IslamRO

Bine aţi re-venit !
Toate femeile sunt binevenite !
Pentru a accesa partea privată a forumului nostru, vă rugăm să vă
conectaţi dacă sunteţi deja membră sau să vă alăturaţi comunitaţii noastre
Vă dorim şedere plăcută pe forum !


Acest forum este dedicat în totalitate femeilor !
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare
Bine aţi venit pe forumul İslamRO ! Ne bucurăm că aţi ales forumul nostru ! Acest forum este dedicat în totalitate femeilor ! Vă reamintim că puteţi accesa partea privată a forumului numai după ce vă veţi înregistra sau conecta ! Vă mulţumim şi vă dorim şedere plăcută !
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automata: 
:: Mi-am uitat parola

statistics counter
Ultimele subiecte
Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

Recordul de utilizatori conectati a fost de 64, Dum Mar 21, 2010 10:58 pm
Subiectele cele mai active
Joaca Fazanul
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
SPANZURATOAREA
Cine gaseşte rima ?
Fara DA sau NU
DUA PENTRU FIECARE ZI DIN LUNA RAMADAN
A SALAM ALEYKUM
cum ma pot converti
İDEE BUNA-İDEE REA
VRAJİ
Top postatori
Noor İslam (1689)
 
betti (349)
 
cristina mihaela (232)
 
ionela (212)
 
DANA H (206)
 
ilayda (145)
 
Noor Aala Noor (130)
 
Noor Zaynab Sameer (128)
 
Selma Nuran (127)
 
Aisha (82)
 
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Noor İslam
 
ilayda
 
Noor Zaynab Sameer
 
betti
 
Mariana (Maryam)
 
Selma Nuran
 
cristina mihaela
 
Amira3
 
floryna
 
Aisha
 
Subiectele cele mai vizionate
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
Propozitii cu cuvinte care incep cu aceeasi litera!
İMPORTANT: REGULAMENTUL FORUMULUİ
Joaca Fazanul
Copiii sai
SPANZURATOAREA
VRAJİ
Cine gaseşte rima ?
A SALAM ALEYKUM
Fara DA sau NU

Distribuiţi | 
 

 3.Surat 'al 'imran ‎

In jos 
AutorMesaj
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:42 am

SURAT 'AL 'IMRAN (1)

(Medinitã [89]; 200 versete)

În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurãtor

1. Alif, Lam, Mim.(2)
2. Allah! Nu existã altã divinitate în afarã de El, Cel Viu [Al-Hayy], Cel Vesnic(3) [Al-Qayyum]!(4)
3. El ţi-a pogorât Cartea cu Adevãrul [Coranul], întãrindu-le pe cele de dinaintea ei. El a pogorât Tora si Evanghelia,
4. Mai înainte, drept cãlãuzã pentru oameni si a pogorât Îndreptarul [Al-Furqan](5) . Cei care nu cred în semnele lui Allah vor avea parte de chin aspru. Allah este Atotputernic [’Aziz] [si] Dãtãtor de pedeapsã!
5. Lui Allah nu-I este nimic ascuns, nici de pre pãmânt si nici din cer.
6. El este Acela care vã plãmãdeste în mitre, precum voieste. Nu este altã divinitatea în afara Lui, Atotputernicul, Înţeleptul [Al-Aziz, Al-Hakim].
7. El este Acela care -a pogorât Cartea. În ea sunt versete deslusite -si ele sunt temeiurile Cãrţii - si altele nedeslusite. Cei cu înclinare [cãtre rãtãcire] în inimi le urmãresc pe acelea în care este nedeslusire, în cãutarea vrajbei si în cãutarea tâlcuirii lor. Dar nu cunoaste tâlcuirea lor decât Allah. Aceia care sunt înrãdãcinaţi în stiinţã spun: "Noi credem în ea; toate sunt de la Domnul nostru!" Dar nu cugetã astfel decât cei dãruiţi cu judecatã.
8. Doamne! Nu duce în rãtãcire inimile noastre, dupã ce Tu ne-ai cãlã-uzit si dã-ne nouã îndurarea Ta, cãci Tu esti Cel Darnic [Al-Wahhab]!
9. Doamne! Tu îi vei aduna pe oameni într-o Zi, în legãturã cu care nu este nici o îndoialã. Allah [cu adevãrat] nu-Si calcã fãgãduinţa!"
10. Acelora care nu cred, nu le vor fi de folos nici averile lor si nici copiii lor la Allah întru nimic. Acestia vor fi vreascuri pentru Foc,
11. Asemenea neamului lui Faraon si celor de dinaintea lui, care au tãgãduit semnele Noastre. Dar Allah i-a nimicit pentru pãcatele lor si Allah este aspru în pedeapsã.
12. Si spune celor care nu cred: “Veţi fi biruiţi [curând] si veţi fi adunaţi spre Gheena! Si ce pat groaznic veţi avea!”
13. "Aţi avut un semn în cele douã ostiri ce s-au ciocnit: o ostire care lupta pe calea lui Allah si o alta, necredincioasã, care i-a vãzut [pe credinciosi] de douã ori mai mulţi decât ei, cu proprii lor ochi. Allah îl întãreste cu ajutorul Sãu pe cel care voieste El! În aceasta este o pildã pentru cei care au ochi sã vadã!"(6)


1) "Sura Familiei 'Imran": Numitã astfel pentru cã trateazã în bunã parte (versetele 31-63) despre familia lui Isus. Tatãl Fecioarei Maria este numit 'Imran, în Coran. Elisabeta este o sorã a Mariei. Acestea douã, împreunã cu Isus, Ioan Botezãtorul, considerat vãr al lui Isus, si Zaharia, soţul Elisabetei - formeazã "familia 'Imran". Dupã tradiţie, mama Mariei se numea Ana, iar tatãl ei se numea 'Imran.
2) Vezi nota la sura 2, versetul 1.
3) Aceste versete au fost revelate în legãturã cu delegaţia crestinilor de la Najran, în numãr de saizeci de cãlãreţi, între care paisprezece nobili, printre ei numãrându-se prinţul lor Abd al-Masih, povãţuitorul lor Al-Ayham si episcopul lor Abu Haritha ben 'Alqama. Ei s-au înfãţisat dinaintea Profetului - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - si au stat de vorbã cu el toţi trei. Odatã i-au spus cã Isus este Dumnezeu, pentru cã el i-a adus pe morţi la viaţã, altã datã i-au spus cã el este fiul lui Dumnezeu, întrucât el nu avea tatã, iar altã datã i-au spus cã el ar fi fost unul dintre membrii Sfintei Treimi, întrucât Dumnezeu spunea: "Noi am fãcut si Noi am spus", pe când dacã El ar fi fost unul singur, atunci ar fi zis: "Eu am fãcut si Eu am spus". Atunci Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - le-a zis: Voi nu stiţi cã Stãpânul nostru este vesnic viu si nu moare si cã Isus este muritor? Ba da! i-au rãspuns ei. Apoi a zis: Voi nu stiţi cã nu existã fiu care sã nu semene cu pãrintele sãu? Ba da! i-au rãspuns ei. Atunci le-a zis: Voi nu stiţi cã Stãpânul nostru ia în seamã toate lucrurile, pe care le apãrã, le pãstreazã si le dãruieste? Oare avea Isus ceva de acest fel? Nu! au rãspuns ei. I-a mai întrebat: Voi nu stiţi cã nimic din cer si de pe pãmânt nu-I este necunoscut lui Allah? Oare stia Isus ceva dintre acestea, afarã de ceea ce a aflat el? Nu! i-au rãspuns ei. Apoi i-a întrebat: Voi nu stiţi cã Domnul nostru nu mãnâncã nimic, nu bea nimic si nu iese afarã si cã Isus mânca, bea si iesea afarã? Ba da! au rãspuns ei. Atunci, Muhammed - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - le-a zis lor: Atunci cum sã fie el asa cum aţi pretins? Si ei au tãcut, dar au continuat sã tãgã- duiascã. Atunci Allah i-a revelat primele optzeci si ceva de versete din aceastã surã.
4) Allah este Creatorul si Stãpânul, cel cu calitãţile supreme si absolute fãrã de semãn, care nu este slujit si rugat pe merit afarã de El. Vezi 2:255, nota nr. 211.
5) Al-Furqan, aici Coranul, dar cuvântul desemneazã, în alte contexte, si celelalte cãrţi sfinte pentru cã ele disting binele de rãu.
6) Aluzie la bãtãlia de la Badr, prima din istoria Islamului, care a avut loc în anul 623 (luna Ramadan din anul 2 dupã hegira), între mica comunitate de musulmani mekkani si sprijinitori ai lor de la Medina si o oaste numeroasã a adversarilor lor de la Mekka. Lupta a avut loc pe platoul Badr, situat la aproximativ 50 mile sud-vest de Medina. Mica oaste, condusã de Muhammed însusi, era alcãtuitã din 313 combatanţi credinciosi, în vreme ce oastea mekkanã, bine înarmatã, numãra aproximativ o mie de luptãtori si avea printre comandanţii sãi câţiva dintre cei mai vestiţi rãzboinici din Arabia, între care Abu Jahl, adversar învederat al Islamului. În ciuda acestor avantaje, oastea musulmanã, condusã de Muhammed, a înregistrat o strãlucitã victorie, mulţi dintre combatanţii inamicilor, printre care si Abu Jahl, pierind în aceastã bãtãlie care a avut un rol deosebit în consolidarea poziţiei lui Muhammed si a noii comunitãţi.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:44 am

14. Frumoasã a fost fãcutã sã parã în ochii oamenilor dragostea pentru cele jinduite - femeile, progeniturile, multe grãmezi de aur si argint, caii de rasã aleasã, animalele(7) si ogoarele. Acestea sunt plãcerea vieţii celei pãmântesti, în vreme ce la Allah este buna întoarcere.
15. Spune: „Pot eu sã vã vestesc ceva mai bun decât acestea? Aceia care sunt cu fricã au de la Domnul lor grãdini pe sub care curg râuri, în care vor avea vesnic sãlas, si soţii curate si mulţumirea lui Allah, cãci Allah este Cel care îi Vede Bine [Al-Basir] pe robii Sãi,
16. Care zic: „Doamne, noi credem! Iartã-ne nouã gresalele noastre si fereste-ne pe noi de chinurile Focului!”
17. [Acestia sunt] cei rãbdãtori, cei sinceri, cei smeriţi, cei care dau milostenie, cei care cer iertare înainte de revãrsatul zorilor.
18. Allah mãrturiseste cã nu existã altã divinitate în afarã de El. Si îngerii si cei înzestraţi cu stiinţã [mãrturisesc] cu dreptate cã: „Nu existã altã divinitate afarã de El, Atotputernicul, Înţeleptul [Al-Aziz, Al-Hakim]” (8)
19. [Unica] religie acceptatã de Allah este Islamul si nu au fost deosebiri între cei cãrora le-a fost datã Scriptura (9) decât dupã ce a ajuns la ei stiinţa (10), din pricina pizmei lor. Iar cel care nu crede în semnele lui Allah [sã stie cã] Allah este grabnic la socotealã!
20. Dacã ei se împotrivesc ţie, spune-le: „M-am supus în faţa lui Allah(11), eu si cei care m-au urmat!” Si spune celor cãrora li s-a dat Scriptura, precum si celor în nestiinţã(12): „V-aţi supus lui Allah [îmbrãţisând Islamul]?” Si dacã s-au supus, sunt bine cãlãuziţi, iar dacã nu voiesc, datoria ta este transmiterea [mesajului] si Allah este Cel care îi Vede Bine pe robii Sãi [Al-Basir].
21. Acelora care nu cred în semnele lui Allah si-i omoarã pe profeţi pe nedrept si-i omoarã pe aceia dintre oameni care poruncesc dreptatea, acelora vesteste-le osândã dureroasã.
22. Aceia sunt cei ale cãror fapte sunt în desert în aceastã viaţã ca si în Viaţa de Apoi si ei nu vor avea sprijinitori!
23. Oare nu i-ai vãzut pe aceia cãrora li s-a dat o parte din Carte?(13) Ei sunt chemaţi la Cartea lui Allah(14) pentru a judeca în certurile dintre ei, dar unii dintre ei întorc spatele si se îndepãrteazã.
24. Aceasta pentru cã ei zic: "Focul nu ne va atinge decât numai câteva zile numãrate!" Dar i-a înselat în credinţa lor ceea ce ei au nãscocit.
25. Dar cum va fi, când îi vom aduna, într-o Zi în legãturã cu care nu este nici o îndoialã, când fiecare suflet va fi rãsplãtit dupã ceea ce a agonisit si când ei nu vor fi nicicum nedreptãţiţi!
26. Spune: “O, Doamne, Stãpân peste toate! Tu dai stãpânirea aceluia care voiesti Tu si iei stãpânirea de la cel care voiesti Tu. Tu îl cinstesti pe cel care voiesti Tu si îl umilesti pe cel care voiesti Tu. În mâna Ta se aflã Binele si Tu esti Cel care are putere peste toate.
27. Tu faci sã intre noaptea în zi si faci sã intre ziua în noapte. Tu faci sã se iveascã viul din mort si faci sã se iveascã mortul din viu si Tu îl dãruiesti [cu cele necesare traiului] pe cel care voiesti Tu, fãrã a ţine socotealã.7) Se au în vedere ovinele, bovinele, caprinele si cãmilele.
8) Cînd s-a instalat Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - în Medina, au venit la el doi episcopi din Sam. Au intrat la el si l-au recunoscut dupã descriere. Si l-au întrebat pe el: Tu esti Muhammed? Da! le-a rãspuns el. Apoi l-au mai întrebat: Si tu esti Ahmad? Da! le-a rãspuns el. Au zis apoi: Te întrebãm în legãturã cu o mãrturisire si dacã ne vei spune care este, vom crede în tine si te vom crede! Întrebaţi! le-a rãspuns Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! Atunci ei i-au zis: Spune-ne care este cea mai minunatã mãrturisire din Cartea lui Allah? Atunci s-a revelat acest verset si cei doi bãrbaţi au îmbrãţiat Islamul.
9) Iudeii si crestinii.
10) Când au aflat cã Islamul este Adevãrul
11) Aici cu sensul de: întru totul, pe deplin, cu totul.
12) Acestia sunt arabii pãgâni, numiţi astfel pentru cã nu stiau sã citeascã si sã scrie sau pentru cã ei nu aveau o Scripturã.
13) Tora si Evanghelia, în circulaţie, în epoca aceea.
14) Coranul.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:46 am

28. Dreptcredinciosii sã nu-i ia pe necredinciosi drept aliaţi în locul dreptcredinciosilor. Cel care face aceasta nu va mai avea legãturã cu Allah, afarã de situaţia în care cãutaţi o pavãzã sã vã feriţi de ei. Dar Allah vã avertizeazã [asupra pedepsei] Lui. Si la Allah este întoarcerea.
29. Spune: „De veţi ţine ascuns ceea ce se aflã în piepturile voastre sau de veţi da pe faţã acestea, Allah le stie. El stie tot ce se aflã în ceruri si tot ceea ce se aflã pe pãmânt. Si Allah asupra tuturor lucrurilor are putere.
30. În ziua în care fiecare suflet se va afla în faţa binelui ce l-a fãcut si a rãului ce l-a fãcut, va dori ca între el si acesta [rãul] sã fie o mare distanţã. Allah vã avertizeazã [asupra pedepsei] Lui. Allah este Iertãtor cu robii [Sãi].
31. Spune: „[O, Profetule] Dacã Îl iubiţi pe Allah, urmaţi-mã si Allah vã va iubi si vã va ierta pãcatele voastre! Allah e Iertãtor, Îndurãtor [Al-Ghafur, Ar-Rahim]!”.
32. Spune: “Fiţi cu supunere faţã de Allah si de Trimis(15), dar dacã întoarceţi spatele, Allah nu-i iubeste pe necredinciosi!”
33. Allah i-a ales pe Adam, pe Noe, familia lui Avraam si familia lui Imran(16) peste toate lumile [din vremea lor],
34. Ca scoborâtori unii din alţii. Allah este Cel care Aude Totul, Atoatestiutor [Sami’, ‘Alim].
35. Muierea lui Imran a zis: “Doamne, Îţi juruiesc [numai] Tie ceea ce este în pântecul meu, devotat numai Tie! Primeste-l de la mine! Tu esti Cel care Aude Totul, Atoatestiutor [As-Sami’, Al-’Alim](17)!”.
36. Si când a nãscut, a zis ea: “Doamne, am zãmislit o copilã!”, dar Allah stia bine ceea ce nãscuse ea. Si un bãiat nu este întocmai ca o copilã!(18) “Eu i-am pus numele Maria(19) si o încredinţez pe ea si pe scoborâtorii ei ocrotirii Tale, împotriva lui Seitan cel izgonit! (20)”.
37. Domnul ei a acceptat-o cu bunã primire si a lãsat-o sã creascã cu bunã crestere si a încredinţat-o lui Zaharia(21). Si de fiecare datã când intra Zaharia la ea în templu, gãsea lângã ea mâncare. Si a întrebat-o el: “O, Maria, de unde ai aceasta?” Iar ea îi rãspundea: “Ea este de la Allah!” Allah îl hrãneste pe cel pe care El voieste, fãrã socotealã!
38. Atunci, Zaharia s-a rugat Domnului sãu, zicând: “Doamne, dãruieste-mi mie de la Tine vlãstare binecuvântate, cãci Tu esti Cel care Aude ruga!”.
39. Atunci, l-au chemat îngerii, în vreme ce el se ruga, stând în picioare, în templu, [zicându-i]: “Iatã cã Allah ţi-l vesteste pe Yahya, care va adeveri un cuvânt al lui Allah(22). [Si el va fi] un bãrbat nobil, neprihãnit, un profet dintre cei evlaviosi”.
40. El a zis: “Doamne, cum sã am eu un bãiat, când m-au ajuns bãtrâneţile, iar muierea mea este stearpã?” Si i-a rãspuns [Allah]: “Asa!” Allah face ceea ce voieste!
41. A zis [Zaharia]: “Doamne, dã-mi mie un semn!”. I-a rãspuns [Allah]: “Semnul tãu va fi cã nu vei putea vorbi cu oamenii, vreme de trei zile, decât prin semne! Pomeneste-L pe Domnul tãu des si laudã-L pe El seara si dimineaţa!”.
42. Îngerii au zis: “O, Maria! Allah te-a ales si te-a fãcut curatã. El te-a ales peste femeile lumilor!
43. O, Maria! Fii cu ascultare faţã de Stãpânul tãu, prosterneazã-te si pleacã-te, rugându-te împreunã cu cei ce se pleacã!”
44. Acestea sunt dintre vestile necunoscutului pe care Noi ţi le revelãm.(23) Tu nu ai fost lângã ei, când ei au aruncat calemurile lor [pentru a hotãrî] care dintre ei s-o ocroteascã pe Maria si nu ai fost lângã ei nici când ei au avut discuţia.(24)15) Profetul Muhammed - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã!
16) Imran este tatãl Mariei, mama lui Isus.
17) Vezi introducerea Coranului, capitolul IV (Isus Christos în Coranul cel Sfânt).
18) Pentru cã nu erau acceptaţi pentru a fi juruiţi lui Allah decât bãieţii, iar bãiatul pe care l-a cerut ea nu este la fel ca fetiţa care i-a fost dãruitã.
19) În limba lor înseamnã "adoratoarea, slujitoarea Domnului".
20) Epitet al lui Seitan cel izgonit.
21) Zaharia (în arabã Zakariya) este tatãl lui Ioan Botezãtorul (în arabã Yahya).
22) "Un cuvânt al lui Allah": O poruncã a lui Allah. Referitor la Isus care s-a nãscut fãrã sã aibã tatã, din porunca lui Allah, care a zis: "Fii!"
23) Tie, o, Muhammed!
24) Contextul indicã aici cã este vorba de o tragere la sorţi.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:47 am

45. Îngerii au zis: “O, Maria! Allah îţi vesteste un Cuvânt din partea Lui: numele lui va fi Al-Masih, Isa (25), fiul Mariei, mãreţ în aceastã lume ca si în lumea de Apoi si unul dintre cei mai apropiaţi [de Allah].
46. El le va vorbi oamenilor din pruncie, la fel si când va fi bãrbat între douã vârste(26) si va fi dintre cei evlaviosi”.
47. Ea a zis: “Doamne, cum sã am un copil fãrã sã mã fi atins un bãrbat?” I-a rãspuns El: “Întocmai asa!” Allah creeazã ceea ce voieste El. Când El hotãrãste un lucru, El spune doar “Fii” si el este de îndatã!
48. Si El îl va învãţa scrierea si înţelepciunea, Tora si Evanghelia.
49. Si trimis la fiii lui Israel [le va zice]: “Eu vin la voi cu semn de la Domnul vostru! Eu plãmãdesc pentru voi din lut ca un chip de pasãre si suflu asupra sa si se va face o pasãre vie, cu voia lui Allah. Si-i voi tãmãdui pe orb si pe lepros, si-i voi învia pe morţi(27), cu voia lui Allah. Eu vã voi vesti ceea ce mâncaţi si ceea ce pãstraţi în casele voastre. În aceasta este un semn pentru voi, dacã voi sunteţi credinciosi!
50. Eu întãresc ceea ce a fost revelat în Tora mai înainte de mine si vã voi îngãdui o parte din cele ce v-au fost oprite(28). Eu v-am adus semne de la Domnul vostru, deci fiţi cu fricã de Allah si daţi-mi ascultare!
51. Allah este Stãpânul meu si Stãpânul vostru. Asadar, adoraţi-L pe El! Aceasta este o cale dreaptã!”
52. Apoi, când Isus a simţit necredinţa lor, le-a zis: “Cine sunt sprijinitorii mei [în chemarea] la Allah?” Apostolii au rãspuns: “Noi suntem sprijinitorii [religiei] lui Allah! Noi credem în Allah si fã mãrturie cã noi [lui Allah] Îi suntem supusi [musulmani]!

53. Doamne! Noi credem în ceea ce Tu ai pogorât si-l urmãm pe Trimis, deci scrie-ne pe noi printre cei care fac mãrturie”.(29)
54. Si ei au viclenit(30), dar Allah a fãcut ca planurile lor sã nu izbuteascã, fiindcã Allah este cel mai bun dintre plãnuitori!
55. Când Allah a spus: “O, Isus! Eu îţi voi da o rãsplatã îmbelsugatã, te voi înãlţa la Mine, te voi mântui de cei care nu cred(31) si îi voi pune pe cei care te-au urmat(32) peste cei care nu cred pânã în ziua Învierii. Apoi la Mine va fi întoarcerea voastrã si Eu voi judeca asupra celor în care voi nu vã înţelegeţi.
56. Cât despre cei care au tãgãduit, pe ei îi voi supune la chinuri grele atât în aceastã lume, cât si în Lumea de Apoi si ei nu vor avea pe nimeni sã-i ajute.”
57. Cât despre cei care cred si sãvârsesc fapte bune, El le va da rãsplata cuvenitã lor. Allah nu-i iubeste pe cei nelegiuiţi!
58. Acestea ţi le recitãm ţie din versete si Mesajul Înţelepciunii.(33)
59. Înaintea lui Allah, Isus este asemenea lui Adam(34), pe care El l-a fãcut din lut si apoi i-a zis lui "Fii" si el a fost.
60. Adevãrul vine de la Domnul tãu si nu va fi dintre aceia care se îndoiesc!
61. Acelora care se contrazic cu tine [o, Muhammed], în privinţa lui [Isus], dupã stiinţa care ai primit-o, spune-le: „Veniţi, sã-i chemãm pe fraţii nostri si pe fii vostri, pe muierile noastre si pe muierile voastre, pe noi însine si pe voi însivã, apoi sã ne rugãm si sã chemãm blestemul lui Allah asupra celor ce mint!(35)”.25) Mesia, Isus.
26) Traducere a cuvântului arab kahl, care înseamnã bãrbat între 30-50 de ani.
27) Isus a readus la viaţã patru suflete: pe Lazãr, care-i era prieten, pe fiul vãduvei din Nain, pe fiica lui Iair si pe Sam, fiul lui Noe, dupã cum au menţionat Al-Qortobi si alţii.
28) Ibn Kathir a zis, în acest sens: În aceasta se aflã dovada cã Isus a abrogat o parte din Legea Torei.
29) Cei care fac mãrturie cã nu existã alt Dumnezeu afarã de Allah si cã Muhammed este Trimisul lui Allah. Dupã o altã interpretare, cei care fac mãrturie cã Allah este Unic si cã Isus este un profet.
30) Iudeii, încercând sã-l omoare pe Isus.
31) Iudeii.
32) Apostolii si cei care au crezut în profeţia lui.
33) Coranul.
34) Adicã situaţia lui Isus, pe care l-a creat fãrã sã aibã un tatã, ceea ce este într-adevãr un lucru ciudat, este similarã cu situaţia lui Adam, l-a creat fãrã sã aibã nici tatã, nici mamã, apoi i-a zis "Fii!" si el a fost.
35) Acest lucru s-a întâmplat în anul delegaţiilor, respectiv anul 10 dupã hegira, când a sosit si aceastã delegaţie a crestinilor din Najran - regiune din Yemen, situatã la peste 300 kilometri nord de Saana, în apropiere de graniţa cu actualul Regat Arab Saudit .Crestinismul a ajuns aici prin intermediul comercianţilor din zonã. Aceastã delegaţie a avut o disputã cu Muhammed, în legãturã cu Isus, fiul Mariei .El i-a îndemnat sã blesteme, zicând: "Doamne, blestemã-l pe acela dintre noi care minte în legãturã cu Isus!". Ei au apelat la autoritãţile lor în materie care i-au sfãtuit sã nu facã acest lucru pentru cã Muhammed are dreptate si el este un profet, iar ceea ce i-a relatat Allah reprezintã adevãrul, iar dacã el îi va blestema, ei vor pieri. Atunci s-au întors în ţinutul lor. Ibn Abbas a zis: „Dacã ar fi iesiţi aceia care-l blestemã pe Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! -, atunci când se vor întoarce, nu vor mai gãsi nici familii, nici averi!”CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:48 am

62. Aceasta este povestea cea adevãratã si nu existã divinitate în afarã de Allah, iar Allah este Puternic, Înţelept [Al-’Aziz, Al-Hakim].
63. Iar dacã ei întorc spatele, Allah îi stie pe cei care seamãnã stricare!
64. Spune: „O, voi oameni ai Scripturii, veniţi la un cuvânt comun între noi si voi(36): sã nu-L adorãm decât pe Allah, sã nu-L asociem cu nimic, sã nu ne luãm unii pe alţii drept dumnezei, în afarã de Allah. Apoi dacã ei vor întoarce spatele, spuneţi-[le]: Mãrturisiţi [cel puţin] cã noi suntem supusi!”.
65. O, voi oameni ai Scripturii, de ce vã contraziceţi asupra lui Avraam, când Tora si Evanghelia nu au fost revelate decât dupã el? Voi nu aveţi judecatã?
66. Voi sunteţi aceia care aţi avut dispute asupra lucrurilor de care aţi avut cunostinţã, dar de ce stârniţi dispute despre lucruri pe care nu le cunoasteţi? Si Allah stie, în vreme ce voi nu stiţi!
67. Avraam nu a fost nici iudeu, nici crestin. El a fost credincios adevãrat si întru totul supus lui Allah [musulman], si nu a fost dintre cei care-I fac semeni(37).
68. Cei mai îndreptãţiţi oameni sã se socoteascã apropiaţi de Avraam sunt aceia care l-au urmat pe el si pe acest Profet(38) si aceia care cred. Iar Allah este Ocrotitorul credinciosilor 69. O parte dintre oamenii Scripturii ar fi vrut sã vã pricinuiascã rãtãcirea, dar ei nu-si pricinuiesc decât lor însisi rãtãcire, fãrã sã-si dea seama.
70. O, voi oameni ai Scripturii, de ce tãgãduiţi [voi] versetele luiAllah(39), când voi mãrturisiţi [cã sunt de la El]?
71. O, oameni ai Scripturii, de ce îmbrãcaţi voi adevãrul cu neadevãr si ascundeţi adevãrul cu bunã stiinţã?
72. O parte dintre oamenii Scripturii(40) zic: “În faptul zilei, [prefaceţivã cã voi] credeţi în ceea ce li s-a revelat celor care cred, dar lepãdaţivã [de aceasta] la sfârsitul ei; poate cã ei se vor întoarce [la vechea lor religie]!
73. [Oamenii Cãrţii spun semenilor lor:] „Si nu credeţi decât numai acelora care urmeazã religia voastrã!” Spune: „Adevãrata Cãlãuzire este Cãlãuzirea lui Allah!” [;Si ei mai spun]: „altuia s-ar fi putut sã i se dea asemenea cu aceea ce vi s-a dat vouã, astfel încât ei [musulmanii] sã nu poatã sã aducã vorba împotriva voastrã la Domnul vostru”. Spune[-le] lor: „În adevãr, harul (41) este în mâna lui Allah; El îl dãruieste aceluia care voieste El. Allah este Cel cu Har Nemãrginit, Atoatestiutor [Al-Wasi’, Al-Alim]
74. Allah alege pentru îndurarea Sa pe acela care voieste El, cãci Allah este Cel cu har nemãrginit.
75. Printre oamenii Scripturii [iudeii] sunt unii care, dacã le-ai încredinţat un qintal(42), ţi-l dau înapoi, dar printre ei sunt ţi alţii care, dacã le-ai încredinţat un dinar(43) nu ţi-l dau înapoi decât dacã tu stãrui fãrã încetare. Si toate astea pentru cã ei zic: “Noi nu avem datorinţã faţã de acesti neînvãţaţi(44)”. Si ei spun minciuni împotriva lui Allah cu bunã stiinţã.36) Veniţi, sã fim cu toţii pe picior de egalitate.
37) S-a arãtat cã Ibn Abbas a spus cã rabinii evreilor si crestinii din Najran s-au adunat la Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! – si s-au luat la ceartã în privinţa lui Avraam. Evreii au zis: el a fost iudeu! Crestinii au zis, la rândul lor: el a fost crestin. Si atunci Allah a revelat acest verset.
38) Profetul Muhammed
39) Coranul sau semnele lui Allah.
40) Iudeii.
41) Profeţia.
42) Qintal – aici cu sensul de bani mulţi
43) Aici cu sensul de sumã de bani neînsemnatã.
44) Adicã îi împinge pe ei la hainie pretenţia cã Allah le-a îngãduit lor bani si averile celor neînvãţaţi, adicã ai arabilor si ai altora.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:50 am

76. Dimpotrivã, cei care-si ţin fãgãduinţa si au fricã [de Allah], [aceia trebuie sã stie cã] Allah îi iubeste pe cei care se tem [de El].
77. Însã aceia care-si vând fãgãduinţa datã lui Allah si jurãmintele lor pe un preţ de nimic, aceia nu vor avea parte în Viaţa de Apoi; Allah nu le va vorbi lor, nici nu-si va îndrepta privirea spre ei în Ziua Învierii si nici nu-i va curãţi pe ei. Si vor avea ei parte de chin dureros.
78. Printre ei(45) sunt unii care stâlcesc Cartea(46) cu limbile lor, pentru ca sã vã facã sã credeţi cã [aceasta] este din Carte, însã aceasta nu este din Carte, si ei spun: “Aceasta este de la Allah”, fãrã ca sã fie de la Allah. Ei spun minciuni împotriva lui Allah cu bunã stiinţã.
79. Nu se cuvine ca un om cãruia Allah i-a dãruit Cartea, Cârmuirea si Profeţia sã spunã apoi lumii: “Fiţi adoratorii mei, si nu ai lui Allah”, ci [se cuvine sã spunã]: “Fiţi supusi Domnului, pentru cã voi aţi învãţat [pe alţii] Cartea si aţi iscodit-o”.
80. Si el(47) nu vã va putea porunci sã-i luaţi pe îngeri si pe profeţi drept Domni. Oare ar putea sã vã porunceascã necredinţa dupã ce aţi fost supusi [ai lui Allah, musulmani]?!
81. Si când Allah a încheiat un legãmânt cu profeţii, [le-a zis El]: “Vã dau vouã o Carte si Înţelepciune. Apoi, dacã va veni la voi un trimis pentru a întãri ceea ce aveţi, voi trebuie sã credeţi în el si sã-l sprijiniţi!”. Le-a zis El: “Consimţiţi voi si acceptaţi aceastã învoialã cu Mine?” “Consimţim!” au rãspuns ei. Atunci a zis Allah: “Asadar fiţi martori, iar Eu Mã aflu împreunã cu voi printre cei ce facmãrturie!”(48)
82. Si oricine va respinge dupã aceasta, aceia sunt nelegiuiţi.
83. Doresc ei o altã religie decât religia lui Allah, de vreme ce Lui I s-au supus, de voie ori de nevoie? Toate din ceruri si de pre pãmânt la El se întorc.
84. Spune, [o, Muhammed]: “Noi credem în Allah, în ceea ce ne-a pogorât nouã si a pogorât lui Avraam, lui Ismail, lui Isaac, lui Iacob si seminţiilor(49), precum si în [cãrţile] date lui Moise, lui Isus si tuturor profeţilor de cãtre Domnul lor. Noi nu facem nici o deosebire între ei si noi Lui Îi suntem supusi [musulmani]”.
85. Acela care doreste o altã religie decât Islamul, nu-i va fi acceptatã, si el se va afla în Lumea de Apoi printre cei pierduţi.
86. Cum sã-i cãlãuzeascã Allah pe aceia care au refuzat credinţa, dupã ce au crezut si dupã ce au mãrturisit cã Trimisul este adevãrat si dupã ce le-au venit semnele limpezi? Allah nu-i cãlãuzes te pe oamenii nelegiuiţi!
87. Rãsplata acestora este blestemul lui Allah, al îngerilor si al tuturor oamenilor!
88. În veci vor rãmâne în el [în Iad], iar chinurile lor nu vor fi usurate si nici rãgaz nu li se va da,
89. Afarã de aceia care se cãiesc dupã aceea si se îndreaptã, cãci Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Al-Ghafur, Al-Rahim].
90. Acelora care nu mai cred dupã ce înainte crezuserã, iar apoi sporesc necredinţa lor nu le va fi primitã cãinţa si aceia sunt cei rãtãciţi(50).
91. De la aceia care nu cred si mor necredinciosi nu se va primi niciodatã de la vreunul dintre ei nici chiar întregul pãmânt în aur, chiar dacã ei ar voi sã se rãscumpere cu el. Aceia vor avea parte de chin dureros si ei nu vor avea pe nimeni sã-i ajute.
92. Voi(51) nu veţi ajunge la [adevãrata] evlavie decât dacã veţi face daruri din ceea ce vã este drag(52). Si Allah stie tot ceea ce voi dãruiţi.45) Evreii
46) Tora
47) Isus, la care se face aluzie si în versetul anterior.
48) Conform acestui verset, Allah a cerut fiecãruia dintre trimisii sãi anteriori, si ca o condiţie prealabilã misiunii lor, sã recunoascã si sã anunţe venirea lui Muhammed - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - drept Trimis.
49) Nepoţii lui Iacob, adicã descendenţii fiilor sãi. Si au fost aceste seminţii în numãr de douãsprezece.
50) Aluzie la iudeii care au crezut în Moise, dar când a venit Isus nu au crezut în el, iar când a venit Muhammed au devenit si mai necredinciosi.
51) Se adreseazã dreptcredinciosilor.
52) Omar ben al-Khattab (al doilea dintre cei patru califi dreptcredinciosi, 634-644). Lucrul cel mai drag pe care l-a posedat, grãdinile din Khaybar, oazã pe drumul de la Medina spre Damasc, le-a dãruit pe calea lui Allah. La fel a procedat si Abu Talha (unul dintre companionii apropiaţi ai profetului Muhammed) si alţii dintre companionii Profetului.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:53 am

93. Toate mâncãrurile le-au fost îngãduite fiilor lui Israel, în afarã de ceea ce Israel(53) însusi si-a oprit, înainte ca Tora sã fi fost trimisã. Spune-le: "Aduceţi Tora si citiţi-o, dacã ceea ce spuneţi voi este adevãrat!"
94. Si aceia care nãscocesc dupã toate acestea minciuni pe seama lui Allah, aceia sunt cu adevãrat nelegiuiţi.
95. Spune: “Allah a grãit adevãr! Urmaţi, asadar, religia lui Avraam cel drept întru credinţã, care nu a fost pãgân!(54)”
96. Cea dintâi Casã [de închinare] ridicatã pentru oameni este aceea din Bakka(55), cea binecuvântatã si cãlãuzire pentru toate lumile.(56)
97. În ea(57) sunt semne limpezi, [printre care] locul(58) unde a stat Avraam, iar acela care intrã în ea este în siguranţã. Este o datorie a oamenilor faţã de Allah [sã împlineascã] Pelerinajul la aceastã Casã, dacã au mijloacele pentru aceasta. Cât despre aceia care tãgãduiesc(59), Allah nu are nevoie de aceste lumi(60).
98. Spune: “O, oameni ai Scripturii, de ce tãgãduiţi semnele lui Allah(61)? Doarã Allah este martor la cele pe care le fãptuiţi!”
99. Spune: “O, oameni ai Scripturii, de ce îi abateţi de la calea lui Allah pe cei care cred si de ce voiţi voi sã o faceţi strâmbã când voi sunteţi martori?” Iarã Allah nu este cu nebãgare de seamã faţã de ceea ce faceţi voi.
100. O, voi cei care credeţi! Dacã voi urmaţi unei pãrţi dintre aceia cãrora li s-a dãruit Cartea, aceasta vã va împinge de la credinţa voastrã, fãcându-vã din nou necredinciosi!
101. Si cum aţi putea voi sã tãgãduiţi, când vi se recitã versetele lui Allah si între voi se aflã Trimisul Lui? Iar acela care se va ţine neclintit de Allah, va fi cãlãuzit pe un drum drept.
102. O, voi cei care credeţi! Fiţi cu fricã de Allah, asa cum se cuvine sã fie frica de El si sã nu vã sãvârsiţi din viaţã decât fiind musulmani!
103. Si ţineţi-vã cu toţii strâns de Frânghia lui Allah(62) si nu vã scindaţi(63)! Si aduceţi-vã aminte de îndurarea lui Allah pentru voi, cãci aţi fost dusmani [înainte de Islam] si a fãcut pace între inimile voastre [la primirea Islamului] si prin harul Lui aţi devenit fraţi si aţi fost pe marginea prãpastiei Focului, iar El v-a salvat de la el. Asa va face Allah semnele sale limpezi, pentru ca voi sã fiţi bine cãlãuziţi.
104. Sã se facã din voi o comunitate care sã cheme la tot ceea ce este bun, sã porunceascã ceea ce este drept [ma’ruf] si sã opreascã de la ceea ce este nedrept [munkar]!(64) Acestia sunt cei care izbândesc.
105. Nu fiţi asemenea acelor care s-au scindat si au fost cu neînţelegere dupã ce le-au venit semnele limpezi, cãci aceia(65) vor avea parte de chin cumplit!
106. Într-o Zi, unele chipuri se vor lumina, iar alte chipuri se vor întuneca. Acelora cu chipurile întunecate [li se va spune]: “V-aţi lepãdat de credinţã, dupã ce aţi fost credinciosi? Gustaţi atunci chinurile pentru cã v-aţi lepãdat de credinţã!”.
107. Cât despre cei cu chipurile luminoase, ei se vor afla sub îndurarea lui Allah(66) si în ea vor sãlãslui în veci.
108. Acestea sunt versetele lui Allah. Noi ţie, [Muhammed], ţi le recitãm întru adevãr. Si Allah nu voieste nedreptãţirea lumilor.53) Profetul Iacob care si-a interzis carnea si laptele de cãmilã.
54) Aici cu sensul de politeist.
55) Unul din vechile nume ale sanctuarului de la Mekka.
56) Prin "toate lumile" se poate înţelege Universul, cu toate fiinţele, cu toate comunitãţile, cu toate regnurile.
57) În aceastã Casã, prin care se are în vedere templul Al-Kaaba.
58) Piatra pe care a stat în picioare Avraam, pentru a completa pãrţile superioare ale zidurilor templului Al-Kaaba. Aceastã piatrã se aflã si în momentul de faţã în apropiere de Al-Kaaba.
59) Dar refuzã sã împlineascã.
60) Allah nu are nevoie de fãpturi, ci numai ele au nevoie de El.
61) Coranul.
62) Prin cuvântul Habl (Frânghie) se are în vedere - dupã diverse interpretãri - fie Coranul, fie legãmântul, fie religia islamicã în general, dar cel mai probabil se are în vedere Coranul, ca legãturã între Allah si creaturile sale.
63) Asa cum s-au separat iudeii si crestinii… sau cum aţi fost si voi înainte de apariţia Islamului, când eraţi mãcinaţi de rãzboaiele intertribale.
64) În textul Coranului apar cuvintele ma'ruf, care înseamnã "recunoscut" (de cãtre toatã lumea ca fiind bun sau drept) si munkar, care înseamnã "necunoscut" (si respins, ca fiind rãu, de cãtre toatã lumea).
65) Adicã iudeii si crestinii.
66) Adicã în Paradis.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:55 am

109. Ale lui Allah sunt cele din ceruri si de pre pãmânt si la Allah se întorc toate(67).
110. Sunteţi cea mai bunã comunitate care s-a ivit pentru oameni. Voi porunciţi ceea ce este drept si opriţi ceea ce este nedrept si credeţi în Allah. Dacã oamenii Scripturii(68) ar fi crezut (69) ar fi fost bine pentru ei. Printre ei sunt si credinciosi(70), dar cei mai mulţi dintre ei sunt nelegiuiţi.
111. Ei nu vor putea niciodatã sã vã pricinuiascã decât numai micã vãtãmare [cu vorba]. Iar dacã se vor lupta cu voi, vã vor întoarce spatele [fugind] si nu vor fi ajutaţi [de nimeni].
112. Ei sunt loviţi de umilinţã, oriunde se aflã, doar dacã vor fi ajutaţi de Allah sau de un legãmânt cu oamenii. Ei si-au atras mânia lui Allah si umilinţa cade asupra lor si asta pentru cã au tãgãduit semnele lui Allah si si-au omorât profeţii pe nedrept; aceasta pentru cã s-au rãzvrãtit [împotriva lui Allah] si au întrecut mãsura.
113. Dar ei nu sunt toţi la fel. Se aflã printre oamenii Scripturii o comunitate dreaptã, care recitã versetele lui Allah în timp de noapte si se prosterneazã [rugându-se].
114. Ei cred în Allah si în Ziua de Apoi, poruncesc ceea ce este drept si opresc de la ceea ce este nedrept si se grãbesc la faptele bune; acestia sunt printre cei cucernici.
115. Si binele pe care ei îl fac nu poate fi tãgãduit, cãci Allah îi stie bine pe cei cuviosi.
116. Cât despre cei care au tãgãduit, nici averile lor, nici copiii lor nu le vor fi de nici un folos la Allah. Acestia sunt oaspeţii Focului si în el vor sãlãslui vesnic.
117. Ceea ce cheltuiesc ei în aceastã viaţã seamãnã cu un vânt care aduce frig tãios, ce se abate peste ogoarele unor oameni, care au fost nedrepţi cu ei însisi, si le prãpãdeste. Asadar, nu Allah i-a nedreptãţit, ci ei însisi s-au nedreptãţit.
118. O, voi cei care credeţi! Nu luaţi prieteni de încredere dintre cei ce nu sunt ai vostri, cãci ei nu vor înceta sã vã încurce! Ei doresc numai rãul vostru. Ura se iveste din gurile lor, dar ceea ce ascund piepturile lor e si mai mare. Noi v-am arãtat vouã semnele limpezi, dacã voi puteţi pricepe.
119. Iatã cã voi îi iubiţi pe ei, în vreme ce ei nu vã iubesc pe voi. Voi credeţi în întreaga Carte (71). Când se întâlnesc cu voi, ei zic: “Noi credem [în Islam]”, dar când rãmân singuri, îsi muscã vârfurile degetelor de ciudã împotriva voastrã. Spune: “Pieriţi cu ciuda voastrã!”. Allah doarã cunoaste prea bine lãuntrul piepturilor.
120. Dacã voi aveţi parte de ceva bun, ei sunt mâhniţi, iar dacã vi se întâmplã ceva rãu, ei se bucurã de aceasta. Însã dacã veţi fi cu rãbdare si vã veţi teme [de Allah], viclenia lor nu vã va pricinui nimic rãu. Allah cunoaste prea bine ceea ce fac ei.
121. [Adu-ţi aminte, o, Muhammed,] când ai plecat dimineaţa de la familia ta, pentru a stabili credinciosilor locurile de luptã!(72) Allah este Cel care Aude Totul, Atoatestiutor [As-Sami, Al-’Alim].
122. [Adu-ţi aminte], când douã ostiri de-ale voastre(73) s-au gândit sã se întoarcã, [socotind cã nu vor izbândi], dar Allah a fost Ocrotitorul lor?! Pe Allah trebuie sã se bizuie credinciosii!67) Toate lucrurile oamenilor, rãsplãtindu-l pe fiecare dupã cele fãptuite.
68) Adicã iudeii, cãrora le-a fost datã Tora, si crestinii, cãrora le-a fost datã Evanghelia.
69) În Cartea revelatã lui Muhammed.
70) Care cred în scripturile lor si în Cartea trimisã nouã.
71) În toate scripturile.
72) Este vorba de lupta de la Uhud, care a reprezentat o mare încercare pentru tânãra comunitate musulmanã. În dimineaţa zilei de 3 Sawwal din anul 3 h. (ianuarie 625), cei 700-1000 luptãtori musulmani au ocupat poziţii de luptã la poalele muntelui Uhud, situat la circa trei mile nord de orasul Medina, pentru a stãvili marsul ostii mekkane, alcãtuite din circa 3000 de luptãtori, condusi de Abu Sufyan, care voia sã anihileze tânãra comunitate ce-si avea sediul în Medina. Oastea condusã de Muhammed a fost însã înfrântã, Profetul însusi fiind rãnit în luptã, dar când a doua zi el a revenit pe câmpul de luptã în fruntea ostii sale, oastea mekkanã s-a retras si Medina a fost salvatã. Aceastã luptã si rezultatul ei au fost pentru tânãra comunitate musulmanã o lecţie pentru ceea ce au însemnat credinţa, fermitatea si statornicia (vezi verset 3:152 si nota).
73) Este vorba de Banu Haritha si de Banu Salma (din Khazraj), care au vrut sã pãrãseascã câmpul de luptã, abandonându-i pe credinciosi, urmând exemplul ipocritului Abdullah ben Salul, care s-a întors cu o treime din ostire. Dar i-a ajuns din urmã Abdullah ben Amr ben Haram si a insistat, reusind sã-i convingã sã se întoarcã.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:57 am

123. Allah v-a fãcut biruitori la Badr (74), mãcar cã erati umili. Deci fiti cu fricã de Allah si poate cã voi o sã fiti multumitori!
124. [Si adu-ti aminte], când tu le-ai spus credinciosilor: “Nu v-a îndestulat Domnul vostru ajutându-vã cu trei mii de îngeri pogorâti [anume pentru aceasta]?!”
125. Ba da! Dacã voi rãbdati si aveti fricã [de Allah], atunci când [dusmanii] se nãpustesc asupra voastrã numaidecât, Domnul vostru vã va trimite întãri cinci mii de îngeri înzestrati cu semne.
126. Si Allah nu a fãcut-o (75) decât o veste bunã si pentru ca inimile voastre sã se linisteascã prin aceasta. Victoria nu poate veni decât de la Allah, Puternicul, Înteleptul [Al-’Aziz, Al-Hakim];
127. Pentru a nimici o parte dintre necredinciosi sau pentru a-i supune prin umiire, astfel încât sã se întoarcã dezamãgiti.
128. Tu, [Muhammed,] nu ai nici un amestec în aceasta; fie cã El primeste cãinta lor, fie cã îi osândeste, pentru cã ei sunt într-adevãr nelegiuiti (76).
129. Ale lui Allah sunt toate cele din ceruri si de pre pãmânt; El iartã pe cine voieste si osândeste pe cine voieste. Cãci Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].
130. O, voi cei care credeti, nu luati camãtã înmultitã fãrã mãsurã. Si fiti cu fricã de Allah, ca sã izbânditi!
131. Si fiti cu teamã de Focul cel pregãtit pentru necredinciosi!
132.Si fiti supusi fatã de Allah si fatã de Trimis, ca sã fiti iertati!
133. Si grãbiti-vã spre iertarea Domnului vostru si spre Raiul cel întins cât cerurile si pãmântul, pregãtit pentru cei evlaviosi,
134. Care dau milostenii atât atunci când au parte de belsug, cât si atunci când sunt la necaz, care-si stãpânesc mânia si care iartã oamenilor, cãci Allah îi iubeste pe cei care plinesc fapte bune.
135. Si pe cei care, dacã au sãvârsit o faptã josnicã (77) sau au fost nedrepti cu propriile lor suflete (78), îsi aduc aminte de [mãretia lui]Allah si cer iertare pentru pãcatele lor - si cine poate ierta pãcateledecât Allah?! - si care nu persistã cu bunã stiintã în ceea ce sãvârsesc.
136. Rãsplata acestora va fi iertarea Domnului lor si Grãdini pe sub care curg pâraie si în ele vor avea sãlas vesnic. Si ce minunatã rãsplatã pentru cei care fac bine!
137. Înainte de voi, multe legi s-au statornicit. Umblati prin lume si vedeti care-i sfârsitul mincinosilor!
138. Aceasta (79) este deslusire (80) pentru oameni, cãlãuzire si îndemn pentru cei cu fricã [de Allah].
139. Nu fiti slabi si nici întristati, cãci voi veti fi cei biruitori, dacã sunteti credinciosi!
140. Dacã ati primit o ranã, si ceilalti (81) oameni au primit rãni asemenea ei. Astfel schimbãm Noi aceste zile între oameni (82), pentru ca Allah sã-i cunoascã pe cei care cred si sã aleagã dintre voi martiri. Allah nu-i iubeste pe cei nelegiuiti!
141. Si pentru ca Allah sã-i deosebeascã pe cei care cred si sã-i pedepseascã pe cei necredinciosi.
142. Sau ati crezut voi cã veti intra în Rai fãrã ca Allah sã-i stie pe cei care au luptat dintre voi si sã-i stie pe cei care au fost statornici?
143. Bineînteles, voi doreati moartea înainte de a o întâlni, dar acum ati vãzut-o, ati privit [la ea cu ochii vostri](83).74) Este vorba de bãtãlia de la Badr din anul 2h (624), prima confruntare dintre Profet si pãgânii de la Mekka, în care comunitatea musulmanã (desi în numãr mic si slab înarmatã) a iesit victorioasã, ceea ce a avut consecinte favorabile pentru Islam (vezi 3:13 si nota).
75) Nu a trimis îngerii ca întãriri decât pentru a spori forta si curajul în inimile lor.
76) Numai Allah hotãrãste în legãturã cu aceasta.
77) Pãcat mare.
78) Prin sãvârsirea pãcatelor.
79) Coranul.
80) Cuvântul arab Bayan, care are si sensul de Coran.
81) Adversarii vostri.
82) Le facem sã alterneze, o datã în favoarea unui grup, altã datã în favoarea altui grup.
83) Când ati vãzut în jurul vostru semeni ucisi.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 1:58 am

144. Si Muhammed nu este decât un trimis (84) - si au mai fost înainte de el si alti trimisi. Dacã el ar muri sau ar fi ucis, v-ati întoarce voi pe cãlcâiele voastre? Cel care s-ar întoarce pe cãlcâiele lui nu i-ar aduce lui Allah nici o stricãciune. Si Allah îi va rãsplãti pe cei multumitori(85).
145. Nici un suflet nu va putea muri fãrã de voia lui Allah, dupã sorocul scris. Cel care vrea rãsplata în aceastã lume, Noi i-o vom da în ea, iar cel care vrea rãsplata în Lumea de Apoi, Noi i-o vom da în ea si Noi îi vom rãsplãti pe cei multumitori.
146. Câti profeti au luptat - si laolaltã cu ei nenumãrati ucenici - si nu au slãbit în fata loviturilor pe care le-au primit pe calea lui Allah! Nu au slãbit si nu au cedat niciodatã! Si Allah îi iubeste pe cei statornici!
147. Si ei n-au avut alt cuvânt decât sã spunã: "Doamne, iartã-ne nouã pãcatele noastre si silnicia din purtarea noastrã, întãreste-ne picioarele noastre(86)si ajutã-ne pe noi sã-i înfrângem pe oamenii necredinciosi!"
148. Si [ca urmare] Allah le-a dãruit lor rãsplatã în aceastã lume si bunã rãsplatã în Lumea de Apoi, cãci Allah îi iubeste pe cei care fac bine [Al-Muhsinin].
149. O, voi cei care credeti! Dacã vã veti supune celor care au tãgãduit, ei vã vor face sã vã întoarceti pe cãlcâiele voastre si veti redeveni pierduti!
150. Însã Allah este Stãpânul vostru si El este cel mai bun dintre sprijinitori.
151. Noi vom semãna spaimã în inimile celor care tãgãduiesc, pentru cã I-au asociat lui Allah [idoli], fãrã ca El sã fi trimis nici o dovadã pentru aceasta, iar sãlasul lor va fi Focul. Si ce rãu sãlas va fi pentru cei nedrepti!
152. Allah si-a tinut fãgãduinta Sa fatã de voi, cãci cu îngãduinta Lui i-ati nimicit [pe dusmani] pânã ce v-ati poticnit si v-ati împotrivit unii altora asupra poruncii [date] si nu ati mai ascultat, dupã ce v-a arãtat [biruinta] pe care voi o voiati. Printre voi [s-au ivit] unii care voiau aceastã lume si altii care voiau Lumea de Apoi. Dupã aceea, v-a fãcut El sã dati înapoi în fata lor, pentru a vã încerca. Însã El v-a iertat, cãci Allah este plin de har cu dreptcredinciosii.(87)
153. [Aduceti-vã aminte] când fugeati voi urcând, fãrã sã vã întoarceti spre nimenea, în vreme ce în urma voastrã, Trimisul vã chema [sã vã întoarceti]! Atunci v-a rãsplãtit pe voi cu durere pentru durere (88) , ca sã nu fiti mâhniti pentru ceea ce ati pierdut si pentru ceea ce v-a lovit. Allah este Binestiutor [Al-Khabir] a ceea ce faceti
voi.
154. Apoi a pogorât El asupra voastrã, dupã durere, o liniste, un somn, care i-a învãluit pe o parte dintre voi, iar o altã parte a fost cuprinsã de griji, bãnuind despre Allah lucruri neadevãrate, întocmai cum fuseserã bãnuielile celor din perioada pãgânismului [Al-Jahiliyya] (89) , zicând: “Avem noi o parte în treaba aceasta?” Spune: “Aceastã treabã în întregime este a lui Allah!”. Ascundeau în sufletele lor ceea ce nu voiau sã lase sã-ti se arate tie, zicând: “Dacã noi am fi avut ceva în treaba aceasta, nu am fi fost omorâti aici”. Spune: “Dacã ati fi fost voi în casele voastre, acelora cãrora le era scrisã uciderea ar fi iesit la locurile [mortii] lor!”. Dar [toate acestea au fost] pentru cã Allah a voit sã ispiteascã ce se afla în piepturile voastre si sã cerce ce se afla în inimile voastre. Dar Allah este Cunoscãtor al lãuntrului piepturilor!
155. Pe aceia dintre voi care au întors spatele în ziua când s-au întâlnit cele douã osti, numai Seitan i-a fãcut sã se poticneascã pentru unele [fapte rele] pe care le-au agonisit. Dar Allah i-a iertat, cãci Allah este Iertãtor, Blând [Ghafur, Halim].
156. O, voi cei care credeti! Nu fiti asemeni celor care nu cred si care spun despre fratii lor ce bat drumurile (90) sau purced la luptã: “Dacã ar fi fost la noi, ei nu ar fi murit si nu ar fi fost omorâti”. Allah hotãrãste aceasta spre întristarea inimilor lor, cãci Allah este Cel care dã viatã si moarte. Si Allah este Cel care Vede Toate câte le faceti[Basir].
157. Iar de veti fi omorâti pe calea lui Allah (91) sau de veti muri, iertarea lui Allah si îndurarea sa sunt mai bune decât ceea ce agonisesc ei [din averi].
158. Si dacã veti muri sau veti fi ucisi, la Allah vã veti aduna.
159. Si datoritã îndurãrii lui Allah, tu, [Muhammed], ai fost asa de blând cu ei! Iar de ai fi fost fãrã blândete si aspru la inimã, ei ar fi fugit din preajma ta. Deci iartã-le lor si roagã-te [lui Allah] pentru iertarea lor! Sfãtuieste-te cu ei asupra treburilor, dar o datã ce ai luat o hotãrâre, încrede-te în Allah! Allah îi iubeste cu adevãrat pe cei care se încred [în El].
160. Dacã Allah vã face sã izbânditi, nimeni nu vã va putea birui, dar de vã va pãrãsi pe voi, cine este acela care ar putea sã vã ajute dupã El? În Allah trebuie sã se încreadã dreptcredinciosii!
161. Un profet nu poate sã-si însuseascã o pradã! Iar acela care si-o va însusi va veni în Ziua de Apoi cu ceea ce si-a însusit. Atunci fiecare suflet va primi pe de-a-ntregul rãsplata care si-a agonisit-o. Si lor nu li se va face nedreptate.
162. Acela care a cãutat multumirea lui Allah sã fie la fel ca acela care si-a atras mânia lui Allah si [al cãru-i Sãlas] va fi Gheena? Si ce neplãcutã menire!84) Profet.
85) Acest verset constituie o pregãtire psihologicã a musulmanilor pentru moartea lui Muhammed, dar ea nu trebuie sã-i împiedice sã rãmânã fermi în credinta lor.
86) Fixându-le puternic
87) Continuã aluziile la bãtãlia de la Uhud, care a fost o revansã a mekkanilor.Musulmanii au înregistrat pierderi grele din cauza nerespectãrii strategiei stabilite de Profet, care le-a cerut arcasilor sã nu-si pãrãseascã pozitiile. Cu toate acestea, nu se poate considera cã necredinciosii au iesit învingãtori în aceastã bãtãlie, cãci musulmanii i-au urmãrit pe drumul spre Mekka, în vreme ce ei fugeau, refuzând lupta.
88) V-a rãsplãtit pe voi cu durerea înfrângerii, în schimbul durerii pe care ati provocat-o Trimisului lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - când ati refuzat sã-i dati ascultare.
89) Perioada anterioarã aparitiei Islamului a fost numitã în istoria civilizatiei islamice Al-Jahiliyya, expresie care este în mod obisnuit tradusã în limbile europene prin "perioada ignorantei"
90) Umblã pentru a face negot. Necredinciosii spun cã pricina mortii fratilor lor este cãlãtoria sau incursiunea si cã ei, dacã nu ar fi iesit, nu ar fi murit. Allah atrage atentia credinciosilor sã nu spunã acest lucru si sã nu-l creadã pentru cã cel care trebuie sã moarã într-un loc se va duce la el, oricare ar fi conditiile lui.
91) În lupta sustinutã pentru Allah.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 2:00 am

163. Ei sunt [pe] trepte [diferite] la [rãsplata lui] Allah si Allah vede bine ceea ce fac ei.
164. Allah Si-a arãtat bunãvointa fatã de credinciosi, trimitându-le un profet chiar din mijlocul lor, care sã le recite versetele Sale, sã-i curãteascã si sã-i învete Cartea si Întelepciunea, chiar dacã au fost mai înainte în rãtãcire învederatã.
165. Când o nenorocire v-a lovit - dar voi ati lovit altã datã de douã ori pe-atât! (92)- ati zis: “De unde a venit aceasta?”. Spune-le lor: “A venit de la voi însivã!”. Allah are putere peste toate!
166. Si ceea ce a venit peste voi, în ziua când cele douã osti s-au întâlnit (93), a fost cu voia lui Allah, pentru ca El sã-i deosebeascã pe credinciosi.
167. Si sã-i deosebeascã pe aceia care numai se fãtãreau. Li s-a zis lor: “Veniti si luptati pe calea lui Allah sau îmbolditi!”. Au rãspuns ei: “De bunã seamã, v-am urma, dacã noi am sti sigur cã este o luptã!” Dar ei erau atunci mai aproape de necredintã decât de credintã si rosteau cu gurile lor ceea ce nu era în sufletele lor. Dar Allah stia prea bine ceea ce ei ascundeau.
168. Acestia sunt cei care (94) au rãmas [în cãminele lor], zicând fratilor lor: “Dacã ne-ar fi dat ascultare, n-ar fi fost omorâti”. Spune-le: “Tineti atunci moartea departe de voi, dacã voi spuneti adevãrul!”.
169. Sã nu crezi cã cei care au fost ucisi pe calea lui Allah [martirii] sunt morti! Dimpotrivã, ei sunt vii la Domnul lor si sunt bine dãruiti [din roadele Raiului](95)
170. Veseli de binefacerea pe care le-a dãruit-o Allah. Ei se bucurã pentru aceia care au rãmas în urma lor si nu li s-au alãturat încã, pentru cã ei nu au a se teme si nici nu sunt mâhniti.
171. Ei se bucurã de binefacerea lui Allah si de harul Lui, precum si de aceea cã Allah nu lasã sã se piardã rãsplata credinciosilor.
172. Aceia care au rãspuns chemãrii lui Allah si a Trimisului, cu toate cã au fost loviti, aceia dintre ei care au fãcut bine si au fost cu fricã [de Allah] vor avea mare rãsplatã.
173. Acelora cãrora lumea (96) le-a spus: “Oamenii s-au adunat împotriva voastrã, deci temeti-vã de ei!”, credinta le-a sporit si au zis ei: “Ne este de ajuns [ajutorul lui] Allah si El este Cel mai bun ocrotitor al nostru!
174. Si ei s-au întors [dupã aceea] cu binefacerea lui Allah si harul Sãu, fãrã sã-i fi atins nici un rãu. Ei au cãutat multumirea lui Allah, cãci Allah este Dãtãtor de har nemãsurat.
175. Acela este Seitan, care vã îndeamnã sã vã temeti de pãrtasii sãi, dar voi nu vã temeti de ei! Ci temeti-vã de Mine, dacã sunteti credinciosi!
176. Si sã nu te mâhneascã aceia care se grãbesc la necredintã! Ei doarã nu-i pot strica întru nimic lui Allah. Allah nu voieste sã le facã lor parte în Lumea de Apoi, ci pentru ei este mare chin.
177. Aceia care cumpãrã (97) necredinta cu credintã, nu-I pot strica întru nimic lui Allah, iar pentru ei va fi chin dureros.
178. Si sã nu socoteascã cei care nu cred cã rãgazul pe care li-l dãm va fi spre binele lor, ci Noi avem îndelungã rãbdare cu ei pentru a creste întru pãcate. Iar ei vor avea parte de osândã umilitoare!
179. Allah nu-i va lãsa pe credinciosi în starea în care voi sunteti, decât numai pânã ce-l va despãrti pe cel rãu de cel bun. Si Allah nu vã va dezvãlui vouã tainele celor nevãzute, ci Allah alege [pentru aceasta] dintre trimisii Lui pe cine voieste El. Credeti, asadar, în Allah si în trimisii Sãi! Si dacã veti crede si veti fi cu fricã, veti avea parte de rãsplatã mare.,
180. Sã nu creadã aceia care sunt zgârciti cu ceea ce Allah le-a dãruit din harul Sãu cã aceasta este spre binele lor! Dimpotrivã, aceasta este spre rãul lor, cãci cele cu care au fost zgârciti li se vor încolãci (98) [în jurul gâturilor] în Ziua de Apoi. A lui Allah este mostenirea cerurilor si a pãmântului si Allah este Binestiutor [Khabir] al celor pe care le
împliniti.
181. Allah a auzit vorbele acelora care au zis: “Allah este sãrac, iar noi suntem bogati”
(99) . Vom scrie ceea ce au zis ei, precum si omorârea de cãtre ei a profetilor pe nedrept si Noi le vom zice: “Gustati chinul vãpãii!”.
182. Aceasta pentru ceea ce au sãvârsit mâinile voastre mai înainte, pentru cã Allah nu este nedrept cu robii [Sãi].92) În bãtãlia de la Badr.
93) Aluzie la bãtãlia de la Uhud.
94) Este vorba de ipocritii mentionati în versetul 167.
95) Referitor la motivul revelãrii acestui verset si a urmãtoarelor, Ibn Abbas a spus: A zis Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - : Cînd fratii nostri au fost loviti la Uhud, Allah a asezat sufletele lor în carcasele unor pãsãri verzi. Ele vin la pâraiele din Paradis, din ale cãrui roade mãnâncã si gãsesc adãpost la niste candele de aur atârnate în umbra Tronului. Si când vor gãsi hranã, apã si loc de odihnã potrivite, atunci vor zice: Dar cine le va spune fratilor vostri cã noi suntem vii în Paradis si avem cu ce sã ne hrãnim din belsug pentru ca ei sã nu renunte la lupta sfântã pe calea lui Allah si sã nu dea înapoi în timpul rãzboiului? Atunci a grãit Allah Preaslãvitul: "Eu le voi spune" si a revelat versetul.
96) Un grup din Banu Abd al Qays - trib din partea de est a Peninsulei Arabe, de la granita cu regatul Al-Hira. A adoptat Islamul în anul 628 si a luat parte lancampaniile ulterioare de cuceriri.
97) Schimbã.
98) Se vor preschimba în vipere de foc înspãimântãtoare si se vor încolãci în jurul gâturilor celor care nu au fãcut Dania si-i vor chinui (conform comentariului din Sahih de Al-Bukhari).
99) În legãturã cu motivul revelãrii acestui verset, Ibn Abbas a
spus: Într-o zi, a intrat Abu Bakr într-un loc de adunare a iudeilor si a gãsit mai multi evrei strânsi în jurul unui rabin mai-mare de-al lor, care se numea Fanhas ben Azura'. Si i-a zis
Abu Bakr lui Fanhas: Vai tie! Fii cu fricã de Allah si primeste Islamul! Jur pe Allah cã tu stii cã Muhammed este un trimis al lui Allah, care vã aduce adevãrul de la El, fiindcã el este pomenit în Tora si în Evanghelie. Dar Fanhas i-a rãspuns: Noi nu avem, o, Abu Bakr, nici o nevoie la Allah împotriva sãrãciei, fiindcã noi Îl socotim pe El sãrac. Noi nu avem nevoie a ne ruga de El, asa cum se roagã El de noi. Noi suntem mai bogati decât El. Dacã El ar fi bogat, atunci nu ar cere împrumut de la noi, asa cum pretinde cârmuitorul vostru, care vã opreste pe voi de la camãtã si ne-o dã nouã. Dacã ar fi bogat, nu ne-ar da nouã camãta. Atunci, Abu Bakr sa înfuriat si i-a dat o loviturã puternicã peste fatã lui Fanhas, zicându-i: Jur pe Cel în a cãrui mânã se aflã sufletul meu cã, dacã nu ar fi legãmântul dintre noi si tine, ti-as reteza gâtul, dusman al lui Allah! Fanhas s-a dus la Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - si i-a zis lui: O, Muhammed, uite ce mi-a fãcut prietenul tãu! Si l-a întrebat Trimisul lui Allah - Allah sã-l binecuvânteze si sã-l miluiascã! - pe Abu Bakr: Ce te-a împins sã faci ceea ce ai fãcut, Abu Bakr? Iar acesta i-a rãspuns Trimisului lui Allah: Dusmanul lui Allah a rostit vorbe grele! A pretins cã Allah este sãrac si cã ei sunt bogati. Atunci m-am înfuriat pentru Allah si l-am plesnit peste fatã! Dar Fanhas a tãgãduit acest lucru si atunci Allah a revelat acest verset, respingând pretentia lui Fanhas si socotind adevãrat ceea ce a spus Abu Bakr.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
floryna
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 74
Reputatie : 7
Data de inscriere : 11/05/2011
Localizare england
Stare de spirit Multumita!

MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   Vin Iul 08, 2011 2:03 am

183. Acelora care au zis: “Allah ne-a poruncit sã nu credem într-un trimis pânã ce el nu va aduce o jertfã pe care s-o mistuie focul” spune-le: “V-au venit trimisi înainte de mine cu semne învederate si cu ceea ce ati zis voi. De ce i-ati omorât, dacã sunteti iubitori de adevãr?”
184. [O, Muhammed,] dacã ei te vor socoti mincinos, si alti trimisi dinaintea ta au fost socotiti mincinosi, [desi] au venit cu semne deslusite, cu psalmi si cu Cartea cea Luminoasã.
185. Fiecare suflet va gusta moartea, desigur voi veti primi [întreaga] voastrã rãsplatã în Ziua Învierii! Cel care va fi îndepãrtat de Foc si adus în Rai va fi izbânditor. Viata aceasta nu este decât plãcere amãgitoare.
186. Veti fi încercati [în privinta] bunurilor voastre si [în privinta] sufletelor voastre. Veti auzi de la cei cãrora Cartea le-a fost dãruitã mai înaintea voastrã si de la idolatri multe sudãlmi. Iar dacã sunteti rãbdãtori si sunteti evlaviosi [cu sigurantã] acesta este unul dintre lucrurile cele mai de pret.
187. [Aduceti-vã aminte cã] Allah a fãcut cu acei cãrora le-a fost dãruitã Cartea legãmântul: “Faceti-o cunoscutã oamenilor si nu o ascundeti (100)!”. Dar ei au aruncat-o în spatele lor si au vândut-o pe un pret de nimic (101). Ce rãu negot au fãcut!
188. Nu-ti închipui cã cei care se bucurã de ceea ce au fãcut si cei cãrora le place sã fie lãudati pentru ceea ce nu au fãcut si nu-ti închipui cã ei vor birui chinul, cãci lor le va fi chinul teribil.
189. A lui Allah este împãrãtia cerurilor si a pãmântului si El este cu putere peste toate.
190. În crearea cerurilor si a pãmântului si în schimbarea noptii si a zilei sunt semne pentru cei dãruiti cu minte,
191. Care îl pomenesc pe Allah, stând [în picioare], sezând [jos] sau pe o parte (102) si cugetã la facerea cerurilor si a pãmântului [zicând]:“Doamne, n-ai fãcut acestea în desert! Slavã Tie! Apãrã-ne pe noi de chinul Focului!”
192. "Doamne! Pe acela pe care îl faci sã intre în Foc, Tu îl acoperi de rusine, iar pentru cei nelegiuiti nu este cine sã-i ajute!
193. Doamne! Noi am auzit un vestitor (103) chemând la credintã: “Credeti în Domnul vostru!” Si am crezut. Doamne, iartã-ne nouã pãcatele noastre, sterge faptele noastre rele si ia-ne sufletele împreunã cu cei evlaviosi!
194. Doamne! Dã-ne nouã ceea ce ne-ai fãgãduit prin trimisii Tãi si nu ne acoperi pe noi de rusine în Ziua Învierii, cãci Tu nu-Ti calci fãgãduinta!"
195. Domnul lor le-a rãspuns: “Eu nu las sã se piardã nici o faptã plinitã de vreunul dintre voi, bãrbat sau muiere, deopotrivã unul cu altul! Iar pe cei care au pribegit, care au fost alungati din cãminele lor, care au fost prigoniti pe calea Mea, care au luptat si au fost omorâti voi sã-i ispãsesc de faptele lor rele si sã-i fac sã intre în Grãdini pe sub care curg pâraie, drept rãsplatã din partea lui Allah”. La Allah se aflã bunã rãsplatã!
196. Sã nu te însele peregrinatul prin tãri al celor care nu sunt credinciosi!(104)
197. Putinã plãcere [în lumea aceasta] si apoi refugiul lor este Gheena! Si ce pat rãu este acesta!
198. Cât despre aceia care au fricã de Domnul lor, ei vor avea Grãdini pe sub care curg pâraie, în care vor sãlãslui vesnic: loc de primire de la Allah. Si, ceea ce este la Allah, este mai bun pentru cei piosi!(105)
199. Printre oamenii Scripturii sunt unii care cred în Allah, în ceea ce vi s-a trimis vouã si ceea ce li s-a trimis lor, smeriti înaintea lui Allah, care nu vând versetele lui Allah pe un pret de nimic. Aceia vor avea rãsplatã de la Domnul lor, cãci Allah este grabnic la socotealã!
200. O, voi cei care credeti! Fiti rãbdãtori si îndemnati la rãbdare, luptati statornic si fiti cu fricã de Allah, pentru ca sã aveti parte de izbândã!100) Referire la vestirea venirii Profetului Muhammed în Noul si Vechiul Testament.
101) Allah a obþinut promisiunea oamenilor Cãrtii cã vor face cunoscutã religia si o vor anunta oamenilor si vor judeca dupã preceptele ei, fãrã teamã, dar când au trecut prin situatii grele, în care ar fi pierdut ceva din aceastã viatã a lor, dacã ar fi arãtat adevãrul, au abandonat legãmântul cu Allah si Cartea Lui si au preferat sã-si pãstreze ceea ce au avut în aceastã lume.
102) Adicã în toate situatiile.
103) Adicã Muhammed.
104) Negustorii mekkani necredinciosi.
105) Aceste Grãdini (Paradisul) sunt mai bune decât bucuriile trecãtoare din aceastã lume.CITESTE CORANUL SI LUMINA RAIULUI VA COBORI PE PAMANT!!!
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: 3.Surat 'al 'imran ‎   

Sus In jos
 
3.Surat 'al 'imran ‎
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
IslamRO :: RELIGIA ISLAM :: SFÂNTUL CORAN-
Mergi direct la: