evlavie superior musulmanului; uneori se foloseste cu sensul de "religie islamicã".
73) În sensul cã El nu ar fi generos.
74) Adicã iudeii si crestinii.
75) Unul din numele Paradisului.
76) Coranul
77) Ei se vor bucura de ploaia cerului si de bogãţia pãmântului.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:39 pm

67. O, Trimisule! Vesteste ceea ce ţi-a fost trimis de la Domnul tãu! Dacã nu o faci, înseamnã cã nu ai transmis mesajul Lui. Însã Allah te ocroteste de oameni si Allah nu cãlãuzeste neamul de necredinciosi.
68. Spune: "O, oameni ai Cãrţii! Voi nu vã sprijiniţi pe nimic (78), pânã ce nu veţi împlini Tora si Evanghelia si ceea ce vi s-a trimis de cãtre Domnul vostru!"(79) Cele ce ţi le-a trimis Domnul tãu vor face sã sporeascã fãrãdelegea si necredinţa multora dintre ei, dar sã nu fii mâhnit pentru cei necredinciosi(80)!
69. Cei care au crezut, cei care s-au iudaizat, Sabeenii si crestinii, aceia dintre ei care vor crede în Allah si în Ziua de Apoi si vor sãvârsi fapte bune, nu au a se teme si nici nu se vor întrista.
70. Noi am încheiat legãmânt cu fiii lui Israel (81) si am trimis la ei profeţi. Dar de fiecare datã când vine la ei un trimis cu ceea ce nu era plãcut pentru sufletele lor, parte din ei i-au învinuit cã minţesc, parte din ei i-au omorât.
71. Au socotit cã nu va fi pedeapsã împotriva lor (82) si au rãmas ei orbi si surzi. Apoi, Allah a primit cãinţa lor. Apoi, din nou, rãmaserã mulţi dintre ei orbi si surzi. Însã Allah este Cel care Vede Bine [Basir] ceea ce fac ei.
72. Necredinciosi sunt aceia care spun: "Dumnezeu e Mesia, fiul Mariei!" Doar a zis Mesia: "O, fii ai lui Israel, adoraţi-L pe Allah, Domnul meu si Domnul vostru!" Pe cel care asazã lângã Allah pe altcineva, Allah îl va opri de la Rai, iar adãpostul lui va fi Focul si cei nelegiuiţi nu vor afla ajutor(83).
73. Necredinciosi sunt si aceia care spun: “Dumnezeu este treimea din trei”(84), cãci nu existã altã divinitate în afarã de [Allah] cel Unic si de nu vor înceta sã vorbeascã astfel, îi va atinge si pe cei necredinciosi dintre ei chin dureros.
74. Si, oare, nu vin ei sã se cãiascã la Allah si sã-i cearã Lui iertare? Allah doarã este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].
75. Mesia, fiul Mariei, nu este decât un trimis, asemenea trimisilor de dinainte de el, iar mama lui este o femeie cu evlavie adevãratã. Amândoi mâncau bucate [de rând](85). Priveste ce semne învederate le trimitem Noi si apoi priveste cum sunt ei îndepãrtaţi [de la ele](86)!
76. Spune: "Voiţi voi sã adoraţi în locul lui Allah pe altcineva care nu vã aduce nici stricãciune, nici folos (87)? Doarã Allah este Cel care Aude Totul, Atoatestiutor [As-Sami', Al-'Alim]".
77. Spune: “O, voi oameni ai Scripturii!(88) Nu treceţi în credinţa voastrã peste adevãr si nu urmaţi poftele unor oameni care sunt rãtãciţi, de mai înainte (89), si care i-au dus întru rãtãcire pre mulţi si s-au abãtut de la calea cea dreaptã!”
78. Blestemaţi au fost aceia dintre fiii lui Israel care nu au crezut, prin ce au spus David si Isus, fiul Mariei, si asta pentru cã s-au rãzvrãtit si au cãlcat poruncile,
79. Nu s-au oprit unii pe alţii de la fãrãdelegile pe care le-au sãvârsit.- Si ce fapte rele au sãvârsit! -
80. [Si pentru cã] îi vezi pe mulţi dintre ei (90) fãcând alianţã cu cei care nu cred! Vai de cele pe care sufletele lor le trimit înainte!(91) Allah se mânie pe ei si în chinuri vor rãmâne ei vesnic!


78) Nu aveţi nici o religie.
79) Adicã si Coranul.
80) Ibn' Abbas a spus: Un grup de iudei au venit la Profet - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - si au zis: “Nu recunosti cã Tora este un adevãr venit de la Allah?” Iar el le-a rãspuns: “Ba da!” Atunci ei au zis: “Noi credem în ea si în nimic altceva, afarã de ea!” Allah a revelat atunci acest verset.
81) În legãturã cu credinţa în Allah si în trimisii Sãi.
82) Pentru uciderea profeţilor si pentru socotirea lor ca mincinosi.
83) Asocierea altor zeitãţi la Allah este consideratã cea mai mare nelegiuire si cel mai mare pãcat în Islam.
84) În triada "Tatãl, Fiul si Sfântul Duh".
85) Ei aveau nevoie de ele pentru cã erau oameni, iar acela care are nevoie de altceva din afara lui, nu poate fi un Dumnezeu.
86) De data aceasta nu se mai referã la Mesia si la Maria, ci la crestini în general.
87) Cu referire la Isus Christos.
88) Aici se adreseazã crestinilor si iudeilor.
89) Este vorba de cãpeteniile evreilor si crestinilor de dinainte de profeţia lui Muhammed.
90) Adicã dintre "oamenii Cãrţii".
91) Vai de pãcatele pe care omul le trimite înaintea lui, pentru Viaţa de Apoi, încã acum când el se aflã în aceastã lume!
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:40 pm

81. Dacã ar crede în Allah (92), în Profet (93) si în ceea ce i s-a trimis lui (94), nu si i-ar face aliaţi. Însã mulţi dintre ei sunt nelegiuiţi!
82. Vei gãsi cã iudeii si cei care [Îi] fac asociaţi [lui Allah] sunt cei mai îndârjiţi în dusmãnia lor faţã de cei care cred (95), dupã cum vei gãsi cã cei mai prietenosi faţã de cei ce cred sunt aceia care spun: “Noi suntem crestini”. Si asta pentru cã printre ei se aflã preoţi si cãlugãri si pentru cã ei nu se fãlesc.
83. De vor auzi ce i s-a dezvãluit Trimisului (96), vei vedea ochii lor cum se umplu de lacrimi la aflarea Adevãrului si vor zice ei: "Doamne, noi credem! (97) Scrie-ne pe noi împreunã cu cei care depun mãrturie [în legãturã cu adevãrul Coranului]!
84. Si de ce sã nu credem în Allah si în Adevãrul care ne-a venit? Si de ce sã nu dorim sã ne facã Domnul nostru sã intrãm [în Rai] împreunã cu cei cucernici?".
85. Iar Allah i-a rãsplãtit pentru ceea ce au spus cu Grãdini pe sub care curg râuri si în care vor sãlãslui vesnic, cãci aceasta este rãsplata celor care fac bine.
86. Cât despre cei care nu cred si ţin de mincinoase versetele noastre, aceia vor fi oaspeţii Iadului.
87. O, voi cei care credeţi! Nu opriţi bunãtãţile pe care Allah vi le-a îngãduit si nu cãlcaţi [poruncile], cãci Allah nu-i iubeste pe cei ce încalcã [poruncile](98)!
88. Mâncaţi din ceea ce Allah v-a dãruit, ca fiind îngãduit si bun, si fiţi cu fricã de Allah, în care voi credeţi!
89. Allah nu vã va mustra pentru jurãmintele voastre rostite la întâmplare, însã vã va mustra pentru jurãmintele prin care v-aţi legat cu bunã stiinţã. Ispãsirea pentru ele va fi hrãnirea a zece sãrmani cu ceea ce îi hrãniţi în mod obisnuit pe cei din familia voastrã, sau îmbrãcarea lor, sau slobozirea unui rob. Cel ce nu gãseste [mijloacele pentru aceasta] trebuie sã ţinã post vreme de trei zile. Aceasta este ispãsirea pentru jurãmintele voastre, dacã le-aţi fãcut(99). Si pãziţi-vã jurãmintele! (100) Astfel vã limpezeste Allah versetele Lui. Poate cã veţi fi mulţumitori!
90. O, voi cei care credeţi! Vinul, (101) jocul de noroc, pietrele ridicate [idolii] si sãgeţile [pentru prezicere] sunt numai murdãrii din lucrãtura lui Seitan. Deci feriţi-vã de ele ca sã izbândiţi!
91. Doarã Seitan doreste sã semene între voi dusmãnie si urã, prin vin si prin jocul de noroc, si sã vã abatã de la pomenirea lui Allah si de la Rugãciune [As-Salat]. Oare nu vã veţi opri voi [de la acestea]?(102)
92. Asadar, fiţi cu supunere faţã de Allah, fiţi cu supunere faţã de Trimisul [Lui] si feriţi-vã (103)! Iar dacã vã veţi abate, sã stiţi cã Trimisului Nostru nu-i rãmâne decât transmiterea [mesajului] limpede!


92) Este vorba de evrei.
93) Este vorba de Moise.
94) Tora.
95) Musulmanii.
96) De vor auzi ei Coranul.
97) În Tine, în Trimisul Tãu si în ceea ce ai trimis.
98) Cel care opreste bunãtãţile pe care le-a îngãduit Allah încalcã religia lui Allah si Legea Sa, cãci este la fel ca acela care nu crede în ea, integral sau parţial, iar dreptcredinciosul este dator sã respecte poruncile lui Allah, fãrã sã adauge si fãrã sã omitã nimic.
99) Si apoi le-aţi încãlcat.
100) Nu le încãlcaţi decât dacã au fost fãcute împotriva binelui si adevãrului, iar dacã au fost fãcute astfel, atunci retractaţi-le si ispãsiţi-vã jurãmintele voastre.
101) Vinul - si prin analogie - orice bãuturã spirtoasã cu efect asemãnãtor.
102) Când a fost revelat acest verset si a chemat crainicul Profetului – Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - pentru a-l transmite oamenilor, Omar (Omar ben al -Khat tab - cel de-al doilea dint re cei patru califi drepţi , unul dintre companionii Profetului) a zis: "Ne-am oprit! Ne-am oprit!" Si când a fost transmis lui Abu 'Ubayda ben al-Jarrah, Suhayl ben al-Bayda, Abu Talha, Abu Dujjana si Mu'adh ibn Jabal (companioni ai Profetului, participanţi la luptele din timpul vieţii lui si la campaniile de cuceriri din anii urmãtori), care tocmai beau vin, acestia au strigat la paharnicul lor: "Varsã vinul!" si au spart vasele în care se afla licoarea. Unii dintre ei goliserã cupele pe jumãtate, iar alţii tocmai duseserã cupele la buze, dar le-au îndepãrtat imediat si au aruncat ce aveau în gurã si au vãrsat paharele, zicând: "Ne-am oprit, Doamne! Ne-am oprit!". Unii dintre ei s-au spãlat, alţii s-au îmbãiat, iar Profetul - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - le-a poruncit sã strângã vinul într-un anumit loc si, când l-au strâns, a iesit la ei si l-a vãrsat pe tot. El însusi a sfãrâmat vasele în care fusese adus.
103) De mânia si pedeapsa lui Allah, dacã nu vã supuneţi Lui.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:40 pm

93. Nu este un pãcat pentru aceia care cred si împlinesc fapte bune, dacã au gustat [din vin, înainte de oprirea lui], dacã apoi au fost cu fricã [de Allah], au crezut si au sãvârsit fapte bune, apoi au fost cu fricã si au crezut, apoi au fost cu fricã si au fãcut si mai bine, cãci Allah îi iubeste pe cei care fac bine.
94. O, voi cei care credeţi! Allah vã ispiteste cu un vânat (104), pe care îl puteţi prinde cu mâinile voastre sau cu lãncile voastre, pentru ca sã stie Allah cine se teme de El când [omul nu] este vãzut [de altcineva]. Însã cel care calcã rânduiala [aceasta] dupã aceea, acela va avea parte de chin dureros(105).
95. O, voi cei care credeţi! Nu ucideţi vânatul când sunteţi în stare de sacralizare [ihram]! (106) Iar acela care omoarã într-adins este pedepsit sã dea din vite atâta cât a omorât, dupã ce vor judeca fapta lui doi [bãrbaţi] drepţi dintre voi, ca jertfã menitã sã ajungã [sãracilor] la AlKa’aba, sau sã ispãseascã, hrãnind câţiva sãrmani(107), sau în loc de aceasta sã posteascã, pentru ca sã guste urmãrile faptei sale. Allah iartã ceea ce a trecut, dar pe cel care se va întoarce [la gresealã] Allah îl va pedepsi cu asprime, cãci Allah este Puternic [‘Aziz] si deţinãtor al puterii de a pedepsi.
96. Vânatul pe mare (108) vã este îngãduit, iar mâncarea lui este pentru voi, ca si pentru cãlãtori, merindã(109). Vã este oprit vânatul pe uscat, cât timp sunteţi în stare de sacralizare [ihram]. Si fiţi cu fricã de Allah, cãci la El vã veţi aduna!
97. Allah a fãcut Al-Ka'aba, Casa Sfântã, spre folosul oamenilor, precum si luna sfântã, jertfa si zgãrzile(110). Aceasta pentru ca voi sã cunoasteţi cã Allah stie tot ce este în ceruri si pre pãmânt si cã El pre toate le stie.
98. Sã stiţi cã Allah este aspru în pedeapsã, dar cã Allah este si Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim]!
99. Trimisului nu-i revine decât sã vã vesteascã [mesajul], însã Allah stie atât ce arãtaţi, cât si ceea ce ţineţi ascuns!
100. Spune: "Rãul si binele (111) nu sunt totuna, chiar dacã mulţimea rãului ţi-ar plãcea!". Deci, fiţi cu fricã de Allah, voi cei înţelepţi, pentru ca sã izbândiţi!
101. O, voi cei care credeţi! Nu întrebaţi despre lucruri care, dacã vi s-ar descoperi, nu v-ar plãcea! Însã, dacã întrebaţi despre ele, în timp ce Coranul este revelat, atunci ele vi se vor descoperi(112). Însã Allah vã va ierta pentru ele, cãci Allah este Iertãtor, Blând [Ghafur, Halim].
102. Au întrebat despre ele si alţi oameni înaintea voastrã si apoi au ajuns sã nu creadã în ele.
103. N-a statornicit Allah nimic despre Bahira, nici despre Sa'iba, nici despre Wasila si nici despre Ham(113) . Însã, cei care nu cred au nãscocit minciuni împotriva lui Allah si cei mai mulţi dintre ei nu au judecatã.


104) Este vorba de Pelerinajul mic ('Umra), împlinit în anul 628 de comunitatea musulmanã, condusã de Muhammed, la Al-Hudaybiyya, localitate situatã la limita locului sacru de la Mekka.
105) Allah le-a trimis musulmanilor, în momentul când ei erau în starea de sacralizare la Al-Hudaybiyya, vânat constând din turme de animale si stoluri de pãsãri, ce s-au amestecat cu ei, pentru a încerca credinţa lor si legãmântul lor de a nu vâna în timpul sacralizãrii.
106) Adicã atunci când sunteţi în starea de sacralizare (ihram) în timpul Hajjului sau a ritualului 'Umra.
107) Cu alimente de o valoare similarã cu valoarea rãscumpãrãrii pentru vânat, adãugând în plus un mudd (unitate de mãsurã pentru lichide si pentru cereale).
108) Pescuitul.
109) Acest verset lasã sã se înţeleagã cã veneau pelerini la Mekka si înainte de Islam, inclusiv pe mare.
110) De fapt, lunile sfinte, cãci în Arabia Preislamicã erau patru luni considerate sacre (luna a saptea - Rajab, luna a unsprezecea - Dhu al-Qa'ada, luna a douãsprezecea - Dhu al-Hijja [luna pelerinajului propriu-zis] si prima lunã a anului urmãtor, care urma dupã pelerinaj - Muharram). Rãzboiul si vãrsarea sângelui erau interzise în aceste patru luni, pentru a le da oamenilor posibilitatea de a se achita de îndatoririle religioase si lumesti în pace. Islamul a pãstrat aceastã tradiţie, iar pentru ca vitele, ce erau aduse la Mekka pentru a fi sacrificate, sã poatã fi deosebite de celelalte si protejate, au introdus obiceiul da a li se lega de gât niste zgãrzi cu ghirlande.
111) Adicã ceea ce este de calitate proastã si interzis si ceea ce este de calitate bunã si îngãduit.
112) Nu-l întrebaţi pe Profetul vostru si nu insistaţi cu întrebãrile, mai ales în legãturã cu lucruri inutile, care nu vã sunt de nici un folos!
113) În acest verset se face, de fapt, aluzie la o serie de superstiţii arabe pãgâne. Dacã o cãmilã femelã sau un alt animal domestic femelã dãdea nastere unui numãr mare de pui (de pildã, dacã o cãmilã nãstea de cinci ori), i se despicau urechile pentru a indica faptul cã ea era liberã sã pascã pretutindeni si era dedicatã unui idol; un astfel de animal femelã se numea bahira. La restabilirea dupã o boalã sau la întoarcerea cu bine dintr-o cãlãtorie, o cãmilã femelã era lãsatã dezlegatã, pentru a pãsuna liber, si era consacratã printr-un legãmânt unui idol; aceasta se numea sa'iba "lãsatã". Când o oaie sau o caprã nãstea gemeni, (de obicei cinci ani consecutiv), se fãceau unele sacrificii sau dedicaţii idolilor; acest animal se numea wasila. Un mascul de cãmilã care fecunda o cãmilã de zece ori era, de asemenea, dedicat idolilor si lãsat liber; acesta era un ham. La aceste elemente esenţiale se mai adãugau si altele care completau ritualurile respective. Islamul a anulat aceste obiceiuri si a readus animalele domestice la funcţiile lor esenţiale, de a da carne, lânã si lapte sau de a fi folosite pentru cãratul poverilor
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:41 pm

104. Când li se spune: "Veniti la ceea ce a pogorât Allah si la Trimis!", ei zic: "Pentru noi sunt de ajuns cele cu care i-am gãsit pe pãrintii nostri!". Dar dacã pãrintii lor nu stiau nimic si nu erau cãlãuzisi [pe calea cea bunã]?
105. O, voi cei care credeti! Fiti cu grijã fatã de sufletele voastre (114) si nu vã vor dãuna cei rãtãciti, dacã sunteti pe calea cea bunã! La Allah este întoarcerea voastrã a tuturor (115) si El vã va vesti despre ceea ce ati împlinit (116).
106. O, voi cei care credeti! Dacã moartea se apropie de unul dintre voi (117), sã fie martor între voi la facerea testamentului doi [bãrbati] cinstiti din rândul vostru (118) sau alti doi, nu din rândul vostru, dacã sunteti în cãlãtorie prin lume si s-a abãtut asupra voastrã nenorocirea mortii! Îi retineti dupã Rugãciune [As-Salat] si le cereti sã jure pe Allah, dacã aveti îndoieli: "Noi nu vindem aceastã [mãrturie a noastrã] pentru nici un pret (119), chiar dacã este vorba de o rudã (120), si nici nu ascundem mãrturia (121) lui Allah! Altcum, noi vom fi dintre pãcãtosi!".
107. De se va descoperi cã ei doi sunt vinovati de pãcat, alti doi dintre cei cãrora li s-a fãcut nedreptate(122), mai cinstiti, le vor lua locul si amândoi vor jura pe Allah: "Mãrturia noastrã este mai îndreptãtitã (123) decât mãrturia acelora doi si noi nu suntem nedrepti,cãci atunci am fi dintre cei nelegiuiti!"
108. Acesta este mijlocul cel mai sigur pentru a-i îndupleca sã facã mãrturia dupã adevãr, cãci se vor teme sã nu vinã alte jurãminte dupã jurãmintele lor. Si fiti cu fricã de Allah si luati aminte (124), cãci Allah nu-i cãlãuzeste pe oamenii nelegiuiti(125).
109. Într-o Zi (126), Allah îi va aduna pe [toti] trimisii si le va zice: "Ce vits-a rãspuns [când ati vestit]?" Ei vor zice: "Noi nu avem stiintã! Tu esti Marele Stiutor al celor nestiute!".


114) Dupã ce ati interzis rãul si ati poruncit binele, voi nu mai sunteti rãspunzãtori decât pentru voi însivã.
115) Dupã moarte.
116) Vã va cere socotealã pentru faptele voastre.
117) Dacã i se aratã semnele mortii.
118) Adicã musulmani.
119) Nu depunem mãrturie mincinoasã, jurând pe Allah, pentru a obtine un câstig.
120) Rudã a noastrã.
121) Adicã mãrturia pe care Allah ne-a poruncit sã o facem.
122) Dintre mostenitorii defunctului.
123) Sã fie acceptatã.
124) La ceea ce vi se porunceste.
125) Cel care simte apropierea mortii si voieste sã facã un testament în legãturã cu bunurile pe care vrea sã le lase rudelor sale, alege doi martori de încredere dintre musulmani si le încredinteazã bunurile pe care vrea sã le lase prin testament rudelor sale. Dacã se aflã în cãlãtorie si nu gãseste musulmani, martorii pot sã fie si nemusulmani . Martorii transmit cele încredintate si testamentul membrilor familiei sale cãrora li se cuvin.Dacã familia celui decedat are îndoieli în legãturã cu adevãrul celor transmise de martori si în legãturã cu cele încredintate lor, atunci le cer sã presteze jurãmânt, într-o moschee, dupã Rugãciune, în legãturã cu faptul cã nu au ascuns nimic din ceea ce le-a încredintat defunctul, altfel fiind considerati pãcãtosi. Dacã fac acest lucru, mãrturiile lor sunt luate în consideratie. Dacã ulterior se constatã cã mãrturiile lor au fost mincinoase si l-au trãdat pe cel care le-a încredintat testamentul, atunci cele mai apropiate douã persoane dintre rudele defunctului fac plângere împotriva lor si jurã pe Allah cã mãrturia lor este adevãratã, confirmând cu dovezi cã mãrturiile primilor doi martori nu au fost adevãrate si cã ei sunt cei care spun adevãrul . În acest caz , se anuleazã mãrturiile celor dinaintea lor si se iau în considerare noile mãrturii.În continuare, se spune în versete cã aceste mãsuri garanteazã veridicitatea mãrturiei, cãci martorii, atunci când se tem cã mãrturiile lor vor fi respinse, din cauzã cã au fost falsificate, nu le vor mai falsifica.
126) În Ziua Învierii.
Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   Joi Dec 29, 2011 11:41 pm

110. Si când Allah va zice: “Isus, fiu al Mariei, adu-ti aminte de harul Meu asupra ta (127) si asupra mamei tale, când Eu te-am întãrit cu Duhul Sfânt, sã vorbesti oamenilor din leagãn si când vei fi bãrbat în toatã firea! Eu te-am învãşat scrierea (128), întelepciunea (129), Tora si Evanghelia. Iar când tu ai plãsmuit din lut chipul unei pãsãri, cu voiaMea, si ai suflat asupra lui, s-a fãcut pasãre, cu voia Mea. Si i-ai tãmãduit, cu îngãduinta Mea, pe cel orb si pe cel lepros! Si ai fãcut mortii sã vinã la viatã, cu îngãduinta Mea. Si i-am respins pe fiii lui Israel de la tine (130), când tu le-ai adus semnele învederate (131). Iar aceia dintre ei care nu au crezut au zis: Aceasta nu este decât vrãjitorie limpede!”.
111. Si când Eu le-am revelat apostolilor, zicând: "Credeti în Mine si în Trimisul Meu!", au rãspuns ei: "Noi credem, deci mãrturiseste cã noi suntem cu desãvârsire supusi [musulmani]!".
112. [Aminteste-ti tu] când apostolii au zis: "O, Isus, fiu al Mariei, poate, oare, Domnul tãu sã ne coboare o masã servitã din cer?"(132) El le-a zis: "Fiti cu fricã de Allah, dacã sunteti credinciosi! (133)".
113. Ei au zis: "Voim sã mâncãm din ea, ca sã se linisteascã inimile noastre si ca sã stim cã tu ne-ai spus nouã numai adevãrul si sã fim întru aceasta printre martori".
114. Atunci a zis Isus, fiul Mariei: "O, Allah, Stãpân al nostru!Coboarã-ne nouã o masã servitã din cer ca sã ne fie nouã sãrbãtoare -pentru cel dintâi si pentru cel din urmã dintre noi - si semn de la Tine!Si blagosloveste-ne pe noi cu cele de ospãt, cãci Tu esti Cel mai bun dintre cei care hrãnesc!".
115. Si i-a rãspuns Allah: “O voi coborî vouã, dar pe acela care nu va crede nici dupã aceasta îl voi osândi cu un chin cu care nu voi mai pedepsi pe nimeni din toate lumile!”.
116. Si când va zice Allah (134) : "O, Isus, fiu al Mariei! Le-ai spus tu oamenilor: "Luati-mã pe mine si pe mama mea drept dumnezei în locul lui Allah?", el îi va rãspunde: "Mãrire Tie! Eu nu as fi putut sã spun ceea ce nu aveam dreptul sã spun! Dacã as fi spus, ai sti, cãci Tu doarã stii ce este în sufletul meu, pe când eu nu stiu ce este în sufletul Tãu! Doarã Tu esti Marele Stiutor al celor nestiute !".
117. Eu nu le-am spus decât ceea ce mi-ai poruncit: "Adorati-L pe Allah, Domnul meu si Domnul vostru!" Si am fost martor asupra lor atâta vreme cât m-am aflat printre ei. Si dupã ce m-ai luat la Tine (135),ai fost doar Tu Priveghetor peste ei, cãci Tu esti Martor tuturor lucrurilor!"
118. De-i osândesti, ei sunt doarã robii Tãi, iar de-i ierti pe ei, Tu esti [cel] Puternic, Întelept [‘Aziz, Hakim]!”.
119. [Si] va zice Allah (136): "În aceastã Zi, celor care cred în adevãr le va fi de folos adevãrul, iar ei vor avea parte de Grãdini pe sub care curg pâraie si vesnic vor sãlãslui în ele". Allah este multumit de ei, iara ei sunt multumiti de El! Aceasta este [cea mai] mãreatã izbândã!
120. A lui Allah este împãrãtia cerurilor si a pãmântului, precum si toate care se aflã în ele, cãci El este cu putere peste toate!


127) De faptul cã te-ai nãscut fãrã a avea tatã si te-am fãcut dovada puterii Mele depline asupra firii.
128) Scrisul si stiinta celor care se vãd.
129) Întelegerea si stiinta celor care nu se vãd si nu se scriu.
130) I-am împiedicat pe evreii care au vrut sã te ucidã si sã te rãstigneascã si te-am înãltat la Mine si te-am curãtat de pângãrirea lor.
131) Minunile.
132) Aceasta este povestea mesei de la care îsi trage numele aceastã surã.
133) Aceastã cerere i-a fost adresatã lui Isus la începutul întâlnirilor sale cu apostolii.
134) În Ziua de Apoi.
135) Prin ridicarea la cer.
136) În Ziua de Apoi.
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: 5. Surat Al-Ma'ida   

Sus In jos
 
5. Surat Al-Ma'ida
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
IslamRO :: RELIGIA ISLAM :: SFÂNTUL CORAN-
Mergi direct la: