IslamRO

Bine aţi re-venit !
Toate femeile sunt binevenite !
Pentru a accesa partea privată a forumului nostru, vă rugăm să vă
conectaţi dacă sunteţi deja membră sau să vă alăturaţi comunitaţii noastre
Vă dorim şedere plăcută pe forum !


Acest forum este dedicat în totalitate femeilor !
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare
Bine aţi venit pe forumul İslamRO ! Ne bucurăm că aţi ales forumul nostru ! Acest forum este dedicat în totalitate femeilor ! Vă reamintim că puteţi accesa partea privată a forumului numai după ce vă veţi înregistra sau conecta ! Vă mulţumim şi vă dorim şedere plăcută !
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automata: 
:: Mi-am uitat parola

statistics counter
Ultimele subiecte
Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

Recordul de utilizatori conectati a fost de 64, Dum Mar 21, 2010 10:58 pm
Subiectele cele mai active
Joaca Fazanul
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
SPANZURATOAREA
Cine gaseşte rima ?
Fara DA sau NU
DUA PENTRU FIECARE ZI DIN LUNA RAMADAN
A SALAM ALEYKUM
cum ma pot converti
İDEE BUNA-İDEE REA
VRAJİ
Top postatori
Noor İslam (1689)
 
betti (349)
 
cristina mihaela (232)
 
ionela (212)
 
DANA H (206)
 
ilayda (145)
 
Noor Aala Noor (130)
 
Noor Zaynab Sameer (128)
 
Selma Nuran (127)
 
Aisha (82)
 
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Noor İslam
 
ilayda
 
Noor Zaynab Sameer
 
betti
 
Mariana (Maryam)
 
Selma Nuran
 
cristina mihaela
 
Amira3
 
floryna
 
Aisha
 
Subiectele cele mai vizionate
BİNE Aİ VENİT PE FORUMUL İSLAMRO
Propozitii cu cuvinte care incep cu aceeasi litera!
İMPORTANT: REGULAMENTUL FORUMULUİ
Joaca Fazanul
Copiii sai
SPANZURATOAREA
VRAJİ
Cine gaseşte rima ?
A SALAM ALEYKUM
Fara DA sau NU

Distribuiţi | 
 

 2.Surat al-baqara

In jos 
AutorMesaj
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: 2.Surat al-baqara   Mar Iul 05, 2011 6:08 pm


2. SURAT AL-BAQARA(1)

(Medinitã [87]; 286 versete)

În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurãtor
1. Alif, Lam, Mim(2)
2. Aceasta este Cartea(3),cea fãrã îndoialã; Ea este Cãlãuzã pentru cei smeriti,
3. Care cred în cele nevãzute si plinesc Rugãciunea [As-Salat] si din ceea ce le-am dãruit fac milostenie.
4. Si care cred în ceea ce ti-a fost pogorât tie(4),si în ceea ce a fost pogorât înaintea ta si în Viata de Apoi ei se încred.
5. Aceia sunt cãlãuziti de Domnul lor si aceia sunt izbânditori.
6. Pentru cei care nu cred e totuna de-i previi sau nu-i previi; ei nu cred(5)
7. Allah a zãvorât inimile lor si urechile lor, iar peste ochii lor s-a asternut o nãframã. Si ei vor avea [parte de] chin mare.
8. Printre oameni sunt unii care spun: "Noi credem(6) în Allah si în Ziua de Apoi", în vreme ce ei, de fapt, nu cred.
9. Ei încearcã sã-i însele pe Allah precum si pe cei care au crezut, dar nu se însalã decât pe ei însisi, fãrã a-si da seama.
10. În inimile lor este o boalã(7), iar Allah le va spori boala si vor avea ei parte de chinuri dureroase pentru ceea ce au mintit.
11. Dacã li se spune lor: "Nu faceti stricãciune pe pãmânt!", ei zic:
"Noi, doarã, suntem fãcãtori de bine".
12. Însã ei sunt cei fãcãtori de stricãciune, dar nu-si dau seama.
13. Iar dacã li se spune lor: “Credeti, asa cum au crezut oamenii!”, ei zic: “Sã credem precum au crezut cei fãrã de minte?”. De bunã seamã ei sunt cei fãrã de minte(8), dar nu o stiu!
14. Iar dacã se întâlnesc cu cei care au crezut, zic ei: "Noi credem",
dar când rãmân numai cu seitanii (9) lor, zic ei: "Noi suntem cu voi, ne batem numai joc".
15. Allah îsi bate joc de ei si-i pãsuieste în fãrãdelegea lor si ei rãtãcesc în nestire.
16. Aceia sunt cei care au schimbat calea cea dreaptã cu rãtãcirea, dar negotul lor nu le-a adus câstig si ei nu au fost bine cãlãuziti.
17. Starea lor este ca pilda aceluia care a aprins un foc si când a luminat ceea ce se afla împrejurul lui, le-a luat Allah lumina lor (10) si i-a lãsat în întunecimi si nu mai zãresc nimic.


 • 1) În traducere "Sura Vacii". Era printre fiii lui Israel un bãrbat sterp, care n-a avut parte de copii, dar avea multã avere. Fiul fratelui sãu, care-i era mostenitor,l-a ucis, iar noaptea l-a cãrat si l-a lãsat în fata usii unui bãrbat dintre ei. Apoi i-a învinovãtit pe ei de moartea lui, încât s-au repezit la arme si s-au nãpustit unii asupra altora. Dar cei întelepti dintre ei au zis: de ce ne mãcelãrim unii pe altii,când Trimisul lui Allah se aflã printre noi? Si au venit ei la Moise si i-au spus ce se întâmplase. Atunci el le-a zis: Allah vã porunceste sã înjunghiati o vacã! si dacã nu s-ar fi împotrivit, s-ar fi multumit ei cu prima vacã ce le-a iesit în cale, însã ei s-au arãtat neînduplecati si atunci s-a arãtat si Allah aspru cu ei, pânã ce au ajuns la vaca ce li s-a poruncit sã o sacrifice. si au gãsit-o pe ea la un om care nu mai avea altã vacã în afara ei. Dar el le-a zis: Jur pe Allah, cã nu mã lipsesc de ea decât dacã-mi dati atâta aur cât încape în pielea ei. Au cumpãrat-o cu atâta aur cât a încãput în pielea ei si au înjunghiat-o. Apoi l-au lovit (pe cel mort) cu o bucatã din ea si el a înviat. Si l-au întrebat atunci: Cine te-a omorât? Iar el a rãspuns: Acesta! si a arãtat spre fiul fratelui sãu, iar apoi a cãzut mort. Si nu s-a dat nimic din averea lui si nu a devenit mostenitor vreun ucigas.
 • 2) "Alif, Lam, Mim" - trei litere (muqatta'at) cu care a început pentru a atrage
  luarea-aminte a ascultãtorului la cuvintele care vor urma dupã ele. Unii exegeti au fost înclinati sã creadã cã s-a fãcut uz de ele în chip de provocare adresatã arabilor de a aduce alte vorbe asemãnãtoare Coranului, alcãtuite din aceste trei litere. Un grup de exegeti s-a oprit la ele, zicând: "Numai Allah stie ce a intentionat cu ele".
 • 3) Cartea este deseori folositã cu sensul de Coran.
 • 4) Profetului Muhammed.
 • 5) Sunt avuti în vedere ipocritii.
 • 6) Crezul reprezintã convingerea în existenta lui Allah si în profetia lui Muhammed (Pacea fie asupra lui) iar faptele sã oglindeascã acest crez.
 • 7) Boala este îndoiala în ceea ce priveste Islamul si ezitarea în îmbrãtisarea lui.
 • 8) "Prostii" - adicã ignorantii, cei care au o capacitate redusã de a discerne între ceea ce este dãunãtor si ceea ce este folositor.
 • 9) Vom pãstra cuvântul de origine arabã seitan, intrat în limba românã veche,evitând, deliberat, folosirea vreunuia dintre numeroasele sale sinonime de alte origini.Aici "seitanii lor" pot sã însemne "cãpeteniile lor", dar si "semenii lor întru rãu".
 • 10) Raportul singular-plural: cineva aprinde focul pentru o singurã persoanã, iar lumina se revarsã asupra tuturor.

Sus In jos
Noor İslam
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 1689
Reputatie : 22
Data de inscriere : 07/12/2009
Stare de spirit Alhamdulillah

MesajSubiect: Re: 2.Surat al-baqara   Mier Iul 06, 2011 8:50 am

18. Surzi, muti, orbi sunt ei si nu se întorc (11)
19. Sau ca o ploaie ce se prãvale din cer, cu beznã, tunet si fulger. Îsi vârã ei degetele în urechi din pricina trãsnetelor, de frica mortii; Allah îi împresoarã pe necredinciosi.
20. Fulgerul aproape cã le rãpeste vãzul. De fiecare datã când el [fulgerul] le face luminã, înainteazã, dar când se lasã bezna, ei se opresc. Iar dacã ar vrea, Allah le-ar rãpi auzul si vãzul, cãci Allah este peste toate cu putere.
21.O,voi oameni, slãviti-L pe Domnul vostru,care v-a fãcut pe voi si pe cei de dinaintea voastrã Ca sã aveti fricã[de El].
22. [Slãviti-L pe] cel care v-a fãcut vouã pãmântul un covor(12) si cerul o zidire(13) si a pogorât din cer apã si a scos prin ea, din roade, hranã pentru voi. De vreme ce voi stiti [toate acestea], nu-i faceti lui Allah semeni!(14)
23. Iar dacã vã îndoiti de cele pe care le-am pogorât Robului Nostru [Muhammed], aduceti o Surã asemenea lui (15)si chemati martorii vostri cei afarã de Allah(16), dacã sunteti sinceri!
24. Si dacã nu o faceti - si nu o veti face! - atunci feriti-vã de Focul care mistuie oamenii si pietrele, pregãtit pentru necredinciosi!
25. Deci vesteste celor care cred si plinesc fapte bune cã ei vor avea grãdini pe sub care curg pâraie! De câte ori vor primi din ele un rod, ca hranã, vor zice: „Acestea sunt cele care le-am primit si mai înainte!”, cãci li s-au dat [lor si altele] asemãnãtoare(17) cu ele. Si ei vor avea în ele sotii curate si în ele vecinic vor fi sãlãsluitori.
26. Allah nu se sfiieste sã dea ca pildã un tântar sau ceva deasupra lui (18). Cei care au crezut stiu cã este adevãrul de la Domnul lor. Cât despre cei care nu cred, ei spun: „Ce a vrut Allah cu aceastã pildã?”. Prin ea, pre multi îi rãtãceste si prin ea, pre multi îi cãlãuzeste, dar nu îi rãtãceste decât numai pe cei nelegiuiti (19)
27. Aceia care rup legãmântul cu Allah, dupã încheierea lui si despãrtesc ceea ce Allah a poruncit sã fie împreunã(20) si fac stricãciune pe pãmânt, aceia sunt pierzãtori.
28. Cum de nu credeti în Allah? Doar ati fost fãrã viatã si El v-a dat viatã, apoi vã va face sã vã sãvârsiti, apoi vã va învia, apoi la El vã veti întoarce.
29. El este Acela care a creat pentru voi toate câte sunt pe pãmânt, apoi S-a înãltat în cer si a tocmit cele sapte ceruri si El este Atoatestiutor [‘Alim].
30. Si când Stãpânul tãu(21) le-a zis îngerilor: „Voi sã pun pe pãmântun înlocuitor [khalifa] (22)”, i-au rãspuns: „Sã pui pe cineva care sã facã stricãciune pe el si sã pricinuiascã vãrsare de sânge, când noi tie îti aducem slavã si pe Tine Te venerãm cu sfintenie?”. Si a zis: „Eu stiu ceea ce voi nu stiti”.
31. Si l-a învãtat pe Adam numele tuturor lucrurilor. Apoi le-a arãtat îngerilor si le-a zis: "Vestiti-Mi Mie numele acestora, dacã voi sunteti întru dreptate!".
32. I-au rãspuns ei: “Mãrire Tie! Nu avem stire decât de ceea ce Tu ne-ai învãtat, cãci Tu esti Atoatestiutor [si] Înşelept” [Al-’Alim,Al-Hakim].

 • 11) Si-au înfundat singuri intrãrile spre constiintã si spre simtirea sufletelor lor si au vrut sã nu audã Islamul sau sã vinã în întâmpinarea lui, dupã ce l-au acceptat, iar dupã aceea l-au abandonat prin ipocrizia lor.
 • 12) Un loc potrivit pentru statornicire si odihnã, pregãtit pentru viata omului si a celorlalte fãpturi.
 • 13) Bine clãdit si legat, dupã o rânduialã precisã.
 • 14) Nu adorati vreun om sau lucru precum Allah, cãci prin aceasta Îi faceti asociati.
 • 15) Asemenea surelor Coranului.
 • 16) Adicã sprijinitorii si adeptii vostri care credeti cã vã pot ajuta sã faceti o singurã surã asemãnãtoare cu cele ale Coranului.
 • 17) Asemãnãtoare prin miros, gust si culoare.
 • 18) Allah socoteste cã nimic nu este prea mic pentru a fi dat ca pildã oamenilor. Acest verset a fost revelat dupã ce evreii au râs de parabolele cu mustele si pãianjenul, adresate politeistilor, pe motiv cã n-ar semãna cu vorbele lui Allah.
 • 19) Nelegiuit are în vedere pe cel care a iesit din supunerea lui Allah.
 • 20) Cum ar fi relatiile dintre rude, apropierea dintre dreptcredinciosi sau pãrãsirea poruncilor lui Allah.
 • 21) Allah se adreseazã de aici înainte Profetului Muhammed.
 • 22) Cuvântul arab khalifa are mai multe sensuri, cele mai uzuale fiind: "înlocuitor, succesor"; aici, împuternicit cu autoritatea de a guverna dupã legile divine.
Sus In jos
 
2.Surat al-baqara
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
IslamRO :: RELIGIA ISLAM :: SFÂNTUL CORAN-
Mergi direct la: